Home Smartphones en tablets Hoe je ervoor zorgt dat apps je locatie niet tracken

Hoe je ervoor zorgt dat apps je locatie niet tracken

2328
0
DELEN
Tracking apps

Tegenwoordig vragen vrijwel alle apps om verschillende soorten permissies om acties uit te voeren op je apparaat. Zo wordt er al snel gevraagd of er push-notificaties verzonden mogen worden, of je van bepaalde informatie op de hoogte gehouden wil worden of dat je locatie getrackt mag worden. Het is natuurlijk erg gemakkelijk om in eerste instantie te weigeren dat apps je locatie kunnen tracken, maar er zijn ook nog andere handige tools die het voor apps onmogelijk maken om je locatie te achterhalen. In dit artikel schenken we daarom aandacht aan de maatregelen die je kan nemen om te voorkomen dat apps je locatie tracken.

1. Waarom tracken apps je locatie?

De belangrijkste reden dat apps je locatie bijhouden, is vanwege het gericht adverteren en aanbieden van producten. Op basis van locatie, het gebruik van verschillende apps en je zoekgeschiedenis, kunnen ze dan gericht adverteren op producten die je nodig hebt. Dit wordt mede gedaan door mobiele advertenties. Hoe voorkom je dat apps je locatie bijhouden?

2. Gebruik een VPN

Door gebruik te maken van een VPN, lijkt het alsof jouw mobiele telefoon de locatie aanneemt van de server waarmee deze verbinding maakt. Hierdoor is het voor apps niet mogelijk om te tracken waar jij je op dat moment bevindt. Dit maakt het voor hen dan ook onmogelijk om gericht een advertentie te laten zien met producten die je reeds bezocht hebt.

Een bijkomend voordeel van een VPN is dat je data versleuteld wordt verzonden en ontvangen vanaf het internet. Hackers hebben hierdoor niet meer de mogelijkheid om je data te onderscheppen en uit te lezen. Het gebruik van een VPN levert dan ook een win-win situatie op!

3. Verander je locatie-instellingen

Het veranderen van je instellingen is een van de eerste stappen die je zou moeten ondernemen om te voorkomen dat apps je locatie tracken. In veel gevallen staan deze namelijk standaard ingesteld, vaak onder het mom van kwaliteitsverbeteringen op je telefoon. Voor Android en Apple werkt dit op twee verschillende manieren, dus we lichten ze hieronder uit:

Stap: Apple: Android:
1. Klik op ‘Instellingen’ Klik op ‘Instellingen’
2. Ga naar ‘Privacy’ Scrol naar beneden en klik op ‘Locatie’
3. Selecteer ‘Locatievoorzieningen’ Scrol naar beneden en klik op ‘Google Locatie instellingen’
4. Scrol helemaal naar beneden en klik op ‘Systeem’ Klik op ‘Locatie Reporting’ en ‘Locatie geschiedenis’ en schuif de knop naar links
5. Scrol wederom naar beneden en klik op
‘Belangrijke locaties’.
Hier vind je een logboek van belangrijke locaties die je vaak bezoekt. Dit kun je
uitzetten door het balkje
naar links te schuiven.
Tevens kun je hier je geschiedenis
wissen door naar beneden
te scrollen en op
‘Wis geschiedenis’ te
klikken.
Om je locatiegeschiedenis te deleten, klik je op ‘Wis locatiegeschiedenis’.

4. Zorg dat Google je niet kan tracken

Google maakt met haar services veel gebruik van locatie tracking. Doordat Google zelf ook veel apps heeft, worden deze instellingen vaak gedeeld met andere apps. Geef je Google dus toestemming, dan geef je andere apps automatisch ook toestemming. Om deze instellingen echter uit te schakelen, moet je inloggen op je Google Account.

Klik vervolgens op ‘Privacy en Personalisatie’. In de kolom ‘Activiteitsopties’ kun je klikken op ‘Locatiegeschiedenis’. Deze kun je vervolgens aan- of uitzetten. Wil je meer instellingen kunnen beheren, klik dan op ‘Alle Activiteitsopties weergeven’. Dit geeft je de mogelijkheid om advertenties te beheren, instellingen betreffende YouTube te wijzigen en je locatiegeschiedenis te beheren.

Apps tracking

5. Kijk naar gegeven toestemmingen aan apps op je telefoon

Dit is vaak een van de eerste vragen die gesteld worden wanneer de app zojuist is geïnstalleerd op je smartphone. Ze vragen toestemming om een notificatie te sturen en om je locatiegegevens te raadplegen. Vaak wordt hier vluchtig doorheen geklikt, waardoor je zonder dat je het in de gaten hebt toestemming geeft aan de app om je locatie bij te houden.

Het is daarom ten zeerste aan te raden om hier eens kritisch naar te kijken. Wanneer je opnieuw je privacy-instellingen opent, kun je je locatievoorzieningen bekijken. Hier kun je tevens per app nauwkeurig zien wanneer je locatie geraadpleegd wordt. In sommige gevallen kan het geen kwaad en wil je juist dat deze geraadpleegd wordt (zoals bij apps die het weer voorspellen, die je gebruikt voor navigatie of die de vertragingen op het spoor weergeven). In andere gevallen kun je dit net zo goed uitzetten.

Het is dus zeker aan te raden om te kijken naar je locatie-instellingen. Onze belangrijkste aanbeveling is het gebruik van een VPN als je wilt voorkomen dat apps je locatie tracken. Ook het kijken naar de instellingen op je telefoon kan echter geen kwaad. Google speelt hier een belangrijke rol in, aangezien veel gegevens ook worden gebruikt door andere apps van Google. Voorkom dus advertenties, reclames en notificaties op basis van je locatie en laat apps je locatie niet ongewenst bijhouden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here