Home Smartphones en tablets Een smarthome: wat zijn de opties?

Een smarthome: wat zijn de opties?

2792
1
DELEN

Er bestaan tegenwoordig overal gadgets voor, zeker voor in huis. Je kan je bijvoorbeeld de verwarming en lampen automatiseren. Wat zijn nu de leukste en nuttigste gadgets van dit moment om van jouw huis een echt “smarthome” te maken?

Smarthome

Een smarthome is een huis dat allerlei apparaten bevat die onderling met elkaar communiceren. Dit kan door middel van WiFi en Bluetooth. Je kan hierbij aan bijvoorbeeld verlichting, airconditioning, televisies, audiosystemen en huishoudelijke apparatuur denken. Het doel van een smarthome is om het leven makkelijker te maken. Zo kan je bijvoorbeeld als je de deur achter je dicht doet ervoor zorgen dat al je lampen en de verwarming uitgaan. Ook als je onderweg naar huis bent kan je ervoor zorgen dat de verwarming weer aan gaat zodat als je thuis komt het huis lekker op temperatuur is. Ideaal voor de koude dagen!

Verlichting

De meest verkochte smartverlichting van dit moment is die van Philips. Philips verkoopt al enige tijd zijn Philips Hue. De lampen van Philips zijn te bedienen met je smartphone via een app, maar ook via knoppen op de muur (die van wel van Philips moeten zijn). De starterpack kost ongeveer 150 euro en komt met een Hue bridge en 3 lampen. Lossen lampen zijn € 59,95. Met een bridge kan je maximaal 50 lampen aansturen. Een bridge is dus genoeg voor een heel huis. De Hue lampen zijn ook vaak te verkrijgen bij de verschillende bouwmarkten. Deze hebben ook vaak acties zodat je op een goedkope(re) manier je set kan uitbreiden.

Thermostaten

Een andere populaire categorie voor smarthomes zijn thermostaten. Populaire merken zijn Nest en Tado. Een slimme thermostaat kan veel verschillende dingen doen. Je kan instellen dat de thermostaat op bepaalde tijden uit en weer aan gaat, maar ook dat hij aangaat als hij merkt dat je thuis bent. Daarnaast kan je als je onderweg naar huis bent de verwarming vast aanzetten. Bij de Tado thermostaat zijn er ook slimme radiator kranen beschikbaar. Deze kranen zorgen ervoor dat je verschillende ruimtes als verschillende zones kan instellen. Zo kan je bijvoorbeeld de ruimtes waar je niet vaak komt niet verwarmen. Dat scheelt uiteindelijk in de energierekening!

Overige smartapparaten

Je kan, naast een hele hoop smarthome apparatuur aanschaffen, ook niet smart apparaten smart maken. Dit kan met bepaalde stekers, slimme stekkers. Je kan bijvoorbeeld je koffiezetapparaat op z’n slimme stekker aansluiten en deze vanuit je bed alvast aanzetten via een app. Een populair merk wat betreft smartstekkers is Elgato. Er zijn ook bepaalde robotstofzuigers die je kan programmeren. Zo kan je deze instelling dat de stofzuiger zijn gang gaat als je naar werk bent of even de deur uit gaat voor boodschappen. Zo heb je geen last van het geluid en van de stofzuiger die langsrijd.

Als je het echt helemaal goed wilt doen zijn er ook smartsloten. Zo is bijvoorbeeld de deur van je huis open te maken met je telefoon en heb je geen sleutel meer nodig. Dit werkt via bluetooth. Kom je dan in de buurt van je huis, dan kan je je deur ontgrendelen. Eventueel ook handig als er iemand voor de deur staat die je kent en je niet in de buurt bent van je deur! Je kan de deur dan met behulp van je smartphone open doen. Wel even opletten dat je telefoon altijd vol is wanneer je van huis gaat..

Welke producten voor een smarthome lijkt je handig om te hebben of heb je al in huis?

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here