Home Huishoudelijk Op vakantie? Laat je huis veilig achter!

Op vakantie? Laat je huis veilig achter!

2538
0
DELEN
vakantie

Even een paar weken van huis weg en lekker ontspannen. Even weg uit de dagelijkse beslommeringen en weer nieuwe energie op doen voor de komende maanden. Je gaat op vakantie en daar wil je ook ongestoord van genieten. En om met een gerust gemoed weg te gaan is het nog even verstandig om je hoofd koel te houden voordat je vertrekt. Zorg ervoor dat je je huis veilig achterlaat als je op vakantie gaat. Want je zit vast niet te wachten op dat ene telefoontje dat er bij jouw thuis is ingebroken. In dit artikel een aantal checkpunten op een rijtje waarmee je het risico op een inbraak verkleint.

Checklist

Je buren
 • Vertel aan buren die je vertrouwt dat je op vakantie gaat en geef aan hen de sleutel van je huis. Het hoeft niet per sé je directe buren te zijn. Het is ook prima als het buren zijn van 2 of 3 huizen verderop.
 • Een aantal weken lang je gordijnen helemaal dicht houden is niet wenselijk. Vraag aan deze buren of ze een paar keer de gordijnen willen openen en sluiten.
 • Vraag ook aan je buren of ze de post, folders en kranten van de deurmat wil oprapen. Dat is vooral belangrijk als je glas in je voordeur hebt en de post goed zichtbaar is vanaf de straat.
 • Om ervoor te zorgen dat je brievenbus minder vol zit, kun je gratis bij de gemeente een ja/nee-sticker of nee/nee-sticker halen en deze op je brievenbus plakken.
 • Zet niet al je planten bij elkaar op één tafel zodat het voor je buren makkelijker is om ze water te geven. Hiermee geef je naar de buitenwereld het signaal af dat je weg bent als ze je planten niet meer in de vensterbank zien staan.
Bewoonbaar huis
 • Zorg ervoor dat je waardevolle spullen zoals sieraden, geld, laptops etc. goed opbergt op een plek waar inbrekers niet zo snel zullen komen. Klein dingen als geld en sieraden kun je bijvoorbeeld in een kluisje opbergen.
 • Leg voordat je vertrekt wat in het zicht, waardoor het lijkt alsof je thuis bent; leg op tafel bijvoorbeeld een opengeslagen boek of een koffie kopje. Maar leg geen waardevolle spullen in het zicht, zoals een laptop.
 • Stel een tijdschakelaar in die elke avond de lamp aan en uit laat gaan. Daardoor lijkt het als je huis bewoonbaar is tijdens je vakantie. Sommige lampen, bijvoorbeeld op een overloop, kun je altijd laten branden.
Maak het ze niet te makkelijk
 • Het is handig als je je auto al ruim van tevoren inpakt zodat je snel kunt vertrekken als je wakker wordt. Toch is het niet verstandig om de avond van tevoren al je auto vol te laden. Een volgeladen auto is immers het teken dat je op reis gaat. Pak liever je auto in vlak voordat je vertrekt. Staat de auto in de garage, dan kun je natuurlijk wel prima van tevoren inladen.
 • Ladders, tuinstoelen en containers zijn prima hulpmiddelen om als opstapje te gebruiken. Maak het inbrekers niet te makkelijk en berg deze op in je schuur.
 • Controleer of alle deuren en ramen gesloten zijn. Denk daarbij ook aan het kleine douche- of wc raampje.
De laatste tips
 • Haal alle stekkers uit het stopcontact. Controleer voor de zekerheid of je de stekker van het strijkijzer uit het stopcontact hebt gehaald en ook of de knoppen van het gasfornuis of kookplaat uit staan.
 • Het is niet verstandig als je op social media vertelt dat je op vakantie bent. Inbrekers zitten ook op social media.
 • Een goede investering is om je woning te beveiligen. Denk daarbij aan gecertificeerde sloten, hang- en sluitwerk, dievenklauwen, alarmsysteem etc. Het kost wel iets meer, maar een veilig gevoel in je eigen huis en tijdens je vakantie is ook heel wat waard.
 • Zorg ervoor dat je huis bewoond is als je op vakantie gaat. Er zijn website waarop je een oppas kunt zoeken die ervoor zorgt dat je huis bewoond is als jij op vakantie bent. En deze huisoppas raapt de post op, opent en sluit de gordijnen, laat ’s avonds een lichtje branden ….

Heb jij nog andere tips om je huis veilig achter te laten voordat je op vakantie gaat?

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here