Home Huishoudelijk Een robotstofzuiger aanschaffen? Waar let je dan op!

Een robotstofzuiger aanschaffen? Waar let je dan op!

2323
0
DELEN
Robotstofzuiger

Het lijkt je wel wat; een robotstofzuiger. Hoef je zelf niet meer steeds die stofzuiger uit de kast te pakken en al struikelend over de snoeren van de stofzuiger door je woonkamer te gaan. Een robotstofzuiger doet toch immers het werk voor jou?  Maar werkt dat eigenlijk wel zo? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over een robotstofzuiger. De voordelen en de nadelen, maar ook waar je op moet letten als je een robotstofzuiger gaan aanschaffen.

Een robotstofzuiger is geen vervanging

Om maar meteen met de deur in huis te vallen; een robotstofzuiger is geen vervanging van een reguliere stofzuiger. Een robotstofzuiger kan niet de plinten voor je zuigen en ook niet je trap, je bank, de auto, etc. Je zult dan nog steeds een reguliere stofzuiger in je huis moeten hebben, al zorgt het er wel voor dat je de gewone stofzuiger er minder vaak hoeft bij te pakken.

De voordelen van een robotstofzuiger

Dat gezegd hebbende gaan we maar eens kijken naar de voordelen van een robotstofzuiger.

 • Een robotstofzuiger kun je laten stofzuigen terwijl jij je boodschappen doet. Je hoeft er dus niet voor thuis te blijven. Helemaal makkelijk als je kiest voor een robot met programmeerfunctie. Dan kun je het bijvoorbeeld voor 7 dagen tegelijk instellen.
 • Je hoeft je reguliere stofzuiger minder vaak uit de kast te halen. Je bespaart er dus veel tijd mee.
 • Een robotstofzuiger is heel plat en komt op plekken waar jij met de gewone stofzuiger niet bij kunt; onder de kast, de bank, onder je bed, enz. En juist op die plekken waar jij met de stofzuiger niet bij kunt verzamelt het stof zich altijd.
 • Heb je huisdieren en overal honden- of kattenharen in huis? Ook dan kan een robotstofzuiger een uitkomst zijn. Meerdere keren per dag zelf stofzuigen is dan niet meer nodig.
 • Het is ook een uitkomst voor als je moeilijk ter been bent of zelf niet in staat bent om een stofzuiger te hanteren.

De nadelen van een robotstofzuiger

Het lijkt makkelijk toch? Maar zoals bij alles, elk voordeel heeft ook zijn nadeel en die zetten we ook voor je op een rijtje.

 • Het is al gezegd; een robotstofzuiger kan niet alles. Je zult er nog steeds een gewone stofzuiger naast moeten hebben om op de plekken te zuigen waar een robot niet bij kan.
 • Een robotstofzuiger is een stuk duurder in aanschafprijs. De goedkoopste zijn ongeveer € 100,-, maar wil je meer functies, dan ben je echt wel een stukje duurder uit. Wil je het neusje van de zalm? Dan betaal je al gauw € 900,-.
 • Met een robot is het niet ‘even snel’ stofzuigen. Hij doet er wel een stuk langer over dan met een gewone stofzuiger. Maar ja, dan is hij ook op plekken geweest waar jij anders niet bij kunt.
 • De opvangcapaciteit voor het stof is een stuk kleiner dan bij een gewone stofzuiger. Je zult dit vaker moeten legen en schoonmaken.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een robotstofzuiger

 • Als je een harde en gladde vloer hebt, dan maakt het niet uit welke stofzuiger je kiest. Maar heb je tapijt of een vloerkleed, dan heb je daar een specifieke robot voor nodig die dat aankan.
 • Als je een stofallergie hebt dan kun je het beste een robotstofzuiger met een speciaal uitblaasfilter aanschaffen. Deze filter houdt fijne stofdeeltjes en pollen tegen zodat ze niet opnieuw de kamer ingeblazen worden.
 • Ook haren van huisdieren kan een uitdaging zijn voor een robotstofzuiger. Als je huisdieren hebt dan kun je het beste kiezen voor een stofzuiger met een ronddraaiende middenborstel. Deze pakken de haren beter op dan een stofzuiger met alleen een zuigmond.
 • Vind jij het belangrijk dat je robot smart is en dus een wifi-verbinding heeft? Dan kun je het apparaat makkelijk bedienen via een app op je telefoon. Makkelijk voor als je vaak van huis bent. Er zijn zelfs stofzuigers die voorzien zijn van een camera.
 • Wil je dat je stofzuiger goed onder je bank of kast zuigt? Meet dan goed de hoogte op en stem daar de hoogte van de stofzuiger op af.

Heb jij al een robotstofzuiger?

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here