Wanneer je wel eens op een bouwplaats of in een fabriek bent geweest zul je vast wel weten dat het geluid op die plekken enorm hard kan zijn. Ook zul je dan wel de bekende gehoorbeschermers kennen. Slechthorendheid door langdurig te worden blootgesteld aan hoge geluidsniveaus is de meest voorkomende beroepsziekte. Het lawaai op bouwplaatsen en fabrieken komt tot ver boven de veilige grens. Door het gebruik van gehoorbeschermers kan de veiligheid en het werkcomfort gegarandeerd worden. Maar hoe werkt een gehoorbeschermer precies? En heb je ook meerdere soorten? Dit kun je lezen in dit artikel.
In dit artikel:
Waar is gehoorbescherming voor nodig?
Werkzaamheden in een lawaaierige omgeving kunnen leiden tot tijdelijke gehoorvermindering. Wanneer je dagelijks in de herrie staat kan dit zelfs leiden tot permanente gehoorbeschadiging. Je oren gaan suizen, je hoort heel slecht en er is een constante pieptoon. Dit leidt vaak tot een hoger ziekteverzuim en hogere zorgkosten. Ook neemt de kans op ongevallen toe. Wanneer er met grote machines wordt rondgereden kun je deze minder goed horen aankomen. Ook andere waarschuwingssignalen worden vaak niet gehoord.
Professionele gehoorbescherming is dus heel belangrijk voor een veilige en comfortabele werkplek.
Wanneer is gehoorbescherming aan te raden?
Om gehoorschade te voorkomen zal er eerst moeten worden gekeken naar stillere machines. Als dit niet werkt zal de schadelijke geluidsbron in een aparte ruimte moeten worden geplaatst. Is dit niet mogelijk of werkt het niet? Dan is de werkgever volgens de Arbowet verplicht om individuele maatregelen te nemen. Denk hier bijvoorbeeld aan de gehoorbeschermer.
Is gehoorbescherming verplicht?
Geluid van 80 decibel wordt gezien als veilige grens in de Arbowet. Het risico op gehoorschade begint vanaf een dagelijkse geluid van 80 decibel. Wanneer iemand in een omgeving werkt die hoger is dan 80 decibel is de werkgever verplicht om gehoorbescherming aan te schaffen. Elke 3 decibel erbij is een verdubbeling van het geluid. Het is bijvoorbeeld toegestaan om maximaal 4 uur zonder gehoorbeschermers te werken in een omgeving van 83 decibel.
Soorten gehoorbescherming
Er zijn een aantal verschillende gehoorbeschermers. Denk hierbij aan oordoppen of gehoorkappen.
Gehoorkappen
Een gehoorkap is een soort koptelefoon en beschermt je oren volledig tegen omgevingsgeluiden. Een goede gehoorkap vermindert het geluid met ongeveer 30%.
Elektronische gehoorkappen
Er zijn ook elektronische gehoorkappen. Dit is bijvoorbeeld gehoorbescherming met radio. Ook zijn er zogenoemde “actieve gehoorkappen”, dit zijn gehoorkappen die ervoor zorgen dat het lawaai in de omgeving wordt verminderd maar zachte geluiden licht versterken. Zo kun je nog wel makkelijk mensen horen praten en word je dus niet volledig afgesloten van de geluiden om je heen. De 3M Peltor Tactical XP van Peltor Gehoorbescherming is hier een goed voorbeeld van.
Peltor heeft ook een aantal gehoorkappen met ingebouwde radio. Zo kun je muziek luisteren en ben je toch beschermd tegen schadelijk lawaai.
Communicatie gehoorkappen
Communicatie gehoorkappen maken het mogelijk om in een omgeving met veel lawaai toch goed te kunnen communiceren met de mensen om je heen. Ook hier heeft Peltor een aantal goede gehoorbeschermers voor. De 3M Peltor Litecom heeft bijvoorbeeld een ingebouwde communicatieradio waarmee je kunt ontvangen en verzenden. Zo kun je gesprekken voeren zonder gehoorbeschadiging op te lopen en kun je elkaar ook veel beter verstaan.
Zoals je hebt kunnen zien is het risico op gehoorbeschadiging niet onbelangrijk en zul je er toch echt rekening mee moeten houden. Buiten dat het gewoon belangrijk is om je gehoor te beschermen werkt het ook een stuk fijner en makkelijker en kun je zo ook makkelijker met mensen communiceren. Er zijn verschillende soorten gehoorbeschermers dus er is ook genoeg keuze. Het merk Peltor is een échte aanrader door hun gehoorbeschermers van hoge kwaliteit.