Home Internet Help: mijn draadloze verbinding is ook krachteloos!

Help: mijn draadloze verbinding is ook krachteloos!

3257
0
DELEN
wifi

Draadloze netwerkverbindingen worden steeds populairder. Dat is logisch, want je kan er gewoon je smartphone, tablet of smart TV overal mee verbinden. Net de zolder gerenoveerd naar een nieuwe werkruimte, maar geen goede wifiverbinding tot boven? Of gewoon nooit een goede verbinding gehad? Dat kan verschillende oorzaken hebben. Of het nu gaat om een verkeerde frequentie of een verzwakt signaal: gelukkig zijn er altijd geschikte oplossingen te vinden.

Controleer je beveiliging en frequentie

Het Russische Kaspersky Lab, een gerenommeerd anti-virusbedrijf, bracht enkele ontmoedigende cijfers naar buiten. Zo zou wereldwijd ongeveer 22% van de draadloze thuisnetwerken nog steeds helemaal niet beveiligd zijn. Een groot deel van de beveiligde netwerken zou dan weer van onvoldoende beveiliging voorzien zijn. Controleer dan ook in de eerste plaats of jouw netwerk wel voldoende beveiligd is. WEP-beveiliging is bijvoorbeeld verouderd en vrij eenvoudig te hacken. WPA(2) is tegenwoordig toch wel de standaardbeveiliging geworden. Niet voldoende beveiligd? Ga dan naar de interface van je huidige router en zorg voor een adequate WPA-versleuteling. Geen vuiltje aan de lucht? Controleer dan ook de frequenties van de omliggende netwerken. Dat kun je doen door middel van allerhande software, waarbij wij inSSIDer toch wel een aanrader vinden (uiteraard zijn er ook gratis varianten op het net te vinden). Dergelijke software speurt de omliggende frequenties af, waarna jij voor een frequentie kan kiezen die zo weinig mogelijk aansluit bij die van de andere netwerken. Is dat nog steeds onvoldoende voor een goede verbinding? Dan heb je misschien wel nood aan een wifi versterker.

Staat de router wel op de juiste plek in huis?

Wij Nederlanders hebben vaak de slechte gewoonte om onze router “uit het oog” op te stellen. Een bezemkast, de trap naar de kelder of een vergeten hoekje in de woning zijn met stip onze favoriete locaties. Deze ruimten zijn echter niet altijd even geschikt en bevinden zich zelden centraal in de woning. Een keldertrap zit bijvoorbeeld vaak vlak bij de funderingen, die het signaal sowieso al gedeeltelijk blokkeren. Een wifi versterker zal dan eigenlijk weinig nut hebben, aangezien het signaal sowieso al slecht wordt doorgegeven. Waar mogelijk experimenteer je en ga je op zoek naar een beter geschikte locatie voor jouw router. Idealiter wordt de router zo weinig mogelijk geblokkeerd en bevindt hij zich centraal in de woning. Natuurlijk zul je hierbij te kampen hebben met praktische belemmeringen en zal ook het esthetische een rol spelen. Maar maak toch een goede afweging tussen alle voor- en nadelen. Controleer nadien nogmaals het signaal op de verschillende locaties. Is het al beter maar nog niet goed genoeg? Dan is een wifi versterker het ideale hulpmiddel.

Wanneer is een wifi versterker geschikt?

Een wifi versterker is geschikt indien het signaal niet overal in huis even sterk is. Dat betekent natuurlijk dat het signaal vlakbij de modem wel goed moet werken. Dat kun je uittesten door jouw computer naast de modem te plaatsen en een snelheidstest te doen. Dergelijke speedtests zijn gratis op het internet te vinden en geven aan hoe snel je kan down- en uploaden (Mbps). Voor wie zijn netwerk voor alledaagse doeleinden gebruikt – we denken bijvoorbeeld aan het versturen van mails, lezen van nieuwsberichten en het bekijken van video’s – rekenen wij 10 Mbps toch als minimale downsnelheid. Netflix in hoge snelheid kijken? Dan is 25 Mpbs downtime het na te streven cijfer. Haal je dergelijke resultaten enkel vlakbij de modem maar zie je ze onder de 10 Mbps wegduiken in andere ruimtes? Dan kan een wifi versterker soelaas bieden. Werkt de verbinding ook niet goed in de buurt van de modem? Dan ligt het probleem elders en zal een wifi versterker weinig verschil uitmaken. Controleer in dat geval de frequentie, beveilig het netwerk en herstart de modem. Lukt het nog steeds niet? Neem dan contact op met jouw internetprovider.

Hoe werkt een wifi versterker?

We horen vaak dat een wifi versterker onvoldoende verschil zou maken. Echter is dat een heel foutieve bewering. Een wifi versterker kan wel degelijk het signaal versterken, maar dan moet hij ook goed ingezet worden. Meestal is het probleem niet aan de wifi versterker zelf te wijten, maar eerder aan allerlei randzaken. Staat de router bijvoorbeeld op een locatie die het signaal al bij aanvang blokkeert, dan zal er voor de wifi versterker ook weinig te versterken vallen. Maar om dat echt te begrijpen moet je natuurlijk weten hoe zo’n wifi versterker functioneert. Het verhaal van een wifi versterker begint immers al bij de router. De router zendt signalen uit via radiogolven. Die radiogolven kunnen maar zeer moeilijk door dikke muren heen en bovendien zwakt het signaal ook af naarmate de afstand toeneemt. Ongeveer 10 tot 15 blijkt de limiet te zijn, net genoeg voor standaard woningen. Komt er op zolder nog een signaal aan maar is dit niet sterk genoeg? Dan is een wifi versterker de reddende engel. De wifi versterker zal het signaal immers oppikken en nog eens herhalen, maar dan een stuk krachtiger. Dat krachtig signaal heeft opnieuw zijn reikwijdte en zal ervoor zorgen dat je ook op verdere plaatsen nog steeds vlot kunt surfen.

Welke wifi versterker is geschikt?

Er zijn diverse soorten wifi versterkers op de markt beschikbaar. Iedere wifi versterker heeft hierbij zijn eigen voor- en nadelen. In de praktijk delen we ze op in drie verschillende groepen: de wifi repeaters en de powerline adapters. Een wifi repeater werkt volgens voorgaande methode en is eigenlijk een klassieke wifi versterker. Ze zijn goedkoop, eenvoudig om te installeren en je hebt ook geen netwerkkabels nodig. Toch kan een wifi repeater geen wonderen verrichten en zal de snelheid wel toenemen, maar je zal nooit op maximaal potentieel kunnen surfen. Powerline adapters werken dan weer anders en maken van jouw stopcontact een netwerkaansluiting. Het verschil zit hem enkel in het doorgeven van het signaal: via het elektriciteitsnetwerk. Verder werkt het net zoals een klassieke wifi versterker: het signaal opnieuw nabootsen en uitzenden. Een wifi versterker in adaptervorm heeft echter als nadeel dat het zelden goed werkt bij verouderde elektriciteitsnetwerken. Gaat het om een nieuw netwerk? Dan doet hij het meestal beter dan de klassieke wifi versterker.

Samengevat: de klassieke wifi versterker (wifi repeater) is een ideale en goedkope oplossing voor normaal huishoudelijk gebruik. Gaat het om een vrij recent elektriciteitsnetwerk en wil je aan de andere uiteinde van de woning ook Netflix in HD kunnen streamen? Dan is een wifi versterker die gebruik maakt van het elektriciteitsnetwerk (powerline adapter) een betere keuze.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here