Home Computers Hoe veilig is printen?

Hoe veilig is printen?

1809
0
DELEN
Hoe veilig is printen

Er zullen weinig bedrijven zijn die niet bezig zijn met de beveiliging van hun computers, software en servers. Berichten, documenten, beeldmateriaal en alle andere informatie gaan natuurlijk continu het digitale netwerk op. Maar hoe zit het met het materiaal dat we toch op papier afgedrukt willen? Hoe veilig zijn de printers waar we veel, soms gevoelige informatie naartoe sturen via diezelfde digitale netwerken?

All-in-one printers, handige print abonnementen en altijd papier op voorraad. Printen is een vast onderdeel op menig kantoor terwijl maar weinigen lijken voldoende te beseffen dat deze apparaten in verbinding staan met het bedrijfsnetwerk. Steeds vaker doemen er dan ook verhalen op van cybercriminelen die via de printer bij gevoelige data van bedrijven kunnen komen. Hoog tijd dus om wat zaken op een rij te zetten.

Kies een wachtwoord

De meeste netwerkprinters zijn tegenwoordig beveiligd met een wachtwoord. Vaak wordt echter na aanschaf dit standaardwachtwoord gebruikt en vervolgens niet meer vervangen. Niet slim, want hierdoor is toegang tot je netwerk via de printer toegankelijker. Update dit wachtwoord dus met regelmaat. Update overigens ook, net als bij computers, de printer soft -en firmware regelmatig zodat hackers minder kans hebben hierop in te breken.

Wis de harde schijf

Je kunt je data goed beveiligd naar je printer sturen via een beveiligd netwerk. Eenmaal aangekomen bij deze printer komt deze data echter vaak op een volgende harde schijf terecht. Veel printers beschikken hier namelijk over dus zorg ervoor dat alle data direct gewist wordt.

Maak veilig printen normaal onder medewerkers

Als iedereen die gebruikt maakt van een printer zich bewust is van eventuele gevaren dan zal iedereen er ook bewust mee omgaan. Beveilig vervolgens bepaalde echt gevoelige documenten met een wachtwoord dat op de printer moet worden ingevoerd. Iedere extra handeling zal het bewustzijn vergroten.

Er komen ook steeds meer printers op de markt die voorzien zijn van persoonsgebonden lezers voor passen of vingerafdrukken. De gevoelige prints worden op deze manier alleen maar meegenomen door degene die ze geprint hebben.

Maak veilig printen normaal onder medewerkers

Print los van je netwerk

Klinkt misschien alsof we weer teruggaan in de tijd maar printen via een losse usb waar je materiaal opstaat is wel de veiligste. Je voorkomt hiermee uiteraard dat het netwerk bereikt kan worden. Zorg er dan wel voor dat, ook net als ooit, je een goede kluis hebt waar je je papieren veilig in kunt opbergen.

Iedereen kan tegenwoordig zowel privé als zakelijk vanaf verschillende apparaten een printer aansturen. Heel makkelijk natuurlijk maar wees je bewust van de informatie die je verplaatst, weet dat ook hier makkelijk een hacker bij kan. Een paar aanpassingen kan een hoop ellende besparen bij iets ogenschijnlijk onschuldigs als een printje maken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here