Home Huishoudelijk Koelkast repareren: Veelvoorkomende problemen zelf oplossen

Koelkast repareren: Veelvoorkomende problemen zelf oplossen

15157
2
DELEN
Koelkast repareren

Een koelkast die niet meer goed werkt kan voor de nodige problemen zorgen. Er liggen namelijk diverse etenswaren in die gekoeld moeten blijven. Wanneer de koelkast niet meer goed werkt kan dit dus voor het bederven van de etenswaren zorgen en kan daardoor alles weggegooid worden. De koelkast dient zo snel mogelijk gerepareerd te worden, maar daarvoor hoef je niet perse een monteur in te schakelen. Veel problemen kan je namelijk ook gewoon zelf oplossen. Parts.nl vertelt in dit artikel hoe je zelf de koelkast problemen kunt oplossen.

De koelkast koelt niet meer

Een heel vervelend probleem dat vaak meerdere oorzaken kan hebben. Belangrijk hierbij is om te kijken wat nog goed werkt. Wanneer de compressor of motor nog aanslaat, dan houdt dat in de thermostaat nog wel een signaal afgeeft dat de motor moet aanslaan. Het koelmiddel wordt dan door een andere oorzaak niet meer rondgepompt en dat kan komen door een lek in het koelsysteem of een verstopping. Dit is helaas niet meer de moeite waard om te herstellen behalve als er nog garantie op zit.

Als de motor niet aanslaat, dan is de thermostaat van de koelkast defect. Dit kan de thermostaat zijn die je handmatig instelt of een elektronische thermostaat, die door een draad verbonden is met een voeler (NTC). De handmatige thermostaat zal in veel gevallen vervangen moeten worden en deze zit vaak aan de rechterzijde van de koelkast achter de draaiknop. Wanneer je de thermostaat eruit haalt zal je waarschijnlijk het type of serienummer zien. Deze kan je gebruiken om zelf nieuwe onderdelen te bestellen voor je koelkast.

Bij een elektronische thermostaat moet je de temperatuur controleren van het display en kijken of deze de daadwerkelijke temperatuur van de koelkast aangeeft. Wanneer dit zo is, dan is het NTC defect. Mocht de temperatuur sterk verschillen, dan is waarschijnlijk de elektronica kapot. Ook hiervoor kun je onderdelen online bestellen en zelf het probleem proberen op te lossen.

Vriesvak ontdooit

Hierbij kan de koelkast in een te koude ruimte staan. Wanneer de temperatuur in de omgeving namelijk kouder is, dan hoeft de motor minder vaak aan te slaan. Dit kom je veelal tegen in de winterperiode. Wanneer de motor dus niet meer aanslaat, dan wordt het vriesvak ook niet meer gekoeld en ontdooit deze. Plaats de koelkast dan ook niet in een omgeving van 10 graden of lager.

Water onder de koelkast

Een koelkast is voorzien van een automatisch ontdooingsysteem, dat zorgt voor condenswaterafvoer. Koelkasten condenseren op de achterzijde, waardoor het water naar onderen loopt naar het gootje. Als het gootje verstopt is dan kan het water niet meer weg lopen en krijg je dus water in de koelkast. Voor het ontstoppen prik je voorzichtig het gaatje door.

Preventief onderhoud voorkomt problemen aan de koelkast

Naast het oplossen van gebreken kan preventief onderhoud ook handig zijn. Als de rubbers van de koelkast goed schoon gehouden worden gaan ze ook langer mee. Dat zorgt voor een betere afsluiting en is beter voor het stroomgebruik. Ontdooi ook regelmatig het vriesvak zodat er geen ijsvorming ontstaat. Daardoor zal de NTC ook niet stuk gaan en kan deze het signaal blijven doorgeven aan de motor van de koelkast.

Zo hoeft een reparatie van een koelkast helemaal niet ingewikkeld en duur te zijn. De kosten van een monteur kunnen eenvoudig uitgespaard worden door zelf de reparatie uit te voeren. Daarvoor bestel je gewoon de koelkast onderdelen voor de koelkast online en kan je snel aan de slag om de koelkast te repareren.

2 REACTIES

  1. Ik heb zelf ook weleens gehad dat de thermostaat van mijn koelkast kapot gehad. Nadat ik was research gedaan heb, kon ik aardig makkelijk de thermostaat vervangen. Tegenwoordig kan je overal op het internet handleidingen vinden die je een hoop geld besparen!

  2. Hallo,
    Ik vermoed dat de thermostaat van onze koelkast kapot is.Het gekke is dat de koelkast aanslaat tot plus 10 graden en dan afslaat.graag uw reactie hier over,Koelkast merk is een IGNIS zonder vriesvak,
    ongeveer 5 jaar oud. Vr Gr

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here