Home Computers Indoor farming is de toekomst: zo belangrijk is de klimaatcomputer

Indoor farming is de toekomst: zo belangrijk is de klimaatcomputer

1485
0
DELEN
Indoor farming is de toekomst: zo belangrijk is de klimaatcomputer

Het telerlandschap is door de jaren heen flink veranderd. Kijk alleen maar naar het werk van de telers pakweg honderd jaar geleden. Dat was veel arbeidsintensiever dan nu. Daarnaast waren ze nog volledig afhankelijk van de weersomstandigheden. Ongunstige weersomstandigheden kon er zomaar toe leiden dat er tekorten in de winkels ontstonden. Inmiddels beschikken we over heel wat tools om het platteland op een andere manier in te richten. Sterker nog: er zijn zelfs experts die geloven dat we uiteindelijk op volledig indoor farming over zullen gaan. Geen platteland meer, maar enkel automatisch georganiseerde kassen. Duidelijk is dat dit ook veel voordelen op kan leveren.

Om dit te kunnen realiseren moet er fiks geïnvesteerd worden. De hedendaagse technologische ontwikkelingen spelen hier een belangrijke rol bij. Er zijn verschillende apparaten die nú al op de markt verkrijgbaar zijn en mogelijk in de toekomst een nog grotere impact op de landbouw zullen hebben.

De klimaatcomputer

De klimaatcomputer heeft al voor heel wat veranderingen gezorgd in de landbouw. Dit innovatieve apparaat maakte het mogelijk om de koers van de precisielandbouw te varen. De klimaatcomputer wordt gebruikt om de omstandigheden voor de oogst zo gunstig mogelijk te houden. Hierdoor zullen de gewassen – ondanks klimaatverandering en dus de weersveranderingen buiten – gewoon blijven groeien. Hierdoor is de mens minder afhankelijk geworden van de natuur en kan zo blijven voorzien in de groeiende vraag naar producten. Het uiteindelijke doel van de landbouw. 

Kortom: het maakt straks dus niet meer uit in welk gebied je woont en hoe de bodem eruit ziet om te kunnen verbouwen. Er wordt enkel geluisterd naar de vraag van de klant en vervolgens wordt hier de omgeving op aangepast.

De klimaatcomputer

Voordelen klimaatcomputer 

Het is natuurlijk niet voor niets dat boeren naarstig op zoek zijn naar manieren om de tuinbouw te verbeteren. Niet alleen eist de overheid dat er de aankomende tijd veranderingen worden doorgevoerd. Ook de samenleving snakt hier naar. Het is tijd voor een revolutie in land- en tuinbouw. Noodzakelijk om gewassen te kunnen laten groeien bij klimaatveranderingen en om tegemoet te komen aan de grotere vraag. De klimaatcomputer kan hierbij helpen. Zonder deze computer zou indoor farming onmogelijk zijn. 

Geen teler meer nodig

Dit lijkt een ontwikkeling waar veel mensen nog niet aan willen denken. Toch zijn er futurologen die al zo ver durven te gaan. Als we kijken naar de huidige technologieën zou dit uiteindelijk wellicht ook mogelijk zijn. Tuinbouw waar geen boer meer aan te pas komt. Waarbij alle systemen volledig geautomatiseerd worden. In hoeverre de consument bereid is om zich zo over te geven aan de techniek is niet duidelijk. Niet iedereen is zeker dat dit ook iets gaat zijn wat de consument wil en belangrijker nog: waar de boer mee akkoord zal gaan. Wel is duidelijk dat de nieuwe technische ontwikkelingen ook een geheel nieuwe revolutie in land- en tuinbouw kunnen veroorzaken.

Wat gebeurt er met het huidige platteland?

Maar wat nou als we allemaal akkoord gaan en een groot deel van het platteland overbodig blijkt te zijn? Dat we veel kunnen doen door enkel kassen te gebruiken? Als innovatieve apparaten ons uit de brand gaan helpen?  Wat gebeurt er dan met het platteland?

De hoop is dat hierbij het milieu ondersteund kan worden. Als het platteland ingeruild kan worden voor nieuwe bossen en natuurgebieden, zou dit betekenen dat Nederland weer wat groener wordt. Dat we ons steentje kunnen bijdragen om het klimaat te ondersteunen. De enorme CO2-uitstoot die we de afgelopen jaren hebben veroorzaakt kunnen verminderen. Dat is de hoop. Het is afwachten in hoeverre hoop en verwachting bij elkaar zullen gaan liggen de komende jaren. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here