Home Business Een bedrijfshypotheek: alles wat je moet weten

Een bedrijfshypotheek: alles wat je moet weten

2841
0
DELEN
Bedrijfshypotheek

Steeds meer ondernemers kiezen ervoor om een eigen bedrijfspand aan te kopen in plaats van te huren. Die ondernemers kiezen voor de aanschaf van een eigen pand als het bedrijf goed loopt en de startupfase voorbij is. Tot die tijd huren ondernemers vaak een bedrijfspand.

Voor- en nadelen

Een bedrijfspand kopen kan een slimme belegging zijn en op langere termijn is het ook veel goedkoper dan huren. Je maandlasten zijn vaak lager dan het huurbedrag en aan het einde van de looptijd is het bedrijfspand ook echt van jou. Als de markt aantrekt, wordt het pand meer waard en ben je vermogen aan het opbouwen. En daarbij kun je op een bedrijfspand afschrijven.

Een nadeel is dat als de zaken even wat minder lopen en je moet inkrimpen of beëindigen, je vaak makkelijker van een huurcontract af kan komen als dat je een bedrijfspand kunt verkopen.

Zakelijke hypotheek

Er zijn een aantal verschillen bij het afsluiten van een zakelijke hypotheek in vergelijking met het afsluiten van een hypotheek voor een eigen woning. De aflossingsvrije hypotheek komt nauwelijks voor en veel hypotheekvestrekkers bieden alleen een lineaire hypotheek aan. Deze hypotheek moet na 20 à 25 jaar worden afgelost, voor een woning is de aflossingstijd 30 jaar. De reden hiervan is dat bedrijfspanden over het algemeen eerder zijn afgeschreven door het intensieve gebruik van het pand.
Niet alle banken vragen een lineaire aflossing, er zijn hypotheekverstrekkers waarbij je ook een deel na de looptijd mag aflossen.

De hypotheekverstrekkers hebben in de afgelopen jaren de voorwaarden aangescherpt vanwege de crisis. Houd er bij het afsluiten van een bedrijfshypotheek dan ook rekening mee dat je je bedrijfspand voor maximaal 70% mag financieren en dat je 30% zelf moet inbrengen. Als ze deze harde eis niet hebben, dan wordt er toch vaak heel scherp gekeken naar de mogelijkheden van eigen inbreng en hoe je bedrijf het in de praktijk doet. Je zult je jaarcijfers van de afgelopen jaren moeten overleggen met de hypotheekverstrekker. De rente is ook afhankelijk van hoe goed je bedrijf loopt. Deze rente is gemiddeld genomen een procent hoger dan bij een particuliere hypotheek.

Boetevrij aflossen

Bij een zakelijke hypotheek is het mogelijk om boetevrij eerder af te lossen. Dat is ook mogelijk bij beëindiging van het bedrijf of bij een wijziging van de rechtsvorm. Wil je het pand verkopen omdat het te klein is geworden en je naar een groter pand wilt verhuizen, dan maak je wel kosten bij oversluiten van je zakelijke hypotheek. In veel gevallen zul je dan een boeterente moeten betalen. Het bedrag van de boete zal ongeveer zo hoog zijn als de rente die je de hypotheekverstrekker in de toekomst nog verschuldigd zou zijn. Daarom is het verstandig om goed te kijken naar de potentie van je bedrijf en om de rentevastperiode af te stemmen op de verwachte tijdsduur dat je van het pand gebruik zult maken.

En de laatste tip als je overweegt om een bedrijfspand aan te schaffen: let ook op de jaarlijks terugkerende kosten die je bij het huren van een bedrijfspand niet zou hebben. Denk daarbij aan opstalverzekering, onderhoud en WOZ-belasting.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here