Home Computers De eindeloze mogelijkheden van de Raspberry Pi

De eindeloze mogelijkheden van de Raspberry Pi

3673
0
DELEN
raspberrypi

Een Raspberry Pi is een kleine computer ter grootte van een bankpas. Voor het eerst geproduceerd in 2012 door de Raspberry Pi Foundation, is het anno 2017 een veel gebruikte computer voor zowel beginnende als ervaren programmeurs.

Wat is de Raspberry Pi?

De Raspberry Pi is ontwikkeld om de drempel van het programmeren te verlagen voor kinderen en andere geïnteresseerden. Het bestaat uit een kleine chip met onder meer een ingebouwde USB-poort, SD-kaartpoort en met de meest recente Raspberry Pi 3 ook een Wifi- en Bluetooth-optie.

Het kleine computertje wordt met behulp van een simpel USB-kabeltje in een stopcontact, laptop of televisie geplugd. Hoewel het computertje bijzonder klein is, kan het vergeleken worden met een computer van zo’n 15 jaar geleden. Dit betekent dat de Raspberry Pi vrij zware processen kan draaien. Bovendien is het eenvoudig om hardware aan te sluiten op het apparaat, wat het erg geschikt maakt voor processen waar een grote computer minder geschikt voor is.

raspberrypi

De diverse toepassingen van de Raspberry Pi

De populariteit is makkelijk te verklaren: de drempel om de Raspberry Pi te leren gebruiken is laag, de computertjes zijn goedkoop en je kunt er bijna alles mee. Populaire toepassingen zijn onder meer de zogenoemde Kodi Box, waarmee mediabestanden afgespeeld kunnen worden en interactieve spiegels die, naast een spiegelbeeld, ook het weer en de tijd tonen.

Hieronder volgen de meest interessante Raspberry Pi-projecten van dit moment, inclusief tips om zelf te starten.

Kodi Box – één van de meest populaire toepassingen

Kodi is een open-source project dat gratis is en gebruikt wordt om vrijwel alle mediabestanden mee af te spelen. De code voor Kodi werd in eerste instantie ontwikkeld voor de originele Xbox, maar is tegenwoordig niet langer beschikbaar (en nodig) voor de Xbox One. Wel kan het op een scala aan andere besturingssystemen gedraaid worden.

Ook de Raspberry Pi is uitermate geschikt voor de Kodi, waarbij men het bij de combinatie van de twee vaak heeft over de Kodi Box. Voor het creëren van een Kodi Box is er bijzonder weinig technische kennis vereist. Het maken van de Raspberry Pi-unit is eenvoudig, de software van Kodi kan simpelweg op een SD-kaartje geladen worden. Op ditzelfde SD-kaartje worden ook de mediabestanden gezet.

Na installatie van het besturingssysteem kan de bibliotheek naar eigen inzicht worden ingesteld. De Kodi Box is gebruiksvriendelijk en daarom perfect voor de televisie. Bovendien is deze box goedkoper dan andere commerciële alternatieven.

Op de drempel van de ruimte met de Raspberry Pi

Iets dat tot de verbeelding spreekt voor velen is het heelal. Een eindeloze ruimte vol planeten, sterren en vooral het onbekende. Hoewel een ruimtereis er (vooralsnog) niet inzit voor een gewone sterveling, is het mogelijk om met behulp van een Raspberry Pi relatief dichtbij te komen.

Met behulp van een stevige weerballon is het mogelijk om in de stratosfeer te komen. Dit is de laag van de dampkring boven de troposfeer waarin wij leven en waarin de meeste weersverschijnselen plaatsvinden. De Brit David Akerman wist al meermaals een weerballon met Raspberry tot ongeveer veertig kilometer hoogte te brengen en prachtige foto’s te maken.

Hoewel de drempel voor een project als dit ontzettend verlaagd is met de Raspberry Pi, is het nog niet eenvoudig. Erg belangrijk is de aanwezigheid van een goede tracker en zender, zodat data en beelden op aarde ontvangen kunnen worden. Over het algemeen wordt hiervoor een ISM tracker gebruikt. Deze tracker verstuurt onder meer de GPS-locatie, luchtdruk, temperatuur en bij aanwezigheid van een camera ook live-beelden. Hiervoor zijn uiteraard ook sensoren nodig die deze zaken meten.

Let erop dat een weerballon niet overal opgelaten mag worden. Er is toestemming nodig van de autoriteiten en het moet altijd ver van luchtvaartroutes gedaan worden.

Dynamische fotolijst

Digitale fotolijsten kennen we al enige tijd, maar dankzij de Raspberry Pi zijn de opties verbeterd. Een interessante toepassing is een fotolijst verbonden aan een Raspberry Pi, waarbij de Pi automatisch foto’s ophaalt van een (online) platform en deze toont. Zo zijn er fotolijsten ontwikkeld die dagelijks een willekeurige foto van het populaire kunstenaarsplatform DeviantArt tonen.

Ook hier zijn de opties veelzijdig. Zo kan de Raspberry Pi (met name een nieuwer model als de Pi 3) bijvoorbeeld zo geprogrammeerd worden dat er foto’s getoond worden op basis van het huidige weer. Voor de meeste toepassingen zijn inmiddels standaard modules downloadbaar, maar om deze te combineren is enige programmeerkennis een vereiste.

Voermachine voor huisdieren
Nog een interessante toepassing is de voermachine die David Bryan ontwikkelde. Deze machine gooide op gezette tijden wat brokken in de bakjes van de huisdieren. Ook deze machine is uit te breiden, bijvoorbeeld met de optie om pas bij te voeren al naar gelang het feit of er nog voer in het bakje ligt of niet.

Ook voor drinkwater is een dergelijke toepassing bedacht, waarbij het huisdier zelf om water kan vragen door met de poot op een knop te drukken.

Ontwikkeling van de Raspberry Pi en de toekomst

Hoewel de eerste Raspberry Pi pas vijf jaar geleden werd uitgebracht, zijn we inmiddels toe aan de Raspberry Pi 3. Deze is een stuk sneller dan de Raspberry Pi 2 en veegt zelfs de vloer aan met het originele model.

Zo heeft de Pi 2 een quadcore-processor van 900 MHz CPU en de Pi 3 een 1,2 GHz CPU, een zeer behoorlijke verbetering. Iets dat met name een sterke verbetering vormt, is de update van een 32-bit naar een 64-bit processor. Deze verbeterde processorsnelheid vergroot de mogelijkheden van het computertje aanzienlijk.

Ook de GPU is met de Raspberry Pi 3 aanzienlijk verbeterd ten opzichte van zijn voorganger: van 250 MHz naar 400 MHz. Hoewel beide systemen zijn ingesteld op het afspelen van 1080p HD-beelden, zijn de prestaties van de Pi 3 wel degelijk beter geworden op dit punt.

Zo kan een relatief zwaar videospel als Minecraft vrij eenvoudig gespeeld worden op een Raspberry Pi 3. De computer is mateloos populair en zal dan ook zonder twijfel nog worden doorontwikkeld. De prestaties zullen nooit kunnen tippen aan die van de huidige computers of smartphones, maar dit is dan ook niet het doel. Wel zal de Raspberry steeds geschikter worden voor professionele projecten, waar de nadruk nu met name ligt op hobbyprojecten van enthousiaste programmeurs.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here