Kies je voor een LED opbouwspot of inbouwspot? Accentverlichting of basisverlichting? Vloerlampen of hanglampen? Als het gaat om verlichting, zijn er genoeg keuzes om te maken. Het is dan ook niet vreemd als je het soms lastig vindt om de knoop door te hakken. Al die verschillende opties… hoe word je hier toch wijs uit? Hoe vind je de beste verlichting zonder hier al te veel extra werk aan te hebben? Waar let je op? In dit artikel helpen we je graag alvast een beetje op weg met behulp van drie slimme tips. Zo vind je binnen mum van tijd de verlichting die bij jou en je woning past.
1. De functie van de verlichting
Verlichting kan heel veel verschillende functies vervullen. Misschien ben je wel op zoek naar extra sfeer in de woning of heb je juist extra fel licht nodig om bij te kunnen werken. Of wil je juist meer slimme verlichting aanbrengen om jouw smart home te optimaliseren? Er zijn ontiegelijk veel mogelijkheden en bijbehorende rollen die vervuld kunnen worden.
Daarom is het allereerst belangrijk om per ruimte het doel van de verlichting op te schrijven. Zo vraag je vast geheel ander licht boven de eettafel dan in de slaapkamer. Simpelweg omdat deze plekken voor geheel andere doeleinden worden gebruikt. Breng dit daarom eerst voor jezelf in kaart. Het is het makkelijkst om dit via een lichtplan te doen. Maak gebruik van een plattegrond van je woning, teken de lichtpunten in en bepaal welk soort licht hier gebruikt moet worden.
We kunnen verlichting onderverdelen in drie categorieën, namelijk: basisverlichting, werkverlichting en sfeerverlichting.
2. Kijk naar de huidige interieurstijl
Ook je interieurstijl speelt een grote rol bij het bepalen van de juiste verlichting. Zo passen inbouwspots veel beter bij een modern interieur. Hierdoor hoeven er geen grote lampen bevestigd te worden en oogt het geheel zeer strak met een moderne touch.
Het kan ook geen kwaad om een kijkje te nemen bij de huidige verlichtingstrends. Welke materialen worden nu vooral gebruikt? Welke kleuren zien we terug? Dit kan je meenemen in jouw beslissing.
3. De juiste lichtkleur
LED verlichting heeft nog vaak het imago weinig sfeervol te zijn. Dit imago is in het prille begin ontstaan en nooit geheel verdwenen. Toen LED verlichting voor het eerst op de markt verscheen, was deze inderdaad maar in één lichtkleur verkrijgbaar. Hierbij gaven ledlampen koel en soms zelfs een ietwat blauwig licht. Dit was prima voor op kantoor als werkverlichting, maar niet wanneer je extra sfeer in huis wilde creëren. Inmiddels is dat gelukkig wel anders. Ledlampen zijn net als andere lichtbronnen in diverse kleurtemperaturen verkrijgbaar.
Bij LED verlichting wordt de lichtkleur uitgedrukt in de hoeveelheid Kelvin (K). Hierbij geldt: hoe hoger de Kelvin, hoe lichter de kleur. Voor warm licht ben je dus op zoek naar een lagere Kelvin. De juiste lichtkleur is enorm belangrijk om de sfeer en de functionaliteit van de ruimte te bepalen. Neem hier dus goed de tijd voor.