Home Huishoudelijk De techniek achter het ontharden van water/ techniek achter waterontharder

De techniek achter het ontharden van water/ techniek achter waterontharder

1888
0
DELEN
De techniek achter het ontharden van water techniek achter waterontharder

Hard water, wat wordt hier eigenlijk precies mee bedoeld? Als we spreken over hard water, wordt er bedoeld dat er mineralen in zitten, zoals calcium en magnesium. Hoe meer van deze mineralen erin zitten, hoe harder het water is. Op zich is dat niet zo erg, maar hard water verstopt de pijpleidingen en ook het oplossen van zeep en schoonmaakmiddelen is een stuk lastiger in hard water. Wat weer extra verstoppingen kan veroorzaken.

Slecht voor het milieu

Dit komt omdat magnesium en calcium positief geladen ionen zijn. Door de aanwezigheid van deze positief geladen ionen kunnen andere positief geladen ionen minder goed oplossen. Daarbij hebben kalk en magnesium een negatieve invloed op het milieu. Als er zich een laag ketelsteen heeft afgezet op een verwarmingselement, wordt deze laag een soort van isolator. Het duurt dan langer om het water te verwarmen. Ook de eventuele ontkalkingsmiddelen die gebruikt worden om die laag te verwijderen, brengen schade toe aan het milieu.

Invloed op huishoudelijke apparaten

Het kan dus belangrijk zijn om in een bepaalde gevallen het water te ontharden. Bijvoorbeeld het water voor de wasmachine, voor de vaatwasser en voor de douche en het bad. Dit zijn plekken waar je niet op kalkaanslag of verstoppingen zit te wachten. Ook de efficiëntie van ketels, boilers en geisers neemt hierdoor af. Waardoor de waterkosten kunnen stijgen. De levensduur van zonne-verwarmingssystemen of de airco kan ook korter zijn door hard water. Ook bij industriële toepassingen, zoals bij het bereiden van drinkwater of sodawater en bij koel- en ketelvoedingswater speelt de hardheid van het water een rol.

Water ontharden

Water ontharden

De hardheid van het water wordt uitgedrukt in dh (Duitse hardheid) of °D. Deze hardheid wordt bepaald door de aanwezigheid van een hoeveelheid calcium- en magnesiumionen. Door deze concentratie te verlagen wordt ook de hardheid van het water minder. Hard water ontharden wordt met een techniek gedaan die zorgt dat de ionen die het water hard maken verwijderen. Meestal zijn dit magnesium en calciumionen, soms ook ijzerionen. Hiervoor wordt een wateronthardingseenheid gebruikt die op de waterbevoorrading wordt aangesloten. Hiermee kan de hardheid van het water bij huishoudens en bedrijven verkleind worden.

De gangbare waterontharders

De meeste modellen gebruiken een stof om het water te ontharden, bijvoorbeeld ionenwisselaarshars. Deze stof bindt op een chemische manier de ionen aan zich. Het water wat dan uit de wateronthardereenheid stroomt is dan zachter. Uiteindelijk verzadigen de harsbolletjes en moet de wateronthardereenheid worden gereinigd. Voor dit proces gebruikt men spoelwater en zout. Bij de moderne wateronthardereenheid verloopt dit proces automatisch en de kalk- en zoutdeeltjes verdwijnen in de afvoer. Er zijn ook waterontharders die de ionen vervangen door een andere stof, bijvoorbeeld natrium. Er bestaat ook speciaal water onthardingszout. Dit wordt zowel voor thuis installaties gebruikt als voor grote industriële installaties. De kwaliteit van dit zout bepaalt in een grote mate hoe efficiënt de wateronthardereenheid werkt. Het is dus belangrijk om het juiste onthardingszout te kiezen.

De levensduur van de waterontharder

Een goede waterontharder gaat vele jaren mee. Ze hebben vaak weinig onderhoud nodig, behalve het bijvullen van het zout. Het is belangrijk dat het reinigingszout weinig reststoffen geeft, geleidelijk en gelijkmatig op lost. Zouten die vaak gebruikt worden zijn rots zout, zeezout of ingedampt zout. Het is niet schadelijk om verschillende zouten in de wateronthardereenheid te mixen, maar het is beter om een product te gebruiken wat speciaal voor het ontharden van het water ontworpen is. Alternatieve producten zullen minder goed functioneren. Meng liever niet rotszout met ingedampt zout, het onthardingsreservoir zou hierdoor verstopt kunnen raken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here