Home Huishoudelijk Help, mijn bel is stuk: kies een draadloze deurbel

Help, mijn bel is stuk: kies een draadloze deurbel

6287
1
DELEN
draadloze deurbel

Niets verschrikkelijker dan moeten wachten en wachten op jouw gasten. Tot je uiteindelijk dan toch maar eens gaat kijken bij de voordeur en merkt dat ze al een hele poos stonden aan te kloppen. De bel is blijkbaar stuk. Het vervangen van een bel was heel lang typisch werk voor doe-het-zelvers die flink iets afwisten van elektriciteit, de bel werd immers met een transformator op het elektriciteitsnet aangesloten. Dat is al lang niet meer altijd het geval, tegenwoordig kan iedereen zelf een draadloze bel ophangen. Maar wat is dat nu precies, zo een draadloze bel?

De draadloze deurbel

Bij een draadloze bel is eigenlijk simpelweg vooral de bekabeling tussen belknop en de feitelijke bel afwezig. In de belknop zijn meestal de batterijen aanwezig. Zodra op de belknop gedrukt wordt, zal de bel of alarm een geluidssignaal afgeven. De bel zelf zit meestal in het stopcontact, aan de netvoeding dus, maar sommige modellen werken ook met eigen batterijen.

De voor- en nadelen van een draadloze deurbel

Een draadloze deurbel heeft zowel voor- als nadelen ten opzichte van een gewoon belsysteem. Wij zetten ze hierna voor u op een rijtje.

Voordelen draadloze bel

Het eerste grote voordeel is het gebruiksgemak. Iedereen kan ze monteren. Deze systemen zijn zo ontworpen dat ze zeer snel en zonder al te veel moeite te plaatsen zijn. Een klusjesman erbij halen om de draadloze deurbel te monteren is met andere woorden niet langer nodig.

Een tweede voordeel is het feit dat je de bel overal kan ophangen. Heel lang was het zo dat de belknop en de bel via een draadje verbonden waren met elkaar. Om die reden was men meestal verplicht om de bel zelf in de gang of de hal op te hangen. Zat je achteraan op het terras, dan was het mogelijk dat je de bel niet hoorde. Met de draadloze deurbel is dit euvel definitief de wereld uit geholpen: de bel kan je ophangen waar je maar wilt. Je kan de draadloze deurbel dus ophangen in de living of keuken en ervoor zorgen dat je toch overal in huis de deurbel hoort.

Sommige draadloze belsystemen bieden bovendien de mogelijkheid om een eigen geluid of melodie uit te kiezen, vaak uit een voorgeprogrammeerde lijst van belgeluiden. Hoe vaak komt het niet voor dat men zijn belgeluid na enkele maanden of jaren moe gehoord is? Met een moderne deurbel kan je dit verhelpen door een ander belgeluid te kiezen. Bovendien is ook het volume heel vaak regelbaar en zijn er tevens ook nog extra functies ingebouwd.

Nadelen draadloze bel

Uiteraard biedt de draadloze deurbel ook een groot nadeel ten opzichte van de klassieke deurbel: de batterijen. Waar klassieke systemen de belknop nog met het elektriciteitsnet verbonden (niet alle systemen trouwens), werken draadloze deurbellen bijna steeds met batterijen. Deze batterijen gaan na verloop van tijd hun stroom verliezen en ineens zal de deurbel niet meer werken. Alhoewel de batterijen heel lang mee gaan, is er dus steeds het risico dat de deurbel het ineens niet meer doet en je opnieuw belloos bent. Op tijd de batterijen in de draadloze deurbel vervangen is met andere woorden de boodschap. Veel modellen hebben hiervoor een indicator.

Soorten draadloze deurbellen

Er zijn verschillende soorten draadloze deurbellen op de markt. We kunnen ze onderscheiden op basis van verschillende criteria. Welke draadloze deurbel voor jou het best geschikt is hangt af van jouw persoonlijke voorkeuren en het beschikbaar budget.

Bereik en voeding

Hoe groot is je woning? Het is belangrijk dat het bereik van de draadloze deurbel geschikt is. De meeste draadloze deurbellen hebben minimaal een bereik van 50 tot 75 meter, maar er bestaan ook deurbellen met een hoger bereik. Zeker indien de poort van je oprit zich op afstand van je woning bevindt is het aan te raden om te controleren welk bereik jouw deurbel moet hebben.

Wanneer we spreken over de voeding, gaat het om de stroomvoorziening van de feitelijke bel in dit draadloos systeem. Uiteraard moet de draadloze deurbel ook het signaal van de drukknop kunnen ontvangen en moet het een belgeluid uitstoten. Het is dan ook logisch dat deze bellen moeten voorzien zijn van de nodige elektriciteit. Dit kan ofwel via batterijen net zoals dat vaak bij de belknop het geval is, ofwel via verbinding met het elektriciteitsnet gebeuren. Hier dient u praktische overwegingen te maken afhankelijk van uw woning en de verdere plaatsing van de draadloze deurbel.

Knoppen, ontvangers en deuntjes

De “klassieke” draadloze deurbellen bestaan uit 1 belknop en 1 ontvanger. Maar het kan ook mogelijk zijn dat je kiest voor een systeem met meerdere drukknoppen en meerdere ontvangers. Een dergelijk draadloos belsysteem is bijvoorbeeld handig voor wiens woning zowel een voor- als achteringang heeft, of wie zowel boven als beneden een bel wenst op te hangen.

De draadloze deurbel is sowieso altijd voorzien van minimaal 1 melodie. Vaak kan de draadloze deurbel voorzien zijn van meerdere belgeluiden en kan er een belgeluid gekozen worden door de gebruiker. Het belgeluid van de draadloze deurbel kan dan ten allen tijde gewijzigd worden. Uiteraard zijn dergelijke draadloze modellen iets prijziger.

Slimme en smarte draadloze deurbel

Er zijn ook iets duurdere deurbellen op de markt beschikbaar. Zo kan een deurbel voorzien zijn van een camera of microfoon. Deze systemen verbruiken uiteraard meer energie en moeten dus verbonden worden met het elektriciteitsnet, bovendien zijn dergelijke systemen uiteraard iets prijziger dan de klassieke draadloze deurbellen.

draadloze deurbel

Conclusie

De tijd van de klassieke deurbellen is definitief voorbij. De draadloze deurbel heeft de klassieke deurbel van de troon gestoten. Draadloze deurbellen zijn er tegenwoordig in alle vormen en maten en voor iedere mogelijke toepassing. Een duurdere draadloze bel is heel vaak kwalitatief beter en biedt extra mogelijkheden, maar het is aan de gebruiker om de afweging te maken – al dan niet gebaseerd op praktische overwegingen. Kies je voor een goedkoop model met slechts 1 melodie: zorg er dan in ieder geval voor dat het geluid je bevalt en hopelijk zal blijven bevallen.

1 REACTIE

  1. Zowel mijn zon als ook ik hebben dezelfde draadloze deurbel gekocht met een bereik van 80m.
    In zijn huis werkt de bel perfect bij mij niet verder dan 10m. Zijn mijn muren misschien te dik?
    Wat voor soort deurbel moet ik dan kopen?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here