Home Huishoudelijk De HRe ketel

De HRe ketel

3241
0
DELEN
HRe ketel

De HR (Hoog Rendement) ketel was ons al reeds bekend, maar ook de HRe ketel wint aan populariteit. Waar de HR ketels een rendement van 95% behalen, leveren de moderne HRe ketels een rendement van maar liefst 140%. Met een HRe ketel haal je je eigen energiecentrale in huis. Hoe werkt dat nou precies en wat zijn de kosten zo’n HRe ketel? Je leest het hier.

HRe ketel

Wat is een HRe ketel en hoe werkt het?

Net als bij traditionele CV installaties werkt een HRe ketel op gas. Gas wordt verstookt om het water op te warmen. Bij dit proces gaat helaas veel warmte verloren, doordat er verwarmde lucht ontsnapt. De energie van deze verwarmde lucht wordt juist hergebruikt bij een HRe ketel. De HRe ketel beschikt over een geïntegreerde sterlingmotor die aangedreven wordt door deze verwarmde lucht. Deze motor zet vervolgens deze energie om in elektriciteit.

Op het moment dat de ketel aanslaat, begint de HRe ketel vrijwel direct met het opwekken van elektriciteit. Deze opgewekte elektriciteit wordt vervolgens gebruikt voor de verlichting of stroombehoevende apparaten in huis. Produceert de HRe ketel meer stroom dan op dat moment nodig is voor eigen verbruik? Dan wordt het overbodige deel van de geproduceerde elektriciteit rechtstreeks aan het elektriciteitsnet teruggegeven. Het is namelijk niet mogelijk om de stroom zonder grote logge accu’s op te slaan. De kWh meter registreert hoeveel stroom er terug wordt gegeven aan het elektriciteitsnetwerk. In theorie is het mogelijk dat je aan het einde van het jaar geld terug krijgt van de energiemaatschappij. Echter is het in de praktijk vaak anders. Je verstookt niet heel het jaar door gas aan verwarming, want de HRe-ketel wekt in de zomermaanden geen of nauwelijks stroom op.  De HRe ketel is pas rendabel als je meer dan 1600 m3 gas per jaar verbruikt. Ga na wat je per jaar verbruikt alvorens je besluit om een HRe ketel aan te schaffen.

De kosten van een HRe ketel

Hoewel de prijzen van CV ketels relatief gezien meevallen, is de HRe ketel erg prijzig in aanschaf. Gemiddeld kost een HRe ketel tussen de € 9.000 en 12.000, inclusief montage en btw. De subsideregeling voor een HRe ketel is per provincie verschillend. Informeer bij je eigen provincie naar de mogelijkheden, want dit scheelt je tot wel € 4.000.

De terugverdientijd van een HRe ketel is afhankelijk van het verbruik. Een gemiddeld huishouden van 2,2  personen verbruikt zo’n 1600 m3 gas per jaar. Bij een verbruik van 1600 m3 levert het je een besparing van wel € 550 aan elektriciteit op per jaar. Indien je een subsidie ontvangt van de provincie of gemeente dan komt de terugverdientijd voor je HRe ketel neer op zo’n 8 á 10 jaar. De levensduur van dit soort ketels is 12 tot 15 jaar. De moeite van het investeren meer dan waard.

Nog meer investeren in duurzame energie?

Wil je naast een HRe ketel nog meer besparen op de elektriciteitsrekening? Verdiep je dan eens in groene stroom. De prijzen van prijzen van zonnepanelen zijn de laatste jaren fors gedaald en het rendement juist gestegen. Dit allemaal dankzij een verbeterde en efficiëntere techniek. Dit maakt het investeren in deze energie-opwekkers erg interessant. Met een gemiddelde installatie aan zonnepanelen op het dak bespaar je gemiddeld € 400 euro per jaar aan elektriciteit. De terugverdientijd komt daarmee tegenwoordig op 6 á 9 jaar.
Met een HRe ketel haal je je eigen energiecentrale in huis. Combineer je dit met de modernste zonnepanelen en dan kan het zomaar zijn dat jouw elektriciteitsrekening op € 0 uitkomt. Reden genoeg om daar eens serieus over na te denken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here