Home Huishoudelijk Lifi: 100 keer sneller dan Wi-fi

Lifi: 100 keer sneller dan Wi-fi

3447
0
DELEN
lifi

Eerste testen met Lifi positief en veelbelovend

Mobiel internet. Dan denk je aan Wifi, 3G, 4G of zelfs al 5G. The new kid in town heet echter Lifi of li-fi. Lifi zou heel wat sneller kunnen werken dan Wifi.

Lifi, wat is het?

Lifi, of Light Fidelity, is een draadloze internetverbinding, die werkt op basis van leds. Lifi werd reeds in 2011 ontwikkeld door de Oostenrijkse professor Harald Haas. Het was al langer bekend dat radiogolven gemakkelijk informatie door de lucht kunnen versturen. In 1880 vond Alexander Bell de fotofoon uit, een toestel waar geluid, meer bepaald de menselijke stem, via lichtgolven werd overgebracht. De onderzoekers combineerden voor deze uitvinding dus de technologieën van de fotofoon en van de ledlamp.

Bij de Lifi techniek wordt datacommunicatie verstuurd via visueel licht (VLC, visual light communication), dat afkomstig is van ledlampen. De lampen knipperen heel snel, en versturen zo data. Om je een idee te geven wat heel snel betekent: ledlampen kunnen in een seconde miljarden keren aan en uit gaan. Gelukkig is dit onzichtbaar voor ons menselijke oog. De straling wordt met een fotodetector opgevangen en omgezet in een digitaal signaal.

Belangrijk om te weten, het gaat hier om de eerste testen buiten een laboratorium met deze nieuwe technologie! Deze gebeurden door de startup Velmenni in een kantoor in Estland, Tallinn. Verwacht dus vooral niet dat een technieker morgen aan je deur staat om je installatie om te bouwen.

Voordelen van Lifi

1. Het grootste voordeel: Lifi zou ruim honderd keer sneller werken dan zijn kleine broer Wifi. Uit de testen blijkt dat deze nieuwe internettechnologie snelheden haalt tot en met 1 gigabit per seconde (gbps). In theorie zou de technologie tot 224 gbps moeten kunnen halen.
2. Daarnaast is er een onbeperkte bandbreedte mogelijk. Wifi gebruikt ‘slechts’ frequenties tussen de 2,4 en 5 gigahertz.
3. Meerdere netwerken kunnen naast elkaar gebruikt worden omdat radiogolven worden ingezet.
4. Het systeem zou ook veilig zijn: hackers kunnen niet inbreken want de lichtsignalen gaan niet door een muur en verlaten de kamer dus niet. In een andere ruimte kunnen zij dus niet op het netwerk surfen.

Nadelen van Lifi

1. Het grootste nadeel is dat Lifi slechts eenzijdig werkt. Dat betekent dat het enkel informatie kan versturen. Het is dus niet interactief.
2. Doordat de lichtsignalen de kamer niet verlaten, heb je heel veel zenders nodig om overal ‘bereikbaar’ te zijn. Lees, in elke ruimte.
3. Wanneer het (led)licht uitgaat, werkt het systeem niet meer. Je zou dus permanent onder een ledlamp moeten leven.

Volop Lifi experimenten in de bedrijvenmarkt

Het bedrijf Velmenni hoopt tegen 2018 Lifi op de particuliere markt te brengen.
Vandaag lopen er al verschillende testen in bedrijven. Zo test het ziekenhuis van Perpignan Lifi in zijn materniteit. Het ziekenhuis ziet hierin een oplossing tegen de schadelijke stralingen van een Wifi systeem. Wifi stralingen worden immers sinds 2011 door de WHO als kankerverwekkend beschouwd. Ook in Luik in het museum Grand Curtius is men bezig met een Lifi experiment. Door de bezoeker zeer nauwkeurig te lokaliseren in het museum, kan men die real time informatie doorsturen, zoals bijvoorbeeld de beschrijving van een kunstwerk waar de bezoeker voorstaat. De Franse spoorwegmaatschappij SNCF gebruikt Lifi nu als test om haar klanten in de stations te lokaliseren en hen informatie door te spelen. Ook in de entertainment industrie zijn toepassingen mogelijk. Disney bijvoorbeeld experimenteert met deze technologie door deze in de toverstafjes te steken. Wanneer deze de jurken van de prinsessen aanraken, geven deze dan licht.

De toekomst van Lifi?

Experten stellen dat het onwaarschijnlijk is dat de Lifi technologie Wifi zal vervangen. De beide technologieën zullen eerder ingeschakeld worden als aanvullende dataoverdrachtsystemen. Lifi kan perfect een verzadigd radiospectrum ontlasten. Volgens een onderzoek van Cisco is het zo dat tegen 2019 de huidige wireless technologie, helemaal vol zit. De (internationale) interesse is in deze nieuwe technologie is dan ook heel groot.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here