Home Internet Kinderen sneller en meer leren met Virtual Reality

Kinderen sneller en meer leren met Virtual Reality

3541
0
DELEN
Vr kinderen

De vorige generaties hebben vaak kritiek op de nieuwe generaties, dat is normaal maar niet altijd terecht. Dat de jeugd “dommer” wordt blijkt niet uit IQ testen die aangeven dat kinderen juist steeds slimmer worden, of beter gezegd meer informatie opnemen dan voorheen. Dat komt voor een groot deel door nieuwe technologieën zoals internet en computers die informatie beter toegankelijk maken. Hoewel niet iedereen enthousiast is over “gamification” ofwel “spelenderwijs leren” blijkt keer op keer dat kinderen beter leren en meer onthouden met aansprekende leermethoden. Je kunt kinderen sneller en meer leren met Virtual Reality, in dit artikel noemen we een aantal redenen waarom VR educatie zo effectief is.

Multimediaal leren

Vroeger moesten kinderen uit tekstboeken leren. Het is lastig om belangrijke historische gebeurtenissen te doorgronden op basis van een beschrijving in duizend woorden wanneer één beeld je alles laat zien. Een tekstboek met afbeeldingen werkt al beter, af en toe een documentaire of film in de klas is nog effectiever etc. Hoe meer zintuigen er geprikkeld worden hoe beter de leerling de aandacht bij de les kan houden en hoe meer er opgeslagen wordt. In Virtual Reality komt tekst, beeld en geluid samen in een omgeving waar je als student volledig in lijkt te zitten. Dit heeft invloed op de wijze hoe informatie wordt opgeslagen in het menselijk brein. Onlangs kwam de Japanse start-up Vasqo met een accessoire voor Virtual Reality headsets om geur toe te voegen aan VR content. Iedereen kent de ervaring dat een specifieke geur een herinnering oproept, hoe meer zintuigen aangesproken worden hoe effectiever we leren.

Vr 3d

De kracht van herhaling

Het kwartje valt niet altijd direct, door leerstof te herhalen zul je het beter onthouden. De eerste keer is de informatie nieuw, de tweede keer is het element van verrassing weg waardoor je de informatie beter in perspectief kunt plaatsen, de derde keer begin je de informatie te doorzien en ga zo maar verder. Leren door herhaling is een uiterst effectief instrument, het probleem is dat het ook veel tijd in beslag neemt. Denk bijvoorbeeld aan sport educatie. Een rugby speler leert door standaard spelverloop in praktijk scenario’s na te spelen. Dat betekent dat de andere spelers steeds opnieuw dezelfde handelingen moeten uitvoeren en steeds opnieuw moeten opstellen. Dat kost veel tijd en mankracht. STRVR heeft internationaal succes geboekt met hun leermethode waarbij professionele atleten leren door 360 graden video’s te kijken met diverse spelsituaties. De videoclips kunnen op exact dezelfde wijze steeds herhaald worden, zonder pauzes. Dit spaart enorm veel tijd en daarmee ook kosten. Met Virtual Reality headsets is het heel eenvoudig om educatieve scenario’s te herhalen.

Hogere retentie met VR beelden

Het ene oor in, het andere oor uit. Informatie horen of zien is wat anders dan onthouden. Hoeveel leerlingen hebben een dag voor een belangrijk proefwerk alle informatie in hun hoofd gestampt om het een dag later weer te vergeten? Uit onderzoek is gebleken dat Virtual Reality beelden beter worden onthouden. Dit komt deels door de complete ervaring, je bent in de VR wereld volledig in focus op het onderwerp. De stereoscopische 3D ervaring blijkt ook een belangrijke factor te zijn. We onthouden beter wanneer de beelden diepte hebben, net als in de echte wereld. Met name kinderen zijn erg gevoelig voor dit soort informatie, zozeer zelfs dat de lijn tussen werkelijkheid en fictie kan verdwijnen. VR ervaringen worden in het brein opgeslagen als persoonlijke herinnering, niet als externe informatie. Zo had een jonge kind een virtuele ontmoeting met Elmo van Sesamstraat, een week later dacht ze Elmo echt te hebben ontmoet en aangeraakt terwijl dit niet het geval was.

De mening van VR leraren

Steeds meer scholen werken met VR onderwijzers, soms extern maar vaak ook reguliere docenten die een VR training hebben gehad. In Singapore is er uitgebreid getest met Virtual Reality in het onderwijs. Dit zijn enkele reacties van VR leraren:

Ik vind VR een zeer effectief middel om de studenten te bereiken. Zo kon ik bijvoorbeeld de studenten een boerderij op grote afstand laten ervaren alsof ze daar zelf stonden” – Parameshwari Selvarajoh

VR technologie verbetert de leerervaring in de klas. De leraar wordt een actieve facilitator die leerlingen motiveert en uitdaagt, compleet anders dan traditionele leermethodes” – Kwek Yao Chie

Soms is het eenvoudiger om iets te zien en te horen dan uitleg te krijgen. Het is goed om uit het klaslokaal te gaan en in een andere omgeving geplaatst te worden” – Nur Haizah

Er worden erg hoge eisen gesteld aan de leerlingen, het lespakket blijft zich uitbreiden. Dankzij Virtual Reality kunnen kinderen sneller leren, en meer onthouden.

Bron: https://www.vr-expert.nl/zakelijk/verhuur/360-camera-huren/

Vr klas

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here