Home Smartphones en tablets Domotica: ken je deze slimme apparaten al?

Domotica: ken je deze slimme apparaten al?

3030
0
DELEN
Slimme apparaten

Domotica is een manier om je huis ‘slimmer’ te maken. Doorgaans is het een combinatie van een slimmer apparaat dat ook gemakkelijker op afstand bediend kan worden. De meeste mensen zijn wel bekend met slimme verlichting of een slimme stofzuiger. Maar er zijn nog veel meer slimme apparaten voor in huis. Ken je deze 5 slimme snufjes al?

1.        Elektrische TV beugel

Het is best vervelend als je TV wilt kijken maar het licht weerkaatst op het scherm. Of als het scherm op zo’n manier staat dat je het niet goed kunt zien. Dan is een elektrische muurbeugel voor je TV een prima oplossing. Je kunt de TV aan de muur monteren met de beugel. Vervolgens kun je de stand van de TV heel eenvoudig aanpassen vanaf je smartphone. Bovendien kun je de beugel een aantal vaste instellingen geven. Één druk op de knop en je TV schuift zichzelf in de perfecte positie.

2. Slimme beveiliging

Slimme beveiliging

Je huis slim maken heeft alleen zin als je ook zorgt voor veiligheid. Dat kun je bijvoorbeeld doen door slimme beveiliging te kiezen. De beveiliging geeft je automatisch een seintje als er iets verdachts te zien is. Veel mensen kiezen voor een IP-camera bij de deuren en belangrijkste ramen. De camera detecteert beweging, waarna jij via je smartphone even mee kunt kijken.

3. Slimme oven

De slimme oven is een handig apparaat voor in de keuken. Je kunt hem op afstand al laten voorverwarmen. Je kunt de standen veranderen en de oven op afstand aan- of uitzetten. Stel je voor dat je graag een lekkere appeltaart hebt, het liefst nog warm uit de oven. Maar je moet op visite en je hebt geen tijd om die taart daarna nog te bakken. Dan maak je vooraf alvast de taart helemaal klaar en je zet hem in de oven. Vervolgens ga je lekker op visite. Op de juiste tijd stel je de oven in en als je thuiskomt staat de taart heerlijk warm en vers afgebakken op je te wachten. Veel slimme ovens kennen ook veel recepten en je kunt er recepten naartoe sturen zodat ze die ‘leren’.

4. Rookmelders en koolmonoxide melders met app-functie

Heb je een gewone rookmelder in huis? Dat is natuurlijk prima. Maar je hebt er alleen iets aan als je zelf thuis bent. Anders is er niemand die het signaal hoort en dus is de kans nog steeds vrij groot dat je veel schade door brand hebt voordat iemand de brand ontdekt. Daarom zijn er nu rookmelders en koolmonoxide melders die een app-functie hebben. Je kunt zien wanneer de batterij vervangen moet worden en je krijgt een berichtje op je smartphone of smartwatch als er iets aan de hand is. Overigens maken de slimme melders ook nog steeds enorm lawaai, zodat ook de minder digitale gezinsleden gewaarschuwd worden als er iets mis is.

5. Slimme planten

Ok, er zijn geen slimme planten. Maar wel slimme bloempotten die voorkomen dat jouw niet-zo-groene-vingers de zoveelste plant laten doodgaan. De bloempot kan worden gevuld met een voorraad water. Vervolgens zorgt het systeem er zelf voor dat de plant besproeid wordt als de grond droog wordt. En als het water bijna op is, krijg je een seintje zodat je het water weer op tijd kunt bijvullen. Zo hoef je de planten nog maar eens per maand water te geven en doet de bloempot de rest.

Domotica bestaat uit heel veel verschillende apparaten. Sommige zijn technische hoogstandjes, andere zijn relatief simpel. En soms kun je ook je bestaande apparaten slim maken. Zo kun je bijvoorbeeld een speciale camera in de koelkast monteren waardoor je hetzelfde effect als dat van een nieuwe slimme koelkast. Weet jij al wat er allemaal te krijgen is op het gebied van slimme apparaten?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here