Home Business Een opgeruimd bureau is een opgeruimd hoofd

Een opgeruimd bureau is een opgeruimd hoofd

2671
0
DELEN
Bureau

Wellicht ken je die uitdrukking wel; ‘een opgeruimd huis, is een opgeruimd hoofd’. Dat geldt ook voor je werkplek. Een niet opgeruimd bureau zorgt voor onrust en dat kost energie. Energie die je eigenlijk in andere dingen wilt steken. Start daarom vandaag nog met het opruimen van je bureau.

In dit artikel geven we 10 tips hoe jij je bureau, en daarmee ook je hoofd, kunt opruimen en opgeruimd kunt houden.

1. Je ideale werkplek

Hoe ziet jouw ideale werkplek eruit? Zoek op Google of Pinterest eens foto’s van jouw ideale werkplek en bewaar ze op Pinterest. En kijk er steeds naar als jij je bureau gaat opruimen en alles gaat ordenen.

2. Kantoorartikelen

Ligt jouw bureau ook vol met pennen, potloden, gummen, linialen en scharen? En herken je het als je een pen nodig hebt dat er niet één bij ligt die het doet?

Gooi in de eerste plaats alles wat kapot is en wat het niet meer doet weg. Slijp zo nodig de punt van je potlood. Geef daarna je kantoorartikelen een vaste plek in je pennenbakje of bureaulade. Leg het allemaal bij elkaar zodat je het direct kunt vinden.

3. Wat kan nog meer weg

Hangen er nog volgeschreven geeltjes die niet meer van toepassing zijn? Ligt er nog een notitieblok waar de lege blaadjes nauwelijks meer in te vinden zijn? Papieren die je niet meer nodig hebt? Zoek alles uit en gooi weg wat je niet meer nodig hebt. Dat scheelt al enorm veel ruimte op je bureau.

4. Bewaar alleen de noodzakelijke papieren

Je hebt nu al veel weggegooid en nog ligt er een dikke stapel met papierwerk. Werk deze stapel nog eens door en vraag je bij elk document af of je het ooit nog gaat gebruiken, of de informatie nog actueel is en of je de informatie op internet kunt terugvinden. Is je antwoord, nee/nee/ja, weg ermee dan!

5. Maak gebruik van ordners

Nu houd je nog een stapeltje met documenten over. Berg de documenten die je niet meer nodig hebt op, op de plek waar ze horen. Zijn het jouw persoonlijke documenten? Zoek een mooie ordner en een aantal tabbladen en berg ze daarin op. Zo heb je alles overzichtelijk in één map en dankzij de tabbladen kun je het ook snel weer terugvinden. Een perforator is daarmee geen overbodige luxe in je bureaulade.

6. Digitaliseren

Een andere mogelijkheid is om de documenten die je wilt bewaren in te scannen in op te ruimen op je laptop. Maak gebruik van bijvoorbeeld Dropbox of Google Drive. Zorg er wel voor dat je al je documenten in een logische map opslaat zodat je het snel kunt terugvinden.

7. Verberg elektronica

Router, externe harde schijf, modem; je moet erbij kunnen, maar ze zijn meestal een doorn in het oog. Berg ze op een plek waar ze uit het zicht liggen, maar waar je wel goed bij kunt als je ze nodig hebt.

8. Snoeren

Snoeren hebben altijd de neiging om helemaal in de knoop te gaan zitten. Bindt alle snoeren bij elkaar met bijvoorbeeld een snoerenbinder, tie-wrap, of een simpele klittenband. Werk de snoeren daarna weg achter bijvoorbeeld je bureau.

9. Eén notitieblokje op je bureau

Houd één notitieblokje bij de hand waar je al je aantekeningen en to do’s op kunt schrijven. Streep door wat is afgehandeld. Maak geen gebruik meer van losse geeltjes die je overal en nergens terugvindt.

10. Maak gebruik van een kast

Waarschijnlijk heb je niet alleen een bureau tot je beschikking, maar staat er bij jou op kantoor ook een kast. Leg de spullen die je vaak nodig hebt op je bureau of in je bureaulade, maar berg andere spullen die je minder vaak nodig hebt op in de kast.

Zo, je werkplek is opgeruimd en nu is het zaak om het ook opgeruimd te houden. Wen jezelf aan om je bureau op te ruimen voordat je naar huis gaat. Eventueel kan het ook helpen om meerdere keren per dag alvast de spullen op te ruimen die je niet meer nodig hebt. Want hoe minder er op je bureau ligt, hoe beter het is!

Welke tips hebt jij om je werkplek op te ruimen en opgeruimd te houden?

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here