Home Computers Datalek voorkomen? Wij geven je 3 tips!

Datalek voorkomen? Wij geven je 3 tips!

2107
0
DELEN
Datalek voorkomen Wij geven je 3 tips!

Niemand wil dat er vertrouwelijke gegevens op straat komen te liggen door een datalek. Vooral voor bedrijven is dit een grote nachtmerrie. Het zorgt voor een slechte impact op de reputatie van je bedrijf en daarnaast komen allerlei gegevens van jou als bedrijf en je klanten of partners op straat te liggen. Laten we daarbij niet eens beginnen over de boetes die je als bedrijf kunt krijgen voor het schenden van de GDPR-wetgeving. Om dit allemaal te voorkomen, is het belangrijk dat elk bedrijf een duidelijk data- en privacybeleid heeft. Hierbij drie tips om dit goed te implementeren! 

1. Herken phishing

Een datalek zit in een klein hoekje. Er hoeft maar een werknemer op een verkeerde link in een phishing e-mail te klikken en hackers hebben toegang tot klantendata. Het is daarom belangrijk om alle werknemers goed te trainen. Zorg ervoor dat ze een phishingmail herkennen! Zo kunnen ze een datalek tegengaan. Denk verder bijvoorbeeld aan het verbieden van het kopiëren van persoonlijke klanteninformatie op USB-sticks, die je makkelijk kwijt kunt raken. Daarnaast kun je het personeel trainen dat ze hun laptop vergrendelen, wanneer ze van hun plek weglopen. Als dit een gewoonte wordt, zullen ze dit ook doen als ze buiten de deur werken. 

Herken phishing

2. Werk met GDPR-proof systemen

Het is belangrijk dat je werknemer geen privacygevoelige informatie downloadt op een USB-stick. Wil je toch zeker weten dat dit niet gebeurt? Dan kun je er ook voor zorgen dat het helemaal geen optie is. Zo kun je ervoor kiezen om te werken met een document management-systeem waarbij elke gebruiker andere rechten krijgt. Zo kan niet iedereen bij de data en kan een werknemer alleen de data zien die hij of zij nodig heeft. Daarnaast kunnen dit soort systemen ook seintjes doorgeven als iemand bepaalde documenten met data bewerkt of downloadt. 

3. Laat de IT van je bedrijf geregeld checken

Wanneer een IT-omgeving verouderd is, is deze makkelijker te kraken door slimme hackers. Het is daarom goed om geregeld je IT-omgeving te laten checken. Ga hiervoor in zee met een bedrijf dat jou kan adviseren over IT door middel van IT consultancy & projectmanagement. Deze bedrijven adviseren je over bepaalde programma’s. Ze kunnen zelfs het Managed Services voor je uit handen nemen. Voorkomen is immers beter dan genezen – zeker als het gaat om datalekken. 

Welke stappen zet jouw bedrijf om een datalek te voorkomen? 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here