Home Smartphones en tablets De Domotica fabels ontkracht

De Domotica fabels ontkracht

3440
0
DELEN
Domotica

Regelmatig krijgen we te horen dat men het idee van domotica wel interessant vindt, maar dat het waarschijnlijk niks voor hen is. De redenen daarvoor lopen heel erg uiteen, maar sommigen komen regelmatig terug. Dat is zonde, want een aantal daarvan zijn simpelweg niet waar. In deze blog ontkrachten we daarom enkele fabels. Techreview duikt er meteen in. Lees dus vooral door.

Fabels en spookverhalen

Zoals dat eigenlijk met iedere nieuwe technologie gebeurd zijn er omtrent domotica een aantal fabels en onwaarheden die zo nu en dan naar voren komen. Meestal komen deze voort uit onwetendheid of angst, terwijl dat eigenlijk nergens voor nodig is. Er kunnen uiteraard haken en ogen aan verbonden zijn, maar in de praktijk vallen die reuze mee. Hieronder hebben we enkele van deze fabels weergegeven en ontkracht.

  • ‘’Domotica is heel complex’’

De gedachte dat domotica complex kan zijn is logisch. Gelukkig geldt dat niet voor de gebruiker. Het installeren en in gebruik nemen van de toepassingen gaat vrij gemakkelijk. De technische werking, dat is een ander verhaal. Dan wordt het al vrij snel erg ingewikkeld, maar we weten ook niet hoe onze smartphone van binnen werkt en gebruiken we ook iedere dag!

  • ‘’Domotica is peperduur’’

Wanneer iets duur wordt genoemd is dat een relatief begrip. Sommigen spenderen honderden euro’s aan hun hobby en vinden dan een hoofdgerecht van €25,- in een restaurant duur. Domotica is wat de kosten betreft steeds goedkoper geworden, met name de centrale modules. Je kunt het wat dat betreft zo duur maken als je zelf wilt. Koop je meteen een compleet systeem met tal van toepassingen, dan ben je inderdaad een flink bedrag kwijt. Begin je klein, dan zal dit behoorlijk meevallen.

  • ‘’De domotica toepassingen verouderen snel, je moet constant blijven upgraden’’

Het klopt dat de ontwikkelingen op het gebied van domotica vrij snel gaan. Echter gaat het daarbij vooral om de ontwikkeling van meer toepassingen, niet persé om ontwikkelingen die oude toepassingen irrelevant maken. Bij een domotica winkel zullen ze je hier altijd goed advies over kunnen geven. De meeste toepassingen kun je namelijk jarenlang blijven gebruiken, ook in combinatie met andere producten die wellicht een stuk nieuwer zijn.

Domotica fabels
  • ‘’Domotica is alleen te integreren bij nieuwbouw’’

Bij nieuwbouw is het logischerwijs makkelijker om kabels te trekken en geïntegreerde systemen in een woning te verwerken. Toch is dat absoluut geen vereiste voor een domotica systeem of losse toepassingen. Het fijne aan het grootste deel van de domotica toepassingen is dat deze juist heel gemakkelijk te installeren en integreren zijn. Zelfs voor een compleet nieuw systeem hoeft er meestal geen hak- en breekwerk uitgevoerd te worden.

Aan de slag met domotica

We hopen dat je na het lezen van deze blog de bovengenoemde mythen kunt relativeren. Het komt er uiteindelijk op neer dat domotica het leven thuis gemakkelijker en leuker maakt. Dat begint al bij de aanschaf. Laat je dus vooral niet afschrikken!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here