Home Huishoudelijk Hoeveel geld kun je besparen met de aanschaf van zonnepanelen?

Hoeveel geld kun je besparen met de aanschaf van zonnepanelen?

1810
0
DELEN
Hoeveel geld kun je besparen met de aanschaf van zonnepanelen?

Naast dat zonnepanelen een goede keuze voor het milieu zijn, komen ze ook financieel gezien van pas. Je moet eerst wat investeren, maar dat verdient zich op termijn terug. Hoe zit het precies met de kosten en de terugverdientijd van zonnepanelen? Daar duiken we in dit artikel wat dieper op in.

Terugverdientijd is belangrijk

Om te weten hoeveel geld je kunt besparen met zonnepanelen kijk je niet per se naar de kosten, maar eerder naar de terugverdientijd. Een gemiddeld huis(houden) van zonnepanelen voorzien kost ongeveer €3.500 tot €5.000. Die terugverdientijd is circa zes tot acht jaar. Uiteindelijk zijn de kosten van het zonnesysteem afhankelijk van je verbruik en om een indicatie te krijgen kun je een Dakscan doen, bijvoorbeeld bij aanbieder Sungevity. Mochten de energieprijzen overigens door blijven stijgen zoals ze de laatste tijd gedaan hebben, dan zou die terugverdientijd nog wel eens korter kunnen worden.

Het hoogste rendement behalen

Wat je kunt besparen is ook weer afhankelijk van de stroom die ieder paneel oplevert. Zo zal een zonnepaneel met een gunstige hellingshoek en ligging in een bepaalde windrichting meer opbrengen dan wanneer een paneel vaak in de schaduw ligt. Zonnepanelen op plat dak laten installeren? Dat is een goed idee, omdat hierbij die hellingshoek en windrichting op de beste manier afgestemd kunnen worden. Laat je daarnaast altijd adviseren door een specialist over het aantal zonnepanelen. Veel mensen denken onterecht dat het slim is om zoveel mogelijk panelen te laten plaatsen, maar zeker met de afbouwende salderingsregeling is het juist beter om het aantal panelen nauwkeurig af te stemmen op je (toekomstige) verbruik.

Het hoogste rendement behalen

21% btw besparen

Wat nog wel belangrijk is om te weten, is dat wanneer je in 2022 voor de eerste keer zonnepanelen aanschaft, je dit zeker even aan de Belastingdienst moet laten weten. Je kunt namelijk de 21% terugvragen middels het formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’. Naar alle waarschijnlijkheid gaat dit formulier in 2023 verdwijnen en wordt de btw op zonnepanelen compleet afgeschaft. Je hoeft dan dus niet eens meer moeite te doen om je geld terug te krijgen en je hoeft het geld ook niet voor te schieten.

Kijk of er subsidies gelden in jouw gemeente

Sommige mensen kunnen nog eens extra besparen op de aanschaf van het zonnesysteem. Er zijn namelijk gemeentes in Nederland die extra subsidie beschikbaar stellen aan bewoners die duurzame maatregelen nemen. Dat kan variëren van het plaatsen van zonnepanelen tot isolatie en ledverlichting. Check zeker even op de website van jouw gemeente of er momenteel interessante regelingen zijn waar je gebruik van kunt maken.

Besparen door een lening te nemen

Zou je graag zonnepanelen nemen maar kun je dat op dit moment niet bekostigen? Dan kun je overwegen om een groene lening af te sluiten. Dit type lening heeft vaak relatief gunstige voorwaarden, zoals een laag rentepercentage van rond de 3,5 tot 4 procent en de optie om tussentijds af te lossen. Zelfs met zo’n groene lening komt het in veel gevallen op termijn nog voordeliger uit om te kiezen voor zonnepanelen in plaats van bij het reguliere energienet te blijven. Maak voor jezelf zeker even een telsom om te weten of het relevant is in jouw situatie.

Extra geld verdienen

Ook nog leuk om te weten: uit onderzoek van De Nederlandse Bank blijkt dat huizen gemiddeld €7.000 in waarde stijgen na het plaatsen van zonnepanelen, waardoor je financieel gezien ook bij verkoop goed uit zou komen. Dat valt natuurlijk niet onder besparen, maar levert wel op!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here