Home Televisie Coax kabel aansluiten: handige tips

Coax kabel aansluiten: handige tips

4862
0
DELEN
Coax kabel aansluiten

Internet, televisie en radio maken deel uit van ons dagelijks leven. Misschien kun je een leven zonder deze mediums haast niet voorstellen. Een goede verbinding is dan ook belangrijk. Met behulp van een coaxkabel komt deze verbinding voor radio, televisie en internet tot stand. Door enkele praktische tips kun je deze kabel prima zelf aansluiten.

Coax kabel

Een coax kabel is in elke huiskamer te vinden. Het zorgt er namelijk voor dat je kunt televisie kijken, radio luisteren en internetten. Een coax kabel is twee polig bestaat uit twee geleiders. Het binnenste deel van de geleiders, ook wel de ‘kern’ genoemd, verstuurt radio- en televisiesignalen. Ondertussen zorgt de buitenste geleider voor isolatie van de omgeving. Dit gedeelte staat bekend als de ‘mantel’.

Gebruik goed gereedschap

Het aansluiten van een televisie, radio- of internetverbinding kun je prima zelf doen. Je hebt er namelijk niet veel voor nodig. Doorgaans zijn een scherp mes, een normale striptang, coax stekkers en natuurlijk de coax kabel zelf voldoende. Wel is het tijdens het aanleggen van een coax kabel erg belangrijk om goed gereedschap te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een schroevendraaier, een lichte hamer en een coaxkabel striptang. Met dit laatste gereedschap verwijder je de mantel van de coaxkabel. Zonder goed gereedschap kan het echter gebeuren dat de kabel breekt, en onbreekbaar wordt.

coaxkabel striptang
Bron afbeelding: Tangencenter.nl

Vermijd scherpe bochten

Niet alleen slecht gereedschappen kan een coax kabel beschadigen. Zo dien je tijdens het aanleggen teveel scherpe bochten te vermijden. Ook hierdoor kan de kabel namelijk onherstelbare schade oplopen. Om dit te voorkomen kun je de kabel het beste in een rechte hoek aanleggen.

Let op de omgeving

Bij het aanleggen van een coaxkabel dien je goed te letten op de omgeving. Zo is het niet verstandig om de kabel in aanraking te laten komen met water Door teveel vocht raakt de kabel namelijk beschadigd. Het aanleggen van kabels in vochtige kruipruimtes is dan ook geen goed idee. Toch is het soms noodzakelijk, zodat ze niet teveel ruimte innemen in een kamer. Gebruik in dat geval een grondkabel. Deze is namelijk wel bestand tegen vocht.

Controleer goed na afloop

Het is niet duidelijk te zeggen hoe lang het aanleggen van een coax kabel duurt. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid kabels, en een beetje van je eigen handigheid. Wel dien je na het plaatsen de connectoren goed te controleren. Zoals de naam wellicht al doet vermoeden worden de kabels hieraan bevestigd. Zodoende breng je met een connector een goede verbinding tot stand. Om te controleren of alles goed werkt kun je het beste een stappenplan volgen. Controleer ten eerste of je de juiste connectoren hebt gebruikt. Zo ja, bekijk dan of alle connectoren goed in de ontvanger en aansluiting geplaatst zijn. Tenslotte dien je de aansluiting van de connectoren te controleren. Een verkeerd aangesloten draadje zorgt namelijk al voor een slechte verbinding.

Conclusie: Met een aantal tips een fluitje van een cent

Het aanleggen van een coax kabel is een klusje die je prima zelf kunt doen. Een aantal handige tips helpen je om een goede verbinding tot stand te brengen. Zo dien je tijdens het aanleggen van een coax kabel rekening te houden met de omgeving. Een coax kabel kan bijvoorbeeld bijzonder slecht tegen vocht. Ook is het essentieel om goed gereedschap te gebruiken. Probeer de kabels bovendien zoveel mogelijk in een rechte hoek aan te leggen. Zo voorkom je schade, en een slechte tv- of internetverbinding. Tenslotte dien je na afloop de coax kabels zeer goed te controleren om eventuele problemen snel op te sporen. Uiteindelijk kun je als het goed is volop genieten van een goede televisie-, internet-, en radioverbinding.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here