Home Televisie HDR op tv: wat is het en wat zijn de voordelen?

HDR op tv: wat is het en wat zijn de voordelen?

1825
0
DELEN
HDR

Steeds meer televisies van tegenwoordig bieden ondersteuning voor HDR. Je hebt hier dan ook vast wel eens eerder van gehoord. Als je op zoek bent naar een nieuwe televisie, zou je ook zeker kunnen kijken naar of deze ondersteuning heeft voor HDR. Maar wat is HDR op tv en wat zijn de voordelen hiervan? Wij zetten het hieronder voor je op een rijtje, dus lees vooral verder als je hier meer over wilt weten.

Wat is HDR?

Voordat je kunt bepalen of je met jouw tv over HDR wilt beschikken, is het natuurlijk goed om de HDR TV betekenis te weten. Want wat betekent HDR nou precies? De afkorting HDR staat voor High Dynamic Range. Met behulp van HDR kan er extra informatie worden toegevoegd aan het beeldmateriaal van de tv. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de kleuren, het contrast en de helderheid van het beeld. HDR beelden op tv hebben een betere kwaliteit dan de huidige en standaard SDR beelden. Met SDR wordt Standard Dynamic Range bedoeld. HDR zorgt ervoor dat de beelden realistischer en gedetailleerder worden, waardoor televisie kijken nog spectaculairder kan zijn.

Wat zijn de voordelen van HDR? 

Nu je weet wat HDR inhoudt, ben je vast ook benieuwd naar de voordelen hiervan. De grootste voordelen van HDR hebben te maken met het kleurbereik en het contrast. HDR beelden hebben een groter kleurbereik en lichtbereik dan normale SDR beelden. Hierdoor is het mogelijk om veel meer kleurverschillen te zien, waardoor het beeld enorm realistisch en gedetailleerd wordt. HDR beelden komen dus het dichtste bij de realiteit, waardoor tv kijken een andere dimensie krijgt.

De verschillende vormen HDR

Er zijn verschillende vormen beschikbaar van HDR. Als je op zoek bent naar een nieuwe televisie, is het goed om meer te weten over deze verschillende vormen. Hieronder zetten wij deze voor je op een rij, zodat je hier een beter beeld van krijgt en makkelijker een weloverwogen keuze kunt gaan maken.

HDR10(+): De vorm die tegenwoordig het meest gebruikt wordt bij televisies, is HDR10. Maar wat is HDR10? Dat zit zo: HDR10 ondersteunt een maximale helderheid van 10.000 nits en werkt tevens met 10 bit kleuren. Deze vorm is goed voor de weergave van maximaal 1 miljard kleuren. Heel veel televisies ondersteunen deze bekende vorm van HDR. 

Dolby Vision: Een grote concurrent van de HDR vorm HDR10 is Dolby Vision. Hoewel Dolby Vision veel weg heeft van HDR10, is er toch een verschil. Bij Dolby Vision kan de helderheid van HDR opgeprikt worden tot 4000 nits. Deze vorm kan een kleurdiepte van 12 bit leveren, waardoor er maar liefst 68 miljard kleuren kunnen worden weergegeven. 

HLG En Technicolor De afkorting HLG betekent Hybrid-Log Gamma. Zowel HLG en Technicolor zijn vormen van HDR die minder gangbaar zijn. Deze vormen bieden een HDR signaal aan voor live televisie-uitzendingen. Omdat deze vormen nog volop in een testfase zitten, hoef je hier geen rekening mee te houden als je een nieuwe televisie gaat aanschaffen.

Wat is HDR ondersteuning?

Met HDR ondersteuning wordt bedoeld of de tv HDR ondersteunt of niet. Tegenwoordig is dit bij ontzettend veel televisies al het geval, waardoor je bij het kopen van een televisie tegenwoordig vaak al goed zit als je op zoek bent naar HDR ondersteuning. Er zijn echter wel nog een paar modellen die geen HDR ondersteuning bieden. Als je op zoek bent naar een nieuwe tv, is het dus zeker goed om hier rekening mee te houden. 

Ga je langs bij een fysieke winkel? Vraag dan naar of de tv die je op het oog hebt deze HDR ondersteuning heeft. Als je online op zoek gaat naar een geschikte tv, is het goed om te kijken naar de productomschrijving en specificaties. Hoewel de kans groot is dat je tegenwoordig een tv koopt die HDR ondersteuning heeft, kun je het maar beter zeker weten. Je wilt tenslotte voorkomen dat je op zoek bent naar een HDR tv en jouw gekozen tv hier geen ondersteuning voor biedt. In ieder geval is het zeker een aanrader om tegenwoordig een tv te hebben met HDR ondersteuning, want je kunt hier zeker profijt van hebben.

Hierboven heb je kunnen lezen wat HDR voor je televisie precies is en wat de voordelen hiervan zijn. Hier kun je dan ook zeker rekening mee gaan houden als je graag een nieuwe tv in huis wilt halen. HDR is de laatste jaren enorm in populariteit gestegen en dat is natuurlijk niet zomaar zo. Het is dus zeker iets om over na te denken!

DELEN
Vorig artikelElektronica aanschaffen? Zo kun je geld besparen
Volgend artikelDe beste gaming muis 2024
Mijn naam is Tessa Kok en ik ben werkzaam als freelance tekstschrijver. Ik ben gespecialiseerd in onder andere blogs, advertorials, SEO-teksten en vacatureteksten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here