Home Automotive De autoruit van de toekomst

De autoruit van de toekomst

2577
0
DELEN
autoruit van de toekomst

Dagelijks worden er duizenden auto’s geproduceerd. Dit is nodig want de vraag naar nieuwe auto’s blijft toenemen. Dit jaar zijn er al meer dan 45 miljoen auto’s geproduceerd (bron). Al deze auto’s zijn uiteraard voorzien van autoruiten. En hoewel het lijkt of er weinig aan een ruit te verbeteren is, wordt er wel degelijk mee geïnnoveerd. Wat is nu de autoruit van de toekomst? En wat voor eisen zijn er belangrijk?

Veiligheidseisen

Het doel van een autoruit is de inzittenden beschermen voor elementen van buiten. Niet alleen voor het comfort maar vooral ook voor de veiligheid. Een voorruit laten vervangen is bijvoorbeeld een klus die door specialist moet worden gedaan. Want het is belangrijk dat de ruit onder alle denkbare omstandigheden zijn werk blijft doen. Uiteraard kunnen er ongevallen zijn waarbij de ruit onmogelijk heel kan blijven. Al jaren is het daarom zo dat vooral de voorruiten zo gemaakt worden dat ze niet in grote stukken breken. Het is een eis dat de ruit versplinterd, maar niet uit elkaar valt. Dit gebeurt door het toevoegen van folie tussen de glaslagen.

Design en technologie

Omdat design steeds belangrijker wordt, worden de autoruiten ook steeds complexer. Moeilijke vormen en complexe rondingen moeten worden bedacht om de auto het gevraagde uiterlijk te geven. Maar ook de technologie is een belangrijk aspect voor de autoruit van de toekomst. Met de komst van zelfrijdende auto’s zullen de ruiten displays worden voor entertainment. Op dit moment worden al veel head-up-displays gebruikt. De eisen aan de ruit worden daarom anders, als het gaat om reflectie en glans.

Prestaties van de auto

In feite worden er twee soorten auto’s gemaakt. Auto’s die maximaal moeten presteren als het gaat om snelheid en rijgedrag. En auto’s die inzittenden zo efficiënt mogelijk van a naar b brengen. In beide gevallen zijn de prestaties dus belangrijk. Want zuinig rijden moet niet te lang duren, anders maakt de reistijd de reis weer te duur. De autoruit van de toekomst speelt daar een belangrijke rol in. Want glas weegt veel vergeleken met de meeste andere materialen. En voor beide genoemde soorten auto’s is de wens om het gewicht zo laag mogelijk te houden. Dus moeten de ontwikkelaars van autoruiten zoeken naar zo licht mogelijke ruiten. Terwijl dit weer niet ten koste mag gaan van de veiligheid en het comfort. Want een dunne ruit mag ook weer niet te veel rijwind en andere geluiden doorgeven naar binnenkant van de auto.

Autoruit van de toekomst

De autoruit van de toekomst is dus een ruit die zo dun en licht mogelijk is, zonder concessies te doen aan de veiligheid. Daarbij moeten complexe vormen mogelijk zijn en het oppervlakte geschikt zijn als display. Al deze eisen zullen uiteraard zorgen voor een afweging tussen de eisen en de kosten. Want als een ruit vele malen duurder wordt, zullen er ongetwijfeld weer concessies moeten worden gedaan. Een autoruit laten vervangen gaat dus ook steeds belangrijker worden. Want als de autoruit geschikt is voor de toekomst, dan moet de bevestiging ervan ook voldoen.

Als je denkt aan een autoruit besef je vaak niet wat er van het design en de kwaliteit wordt gevraagd. De autoruit van de toekomst zal een steeds belangrijker onderdeel van de auto worden. Want entertainment is leuk, maar we willen wel veilig vervoerd worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here