Home Uncategorized Contactloos betalen: Hoe werkt dit?

Contactloos betalen: Hoe werkt dit?

2662
0
DELEN

Contactloos betalen zie je tegenwoordig steeds vaker en het is bijna overal mogelijk. Contactloos betalen is het elektronisch uitvoeren van een betaling door middel van een chip. Deze chip kan in je telefoon of in je bankpas zitten. Wil je meer weten over contactloos betalen? Lees snel dan even verder.

Wat is contactloos betalen?

Zoals hierboven al verteld is gebeurd contactloos betalen door middel van een chip in je bankpas of telefoon. Zo’n chip maakt gebruik van “Near Field Communication” (NFC). Je houdt je telefoon of bankpas dichtbij een NFC-scanner en deze maken dan verbinding met elkaar. Zo wordt de transactie uitgevoerd. Het contactloos pinnen is een goed alternatief voor het ouderwetse pinnen. Het gaat een stuk sneller en onder de 25 euro hoef je geen pincode in te voeren. Daarnaast hoef je met het contactloos betalen ook een stuk minder handelingen te doen.

Waarmee kun je contactloos betalen?

In principe kun je met elke nieuwe pas met een NFC-chip contactloos betalen. Ook de nieuwere telefoons beschikken over zo’n NFC-chip. Sinds kort is het ook mogelijk om met je iPhone te betalen via Apple Pay. Deze kun je momenteel alleen gebruiken wanneer je klant bent bij de ING bank. Ook bij Samsung staat contactloos betalen hoog in het vaandel. Ze adverteren veel met deze mogelijkheid. Het is nu nog wachten tot meerdere banken gebruik gaan maken van deze technologie. Waar je rekening mee moet houden tijdens het contactloos betalen via de smartphone is dat je de juiste betaal app installeert. Natuurlijk moet het pinapparaat ook beschikken over een NFC-lezer.

Is contactloos betalen veilig?

Naast dat contactloos betalen een stuk sneller en makkelijker is dan het ouderwetse pinnen, is het ook veilig. Door verschillende eigenschappen van de NFC-chip zitten er een aantal beveiligingen aan verbonden. Zo moet je de pas of je smartphone binnen 10 cm van het pinapparaat houden, anders doet hij het niet. Je kunt alleen kleine bedragen contactloos betalen, dit is mogelijk tot 25 euro. Boven de 25 euro zul je alsnog je pincode in moeten toetsen.

Nadat je 50 euro uitgegeven hebt die dag zul je ook gewoon je pincode in moeten voeren. Zo blijft bij diefstal of het verliezen van je bankpas het risico beperkt en zal het niet mogelijk zijn om je hele rekening leeg te trekken. Vaak wordt het bedrag door de desbetreffende bank ook nog eens vergoed.

Lees ook: ING brengt Apple Pay naar Nederland

De voor- en nadelen van contactloos betalen

Natuurlijk heeft het contactloos betalen zowel zijn voor- als nadelen. Hier komen ze:

De nadelen van contactloos betalen:

  • Nog niet alle betaalpassen en telefoons zijn ingericht om contactloos te kunnen betalen.
  • Niet alle pinautomaten zijn al vervangen door de pinautomaten met NFC-lezer.

De voordelen van contactloos betalen:

  • Het is een stuk sneller en makkelijker dan de ouderwetse methode.
  • Mogelijk met betaalpas en smartphone.
  • Er zitten goede beveiligingsfuncties aan verbonden.
  • Het kost niets extra.

Heb jij al eens contactloos betaald? Laat even weten in de reacties wat jouw ervaring is. Zo ja, wat is jouw ervaring met deze nieuwe methode van pinnen? Zo nee, Waarom niet?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here