Home Huishoudelijk Klikken, scrollen, swipen; 5 tips bij mediaopvoeding van je kind(eren)

Klikken, scrollen, swipen; 5 tips bij mediaopvoeding van je kind(eren)

2471
0
DELEN
Mediaopvoeding

Al van jongs af aan komen kinderen in aanraking met de media. Een filmpje kijken op de tv of laptop. Een spelletjes spelen op de smartphone of tablet. Een verhaal luisteren of meezingen met de liedjes via één van de digitale middelen. Al van jongs af aan is het mediagebruik al een dagelijkse bezigheid. Ze swipen, klikken en scrollen zo van het ene naar het andere filmpje. Media is leuk en bovendien ook erg leerzaam. Maar voor je het weet kijken ze naar dingen waarvan je vindt dat ze die beter niet kunnen zien. Daarom is het belangrijk dat kinderen veilig met media om kunnen gaan. Als ouder kun jij je kind helpen bij de juiste mediaopvoeding.

Om kinderen goed te kunnen begeleiden is de MediaDiamant ontwikkeld. Deze is gebaseerd op de kennis van experts en wetenschappers. De MediaDiamant is een handige wegwijzer met tips voor alles ouders. De MediaDiamant is opgebouwd uit 5 kanten.

Plezier – geniet van de mogelijkheden

Even een leuke film kijken als rustmoment na een drukke dag op school of op de opvang. Contact maken met opa en oma die ver weg wonen, zodat je elkaar toch even kunt zien of spreken. Creatief bezig zijn met leuke apps of met de camerafunctie van je smartphone. Een educatieve app om nog eens extra met rekenen of spelling te oefenen. De media heeft zoveel moois te bieden! Maak er gebruik van en geniet ervan!

Veilig – voorkom risico’s

Aan media zijn ook risico’s verbonden. Niet alles is nog even geschikt voor je kind. Kinderen kunnen er bang van worden en nachtmerries van krijgen. Veiligheidsinstellingen en filters helpen voorkomen dat je kind ongeschikte dingen te zien krijgt.

Samen – begeleid je kind

Wat is er nu leuker dan samen met je kind een filmpje kijken op de bank, of om met een app cijfers en letters te oefenen en te zien dat het al zo goed lukt! Samen; het is niet alleen gezellig, maar het zorgt ook voor veiligheid. Jij ziet wat je kind doet, maar ook hoe hij/zij het ervaart. Je ziet als je kind het misschien wel té spannend vindt.

Inhoud – weet welke media geschikt zijn

Zoek zelf geschikte apps, filmpjes en andere media die bij het niveau en belevingswereld van je kind passen, betrouwbaar, gebruiksvriendelijk en ook nog eens leuk zijn. Kom je er zelf niet uit? Vraag naar ervaringen van andere ouders of zoek op internet naar de meningen van experts. Als media aansluit bij de belevingswereld van jouw kind, dan heeft dat een positief effect op de ontwikkeling. En herhalen is de kracht van het leren! Van meerdere keren hetzelfde doen of zien, leren kinderen ontzettend veel.

Balans – momenten met en zonder

Het is ook belangrijk dat je kind met andere dingen bezig is, dan alleen met het scherm. Ook contact maken met anderen, buiten spelen, knutselen, bouwen, lezen en spelletjes doen is belangrijk. Spreek van tevoren een schermtijd af. Maak het eventueel zichtbaar door bijvoorbeeld een wekker te zetten zodat ze weten als de schermtijd is afgelopen.

Kijk voor meer informatie op https://www.mediawijsheid.nl/mediadiamant/

Veel veilige, leerzame en leuke mediamomenten gewenst! Samen met je kind(eren)!
Lees hier het artikel met leuke educatieve apps voor kinderen van groep 3.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here