Home Computers Hoe een VPN zorgt voor veiliger online surfen!

Hoe een VPN zorgt voor veiliger online surfen!

2355
0
DELEN
Hoe een VPN zorgt voor veiliger online surfen!

Velen horen vaak over een VPN, maar weten niet precies hoe deze in zijn werk gaat. Het is een ontastbaar iets dat voor velen vreemd aanvoelt. Daarom gaan we nu de werking van een VPN uitlichten. Wat kun je er allemaal mee? Moet ik het eenmalig aanschaffen? Heb ik het wel echt nodig? Dit zijn allemaal vragen die we voor je beantwoorden. Lees dus snel verder!

Hoe werkt een VPN?

Normaliter verzend je als gebruiker een verzoek naar je router, die het verzoek doorspeelt naar jouw internetprovider, die het weer doorspeelt naar de website ergens op een server. Vervolgens wordt er een antwoord gestuurd van de website, via de internetprovider en jouw router, naar je mobiele device.

VPN is in de basis een tunnel die je opzet tussen jouw apparaat en het internet. Alle informatie die jij verzendt en ontvangt, wordt op die manier versleuteld. Elk verzoek dat je stuurt, wordt als het ware ingepakt, versleuteld en aan bij de website zelf weer uitgepakt. Het verzoek dat je ontvangt volgt de omgekeerde weg; uiteraard ook versleuteld.

In het verzoek dat je verstuurt en ontvangt, zit natuurlijk ook de data waar het vandaan komt en waar het naartoe gaat. Aangezien alle data in het verzoek met een encryptiemethode wordt versleuteld, is ook deze data niet te achterhalen. Wordt het bericht onderschept, dan ziet men alleen het IP-adres en de locatie van de VPN-server, niet van jouw mobiele telefoon of de website.

Door het versleutelen van deze informatie, is het mogelijk om vrijwel anoniem over het internet te surfen. Denk daarbij aan het versturen van e-mails, het bezoeken van websites, het streamen van video’s of het spelen van videogames.

Hoe werkt VPN

Voordelen VPN-verbinding

Door de versleutelde verbinding heeft een VPN vele voordelen. Allereerst zorg je er natuurlijk voor dat je veiliger over het internet kunt surfen. Hierdoor hoef je je geen zorgen te maken dat gevoelige data onderschept wordt. Bij het verbinden met een openbaar wifi-netwerk, heb je de kans dat hackers de data onderscheppen die jij via het wifi-netwerk verzendt en ontvangt. Door een VPN-verbinding is dit verleden tijd en hoef jij je geen zorgen te maken dat jouw data onderschept wordt.

Daarnaast kun je ook geografische blokkades omzeilen. Aangezien je verbinding maakt met een VPN-server in een ander land en dat IP-adres wordt doorgestuurd, denken bijvoorbeeld aanbieders als Netflix dat jij je op de locatie van de server bevindt. Hierdoor kun je zelfs Amerikaanse series kijken die in Nederland nog niet zijn toegestaan. Hoewel niet alle VPN-aanbieders erin slagen de blokkades van Netflix te omzeilen, lukt dit bijvoorbeeld NordVPN wel. Ben je benieuwd naar deze VPN-aanbieder, kijk dan eens naar deze NordVPN Review.

Tot slot biedt een VPN ook meer privacy. Zo is het voor websites niet langer mogelijk om locatie-specifieke aanbiedingen te doen. Dit komt doordat jouw locatie verborgen wordt en het voor bedrijven dus geen zin heeft om cookies te verzamelen. Doordat je locatie verborgen wordt, is het voor bedrijven tevens niet langer mogelijk om jouw doen en laten te achterhalen. Google wil het bijvoorbeeld nog weleens gebruiken voor data-analyse. Ook dit is dan verleden tijd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here