Waarom ledstrips gebruiken in je huis?

0
Ledstrips in huis

Ledlicht is iets waar men wat tegenstrijdige associaties mee heeft. Enerzijds is ledlicht dat koude, felle licht dat je direct als zodanig herkent, anderzijds zijn we dol op haarscherpe ledbeeldschermen. Maar als sfeerverlichting? We denken nu eenmaal niet aan de romantiek van bijvoorbeeld kaarslicht als we het over ledverlichting hebben. Maar toch kan ledlicht uitstekend gebruikt worden in een huiselijke setting en zitten er verschillende voordelen aan het gebruiken van bijvoorbeeld ledstrips. We nemen ze hier met je door.

Een duurzame manier van licht opwekken

Eerst een korte uitleg over ledlicht. Led staat voor Light Emitting Diode. De techniek werkt met halfgeleiders. Deze laten stroom maar in één richting door. Een ledlamp heeft twee stukjes materiaal die geleiden en waartussen een speciaal ‘verontreinigd’ materiaal is geplaatst. Wanneer de energie van het ene stuk geleidend materiaal (de anode) naar het andere stuk (de kathode) wil overspringen, moet het door dat tussenliggende materiaal. Dat is zo ontwikkeld dat er bij het passeren van energie fotonen ontstaan die voor licht zorgen. Deze manier van licht opwekken is veel duurzamer dan bij de aloude gloeilamp.

Ledlicht is niet gelijk aan koud, wit licht

We kennen ledlicht als een felle lichtbron, maar dat is inmiddels echt niet meer de enige vorm van ledverlichting die er te krijgen is. Naast dat er licht in verschillende kleuren te krijgen is, is de verlichting ook in verschillende kleurtemperaturen te krijgen. Led biedt juist meer mogelijkheden om voor sfeervolle verlichting te zorgen dan traditionele verlichting. Daarbij zijn vooral ledstrips een erg handig middel, want die nemen vrijwel geen plek in beslag en verspreiden het licht doordat er om de paar centimeter een lampje zit. Je kunt je ledstrip online kopen in allerlei kleuren, soorten en maten.

Handig op plekken waar andere verlichting niet handig is

Ledstrips

Ledstrips zijn erg handig voor de plekken in het huis waar verlichting lastig te realiseren is, maar waar je het eigenlijk wel graag zou willen hebben. Bijvoorbeeld in de boekenkast, waar een strip gemakkelijk een plank kan verlichten. Ook is het te gebruiken als subtiele verlichting in de slaapkamer. In de badkamer kun je er de spiegel en het pillenkastje mee verlichten, of sfeerlicht creëren rondom het bad. In dat laatste geval zijn groene ledlampjes de beste keuze, want groen licht heeft een ontspannende werking. Maar je kunt er bijvoorbeeld ook je traptreden mee verlichten. Zo hoef je in het donker geen groot licht aan te zetten om veilig naar boven en beneden te kunnen komen. Ook onder en in de keukenkastjes kunnen ledstrips goed van pas komen.

Goed voor de portemonnee

Er zijn twee belangrijke redenen waarom ledstrips beter zijn voor de portemonnee dan traditionele verlichting. De eerste is simpelweg het feit dat ledverlichting minder elektriciteit verbruikt. Dat komt omdat het een aanzienlijk lager wattage nodig heeft voor dezelfde lichtopbrengst dan traditionele verlichting. Ledlampen geven ook nauwelijks stralingswarmte af, dus die energie gaat niet verloren. De tweede reden is dat ledverlichting een langere levensduur heeft. Lampen die ermee ophouden vormen een fikse kostenpost door de jaren heen. Dat is een frustratie waar je met ledverlichting niet tegenaan gaat lopen. De aankoopprijs is misschien iets hoger dan bij traditionele verlichting, maar dat betaalt zich al snel terug.

Zelf plaatsen is goed mogelijk

Het plaatsen van ledstrips is heel gemakkelijk. Je kunt namelijk zelf de strips op maat knippen, daar komt geen elektricien bij kijken. Om de drie lampjes zit een soldeerpunt. Daar kun je de strip doorknippen. Wanneer je de strip(s) op maat geknipt hebt, kun je ze door middel van een plakrand bevestigen aan een bij voorkeur gladde ondergrond. Er bestaan ook spatwaterdichte ledstrips, die je herkent aan de code IP67 of IP68. Je hebt vervolgens een trafo nodig om de 12V DC ledstrips op het stroomnet te kunnen aansluiten. Wil je een ledstrip juist verlengen, dan kan dat op twee manieren: met het aanschaffen en plaatsen van een speciale connector of door twee delen aan elkaar te solderen. Het is ook mogelijk om een dimmer te plaatsen. Deze komen vaak met een afstandsbediening waarmee je bijvoorbeeld vanaf de luie bank kunt bepalen hoe sterk het licht moet zijn. Dat is ook een handige manier om praktische verlichting te dimmen tot sfeerverlichting.

De Domotica fabels ontkracht

0
Domotica

Regelmatig krijgen we te horen dat men het idee van domotica wel interessant vindt, maar dat het waarschijnlijk niks voor hen is. De redenen daarvoor lopen heel erg uiteen, maar sommigen komen regelmatig terug. Dat is zonde, want een aantal daarvan zijn simpelweg niet waar. In deze blog ontkrachten we daarom enkele fabels. Techreview duikt er meteen in. Lees dus vooral door.

Fabels en spookverhalen

Zoals dat eigenlijk met iedere nieuwe technologie gebeurd zijn er omtrent domotica een aantal fabels en onwaarheden die zo nu en dan naar voren komen. Meestal komen deze voort uit onwetendheid of angst, terwijl dat eigenlijk nergens voor nodig is. Er kunnen uiteraard haken en ogen aan verbonden zijn, maar in de praktijk vallen die reuze mee. Hieronder hebben we enkele van deze fabels weergegeven en ontkracht.

 • ‘’Domotica is heel complex’’

De gedachte dat domotica complex kan zijn is logisch. Gelukkig geldt dat niet voor de gebruiker. Het installeren en in gebruik nemen van de toepassingen gaat vrij gemakkelijk. De technische werking, dat is een ander verhaal. Dan wordt het al vrij snel erg ingewikkeld, maar we weten ook niet hoe onze smartphone van binnen werkt en gebruiken we ook iedere dag!

 • ‘’Domotica is peperduur’’

Wanneer iets duur wordt genoemd is dat een relatief begrip. Sommigen spenderen honderden euro’s aan hun hobby en vinden dan een hoofdgerecht van €25,- in een restaurant duur. Domotica is wat de kosten betreft steeds goedkoper geworden, met name de centrale modules. Je kunt het wat dat betreft zo duur maken als je zelf wilt. Koop je meteen een compleet systeem met tal van toepassingen, dan ben je inderdaad een flink bedrag kwijt. Begin je klein, dan zal dit behoorlijk meevallen.

 • ‘’De domotica toepassingen verouderen snel, je moet constant blijven upgraden’’

Het klopt dat de ontwikkelingen op het gebied van domotica vrij snel gaan. Echter gaat het daarbij vooral om de ontwikkeling van meer toepassingen, niet persé om ontwikkelingen die oude toepassingen irrelevant maken. Bij een domotica winkel zullen ze je hier altijd goed advies over kunnen geven. De meeste toepassingen kun je namelijk jarenlang blijven gebruiken, ook in combinatie met andere producten die wellicht een stuk nieuwer zijn.

Domotica fabels
 • ‘’Domotica is alleen te integreren bij nieuwbouw’’

Bij nieuwbouw is het logischerwijs makkelijker om kabels te trekken en geïntegreerde systemen in een woning te verwerken. Toch is dat absoluut geen vereiste voor een domotica systeem of losse toepassingen. Het fijne aan het grootste deel van de domotica toepassingen is dat deze juist heel gemakkelijk te installeren en integreren zijn. Zelfs voor een compleet nieuw systeem hoeft er meestal geen hak- en breekwerk uitgevoerd te worden.

Aan de slag met domotica

We hopen dat je na het lezen van deze blog de bovengenoemde mythen kunt relativeren. Het komt er uiteindelijk op neer dat domotica het leven thuis gemakkelijker en leuker maakt. Dat begint al bij de aanschaf. Laat je dus vooral niet afschrikken!

Augmented reality via jouw mobiele telefoon

0
Augmented Reality

We hebben de echte wereld en de virtuele wereld, ofwel Virtual Reality. Dat waren altijd twee gescheiden zaken, maar daar begint verandering in te komen. Met Augmented Reality (AR) wordt het mogelijk om virtuele zaken op een scherm in de echte wereld te plaatsen. Met een iPhone XR, die draait op het besturingssysteem iOS 12, komt AR-technologie letterlijk in jouw broekzak. Maar wat is dat AR nu eigenlijk, en wat kun je ermee?

Toegevoegde realiteit door middel van markers

Augmented Reality betekent letterlijk ‘toegevoegde realiteit’. Een digitaal beeld wordt toegevoegd aan het beeld van de werkelijkheid. Meestal gebruik je hier een smartphone bij, waarbij gezegd moet worden dat Apple voorop loopt met het benutten van AR. Een speciale bril is doorgaans niet nodig. Vaak wordt voor AR een ‘marker’ gebruikt, die de app informatie geeft over welke animatie of data er getoond moet worden. Deze marker is doorgaans een QR-code, een ander soort streepjescode of unieke afbeelding. De data die geladen moet worden kan ook informatie betreffen die in real time bijgewerkt wordt. Om deze reden is het van belang dat de smartphone die je ervoor gebruikt beschikt over een goede processor, camera, en een goede internetverbinding.

Nooit meer zoeken

AR kan ingezet worden om nuttige informatie aan het beeld van de werkelijkheid toe te voegen. Denk hierbij aan uitleg over wat iets is, of hulp bij het vinden van de weg. Zo ontwikkelt American Airlines een app die je op een vliegveld de weg wijst naar zowel de gate als het toilet en de koffiebar. Maar ook een projectie van een snelheidsmeter of hoogtemeter (in een vliegtuig) is een vorm van AR. Het ligt in de lijn der verwachting dat onze smartphone ons in de toekomst een hoop aanvullende informatie kan verschaffen op wat we om ons heen zien. Zoeken zou op den duur wel eens verleden tijd kunnen worden, evenals rondleidingen met een toergids. Waar heb je die laatste immers voor nodig als je zelf met behulp van je smartphone meteen kunt zien wat het verhaal achter een bepaalde plek is?

Meubels uittesten in je interieur

Augmented Reality via je telefoon

Een andere, zeer praktische ontwikkeling die door AR mogelijk gemaakt wordt, is het plaatsen van virtuele objecten in echte omgeving. Dat maakt de aanschaf van meubels een stuk eenvoudiger. Als je voor aankoop al kunt zien hoe een stoel of bank staat in jouw interieur, is het immers een stuk makkelijker om de juiste meubels voor jou te vinden. IKEA ontwikkelde hiervoor al de IKEA Place app. Maar ook Bol.com heeft een app ontwikkeld die je de mogelijkheid geeft om producten eerst te ‘testen’ in je interieur, wat natuurlijk geen kwaad kan, aangezien je de producten van een webshop niet in het ‘echt’ kunt zien voordat je ze aanschaft.

Gamen in de echte wereld

Ook de wereld van het gamen krijgt een nieuwe dimensie met Augmented Reality. Daar kregen we al een voorproefje van met de hele Pokémon Go-rage, waarbij je beesten bevecht die met behulp van de camera van je telefoon in het beeld van de realiteit geplaatst worden. Maar tegenwoordig is er ook een soort AR-versie van de Tamagotchi, ‘AR Dragon’, waarbij je voor een draakje moet zorgen. Je kunt ook zombies bestrijden die in je eigen huis zitten met ‘AR Zombi’. Het is ook mogelijk om je eigen Domino D-Day te creëren in je woonkamer met ‘Domino World AR’. Zo heb je toch het plezier van het in elkaar zetten van een lang domino circuit, zonder dat je later zelf de stenen hoeft op te ruimen.

Leren met behulp van AR

Voor leerdoelen is Augmented Reality ook een nuttige ontwikkeling. Het is nu al mogelijk om met behulp van AR-apps de anatomie van een mens of dier te bestuderen, evenals het heelal. De mogelijkheid om direct informatie te verschaffen bij zaken die in beeld verschijnen, draagt bij aan een leerervaring die motiverender kan zijn dan het volgen van een les of het bestuderen van een boek. Het geeft de leerling namelijk de mogelijkheid om zelf te ontdekken. Het is dan ook zeer waarschijnlijk dat AR ook voor dit doel een stuk verder ontplooid gaat worden in de toekomst. Het is immers slechts de volgende stap voor de huidige generatie leerlingen, die al lang bekend is met de smartphone en de tablet.

Dit is een samenwerking.

De voordelen van een refurbished laptop

0
Refurbished laptop

Heb je een nieuwe laptop nodig? Dan kun je net zo goed een refurbished laptop kopen. Dit is een reeds gebruikte laptop die weer helemaal naar nieuwstaat is gebracht. We kennen een groot aantal aanbieders van refurbished laptops Nederland, waar jij jouw nieuwe laptop voor weinig geld aan kunt schaffen. Maar wat zijn nu eigenlijk de voordelen van een refurbished laptop, en wat maakt deze keuze net zo goed als het kopen van een nieuwe laptop? We zetten alle voordelen voor je op een rijtje.

1. De besparing

Om te beginnen is een refurbished laptop ideaal wanneer je wat minder budget hebt, of graag wat geld wilt besparen. De prijs van een refurbished laptop kan tot wel 40% lager zijn dan die van een nieuwe laptop. Houdt natuurlijk wel in de gaten dat ook hier de prijs vaak de kwaliteit aangeeft. Een ontzettend goedkope refurbished laptop zal van mindere kwaliteit zijn dan een wat duurdere.

2. Zo goed als nieuw

Refurbished laptop voordelen

Hoewel een refurbished laptop een tweedehands product is, worden deze in zo goed als nieuw-staat aangeleverd. De refurbished laptops zijn vaak niet heel lange gebruikt en simpelweg teruggestuurd door de originele koper vanwege een beschadigde verpakking, verkeerde verwachtingen of een technisch probleempje. De teruggezonden laptops worden direct gecontroleerd, getest en vervolgens voor een hoge korting opnieuw verkocht.

3. Je krijgt er garantie bij

Net als bij de aanschaf van een nieuwe laptop, krijg je vaak ook garantie op een refurbished laptop. Mocht de laptop toch een probleem blijken te hebben dan kun je deze vaak kosteloos opnieuw laten repareren. Dit hangt natuurlijk wel af van de aanbieder waar je jouw product aanschaft.

4. Online bestellen

Je kunt de refurbished laptops gewoon makkelijk online bestellen. De webshops geven je direct alle informatie over het product (in sommige gevallen zelfs de reden voor terugsturen) en ook de garantieperiode en dergelijke worden vermeldt. Kun jij je nieuwe refurbished laptop dus gewoon online bestellen, en heb je ‘m in no-time in huis.

5. Beter voor het milieu

Waarom zou je nieuwe producten kopen (en al het plastic en de vervuiling die hierbij komt kijken) als je ook een net zo goed tweedehands product aan kunt schaffen? Zo zijn er minder productieprocessen nodig, worden oude producten niet zomaar gerecycled en draag jij dus je steentje bij aan een betere leefomgeving. Je zou eigenlijk wel gek zijn om voor veel geld een nieuwe laptop aan te schaffen, terwijl er ook tientallen voor je klaar staan voor een lager bedrag én een hogere duurzaamheidsfactor.

Contactloos betalen: Hoe werkt dit?

0

Contactloos betalen zie je tegenwoordig steeds vaker en het is bijna overal mogelijk. Contactloos betalen is het elektronisch uitvoeren van een betaling door middel van een chip. Deze chip kan in je telefoon of in je bankpas zitten. Wil je meer weten over contactloos betalen? Lees snel dan even verder.

Wat is contactloos betalen?

Zoals hierboven al verteld is gebeurd contactloos betalen door middel van een chip in je bankpas of telefoon. Zo’n chip maakt gebruik van “Near Field Communication” (NFC). Je houdt je telefoon of bankpas dichtbij een NFC-scanner en deze maken dan verbinding met elkaar. Zo wordt de transactie uitgevoerd. Het contactloos pinnen is een goed alternatief voor het ouderwetse pinnen. Het gaat een stuk sneller en onder de 25 euro hoef je geen pincode in te voeren. Daarnaast hoef je met het contactloos betalen ook een stuk minder handelingen te doen.

Waarmee kun je contactloos betalen?

In principe kun je met elke nieuwe pas met een NFC-chip contactloos betalen. Ook de nieuwere telefoons beschikken over zo’n NFC-chip. Sinds kort is het ook mogelijk om met je iPhone te betalen via Apple Pay. Deze kun je momenteel alleen gebruiken wanneer je klant bent bij de ING bank. Ook bij Samsung staat contactloos betalen hoog in het vaandel. Ze adverteren veel met deze mogelijkheid. Het is nu nog wachten tot meerdere banken gebruik gaan maken van deze technologie. Waar je rekening mee moet houden tijdens het contactloos betalen via de smartphone is dat je de juiste betaal app installeert. Natuurlijk moet het pinapparaat ook beschikken over een NFC-lezer.

Is contactloos betalen veilig?

Naast dat contactloos betalen een stuk sneller en makkelijker is dan het ouderwetse pinnen, is het ook veilig. Door verschillende eigenschappen van de NFC-chip zitten er een aantal beveiligingen aan verbonden. Zo moet je de pas of je smartphone binnen 10 cm van het pinapparaat houden, anders doet hij het niet. Je kunt alleen kleine bedragen contactloos betalen, dit is mogelijk tot 25 euro. Boven de 25 euro zul je alsnog je pincode in moeten toetsen.

Nadat je 50 euro uitgegeven hebt die dag zul je ook gewoon je pincode in moeten voeren. Zo blijft bij diefstal of het verliezen van je bankpas het risico beperkt en zal het niet mogelijk zijn om je hele rekening leeg te trekken. Vaak wordt het bedrag door de desbetreffende bank ook nog eens vergoed.

Lees ook: ING brengt Apple Pay naar Nederland

De voor- en nadelen van contactloos betalen

Natuurlijk heeft het contactloos betalen zowel zijn voor- als nadelen. Hier komen ze:

De nadelen van contactloos betalen:

 • Nog niet alle betaalpassen en telefoons zijn ingericht om contactloos te kunnen betalen.
 • Niet alle pinautomaten zijn al vervangen door de pinautomaten met NFC-lezer.

De voordelen van contactloos betalen:

 • Het is een stuk sneller en makkelijker dan de ouderwetse methode.
 • Mogelijk met betaalpas en smartphone.
 • Er zitten goede beveiligingsfuncties aan verbonden.
 • Het kost niets extra.

Heb jij al eens contactloos betaald? Laat even weten in de reacties wat jouw ervaring is. Zo ja, wat is jouw ervaring met deze nieuwe methode van pinnen? Zo nee, Waarom niet?

Dit zijn de duurzame trends van de telecombranche in 2019

0
Mobiele telefoon

Consumenten zijn zich steeds meer bewust van de impact van hun gedrag en leefstijl op het klimaat, hierdoor wordt duurzaamheid steeds belangrijker. Deze consumenten willen hun steentje bijdragen aan een beter milieu en zoeken dan ook naar allerlei manieren om dit te doen. Zo ook in de telecombranche. In dit artikel lees je wat populaire duurzame trends zijn in 2019.

Refurbished toestellen

Men kiest vaker voor refurbished toestellen dan voorheen. Deze toestellen zijn al een tijdje door andere consumenten in gebruik geweest en worden volledig gereed gemaakt voor een nieuw leven bij een andere consument. Dit is erg goed voor het milieu doordat het oude toestel niet in de verbrandingsoven belandt. Ook je portemonnee is hierbij gebaat want refurbished toestellen zijn aanzienlijk goedkoper dan nieuwe toestellen. Om gebruik te kunnen maken van een refurbished toestel kun je een Sim Only abonnement afsluiten, of een prepaid simkaart bestellen.

Prepaid

In het Engels betekent prepaid ‘vooraf betaald’, dit is ook hoe een prepaid kaart werkt. Misschien heb je het ooit al wel meegemaakt: je krijgt de maandelijkse rekening van je telefoon en je komt er vervolgens achter dat je veel meer moet betalen dan dat je had verwacht. Dit kan een heel naar gevoel zijn en dus wil je dit voorkomen.

Prepaid internet bij Simyo is van zeer goede kwaliteit. Simyo is overigens ook een partij die meegaat met de trend rondom duurzaamheid. De provider informeert graag de doelgroep zodat consumenten hun steentje bij kunnen dragen.

Abonnement

Veel Nederlanders maken momenteel gebruik van een telefoonabonnement. Er zitten een paar verschillen tussen een prepaid kaart en een abonnement. Wanneer je gebruik maakt van een abonnement heb je elke maand een vaste bundel met een bepaald aantal belminuten, sms berichten en hoeveelheid data. Het voordeel hiervan is dat je precies weet welke kosten je kunt verwachten. Je ontvangt maandelijks een rekening. Wanneer de afgesloten bundel niet genoeg is, dan kunnen er wel extra kosten in rekening worden gebracht. Dit is het grootste verschil tussen een abonnement en een prepaid kaart.

Ook met een abonnementsvorm kun je gebruik maken van refurbished telefoons. Het is namelijk mogelijk om een refurbished telefoon aan te schaffen en een Sim Only abonnement af te sluiten voor deze telefoon. Daarnaast kun je natuurlijk ook een Sim Only abonnement afsluiten en jouw oude telefoon hergebruiken. Wanneer deze niet meer werkt dan kun je, om kosten te besparen, deze ook zelf repareren met behulp van handige tutorials op het internet. Dit scheelt niet alleen voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee.

Recyclen

Mobiele telefoon recyclen

Recyclen is hot. Mobiele telefoons bestaan uit dure materialen zoals goud en diverse mineralen. Oude telefoons zijn dus letterlijk goud waard. Dit is dan ook de reden dat er bedrijven bestaan die oude telefoons opkopen om deze vervolgens te recyclen en deze materialen te verkopen. Recyclen is echter niet weggelegd voor iedere telefoons, zo kunnen telefoons die nog in goede staat zijn beter worden gebruikt als refurbished telefoon. Mobieltjes die niet meer goed gebruikt kunnen worden, kunnen wel gerecycled worden.

Telefoonbescherming   

Tot slot zijn steeds meer consumenten zich bewust van het feit dat een goede bescherming van de telefoon leidt tot minder kosten, minder uitstoot en gebruik van schaarse grondstoffen. Zo kunnen goede beschermhoesjes en screenprotectors ervoor zorgen dat telefoons onbeschadigd blijven wanneer deze bijvoorbeeld vallen. Uiteraard kun je hiermee onverwachte kosten voorkomen, maar ook zul je het milieu minder belasten wanneer jouw telefoon niet gerepareerd hoeft te worden.

Dit artikel is in samenwerking gemaakt met Simyo

Domotica: ken je deze slimme apparaten al?

0
Slimme apparaten

Domotica is een manier om je huis ‘slimmer’ te maken. Doorgaans is het een combinatie van een slimmer apparaat dat ook gemakkelijker op afstand bediend kan worden. De meeste mensen zijn wel bekend met slimme verlichting of een slimme stofzuiger. Maar er zijn nog veel meer slimme apparaten voor in huis. Ken je deze 5 slimme snufjes al?

1.        Elektrische TV beugel

Het is best vervelend als je TV wilt kijken maar het licht weerkaatst op het scherm. Of als het scherm op zo’n manier staat dat je het niet goed kunt zien. Dan is een elektrische muurbeugel voor je TV een prima oplossing. Je kunt de TV aan de muur monteren met de beugel. Vervolgens kun je de stand van de TV heel eenvoudig aanpassen vanaf je smartphone. Bovendien kun je de beugel een aantal vaste instellingen geven. Één druk op de knop en je TV schuift zichzelf in de perfecte positie.

2. Slimme beveiliging

Slimme beveiliging

Je huis slim maken heeft alleen zin als je ook zorgt voor veiligheid. Dat kun je bijvoorbeeld doen door slimme beveiliging te kiezen. De beveiliging geeft je automatisch een seintje als er iets verdachts te zien is. Veel mensen kiezen voor een IP-camera bij de deuren en belangrijkste ramen. De camera detecteert beweging, waarna jij via je smartphone even mee kunt kijken.

3. Slimme oven

De slimme oven is een handig apparaat voor in de keuken. Je kunt hem op afstand al laten voorverwarmen. Je kunt de standen veranderen en de oven op afstand aan- of uitzetten. Stel je voor dat je graag een lekkere appeltaart hebt, het liefst nog warm uit de oven. Maar je moet op visite en je hebt geen tijd om die taart daarna nog te bakken. Dan maak je vooraf alvast de taart helemaal klaar en je zet hem in de oven. Vervolgens ga je lekker op visite. Op de juiste tijd stel je de oven in en als je thuiskomt staat de taart heerlijk warm en vers afgebakken op je te wachten. Veel slimme ovens kennen ook veel recepten en je kunt er recepten naartoe sturen zodat ze die ‘leren’.

4. Rookmelders en koolmonoxide melders met app-functie

Heb je een gewone rookmelder in huis? Dat is natuurlijk prima. Maar je hebt er alleen iets aan als je zelf thuis bent. Anders is er niemand die het signaal hoort en dus is de kans nog steeds vrij groot dat je veel schade door brand hebt voordat iemand de brand ontdekt. Daarom zijn er nu rookmelders en koolmonoxide melders die een app-functie hebben. Je kunt zien wanneer de batterij vervangen moet worden en je krijgt een berichtje op je smartphone of smartwatch als er iets aan de hand is. Overigens maken de slimme melders ook nog steeds enorm lawaai, zodat ook de minder digitale gezinsleden gewaarschuwd worden als er iets mis is.

5. Slimme planten

Ok, er zijn geen slimme planten. Maar wel slimme bloempotten die voorkomen dat jouw niet-zo-groene-vingers de zoveelste plant laten doodgaan. De bloempot kan worden gevuld met een voorraad water. Vervolgens zorgt het systeem er zelf voor dat de plant besproeid wordt als de grond droog wordt. En als het water bijna op is, krijg je een seintje zodat je het water weer op tijd kunt bijvullen. Zo hoef je de planten nog maar eens per maand water te geven en doet de bloempot de rest.

Domotica bestaat uit heel veel verschillende apparaten. Sommige zijn technische hoogstandjes, andere zijn relatief simpel. En soms kun je ook je bestaande apparaten slim maken. Zo kun je bijvoorbeeld een speciale camera in de koelkast monteren waardoor je hetzelfde effect als dat van een nieuwe slimme koelkast. Weet jij al wat er allemaal te krijgen is op het gebied van slimme apparaten?

5G: Wat kun je verwachten?

0
5g netwerk

Sluit jij een nieuw abonnement af? Dan verwacht je waarschijnlijk een goede 4G internetverbinding. Het is bijna iets vanzelfsprekends. Providers werken nu hard aan een nog beter netwerk: het 5G netwerk. In dit artikel bespreken we wat jij kunt verwachten!

Wat is 5G?

5G is de vijfde generatie mobiele netwerk. Het is de opvolger van de vierde generatie mobiele netwerk (4G). Het nieuwe netwerk is sneller en richt zich voornamelijk op innovatieve toepassingen van internet. Denk hierbij aan ziekenhuis operaties op afstand en zelfrijdende auto’s. Het 4G netwerk was juist gefocust op het verbeteren van de gesprekskwaliteit.

5g

Wat zijn de voordelen?

 1. Het mobiele netwerk van 5G is sneller. Dit komt omdat de frequenties veel hoger zijn. (Frequenties verzenden data vanaf je mobiele telefoon naar zendmasten.) Met het nieuwe netwerk komen signalen eerder binnen vanuit de zendmast, waardoor een pagina sneller laad op je telefoon.
 2. Je bent overal bereikbaar. Op dit moment zijn er namelijk nog plekken in het land waar internetten via 4G niet mogelijk is. Door het uitzetten van het 5G netwerk, komt hier verandering in.
 3. Meerdere gebruikers kunnen het 5G netwerk tegelijkertijd gebruiken. Dit zal geen tot weinig invloed hebben op de snelheid van het netwerk.

Wanneer kunnen we het gebruiken?

In 2020 wil de Europese Unie dat elke lidstaat tenminste één stad heeft waar 5G is geïntroduceerd. De Nederlandse overheid werkt op dit moment aan een beleid waarin de 5G-regels worden verwerkt. Ondertussen wordt het nieuwe netwerk getest in de provincie Groningen, Amsterdam Zuidoost en de haven van Rotterdam.

Volgens simonly.nl zou je de eerste toepassingen van 5G moeten zien in 2020. Wanneer het beschikbaar is voor iedereen is afhankelijk van twee partijen: de ontwikkelaars van 5G-apparaten en mobiele providers. De mobiele providers betalen en bouwen namelijk het hele netwerk. Als dit rendabel is zal dit in werking gezet worden.

Het 5G netwerk brengt dus veel voordelen met zich mee. Wanneer iedereen het kan gebruiken is nog onduidelijk, maar de eerste toepassingen worden in 2020 al zichtbaar.

Monitoren op de juiste hoogte instellen: 5 tips

0
Monitoren instellen

Velen van ons werken dag in, dag uit op de computer voor ons werk. Inmiddels zijn we erachter dat dat gevolgen voor je lichaam, en dat ergometrie van belang is om lichamelijke problemen zo veel mogelijk te voorkomen. We kennen de muisarm, en weten dat het afstemmen van je bureaustoel op je lichaam en werkhoogte een belangrijke maatregel is die je moet nemen. Steeds vaker werken we achter bureaus die in hoogte verstelbaar, tot op het punt waar sommigen zelfs staande werken. Maar de monitor van je computer moet ook op de juiste hoogte en hoek staan om zowel je nek als je ogen zo min mogelijk te tergen. Hoe je dat doet? Wij geven je 5 tips voor het op de juiste hoogte instellen van monitoren.

De juiste monitorbeugel geeft je alle vrijheid om te verstellen

Ten eerste is het gebruik van een monitor beugel een handige manier om de positie van je monitor flexibel en makkelijk verstelbaar te maken. Je monteert deze op de hoogte die ongeveer het gemiddelde van de gewenste verstelruimte aan de muur en bevestigt je monitor eraan. Je kunt dan met behulp van de beugel de monitor precies daar hangen waar je hem wilt hebben. Vooral het aanbod aan monitor beugels van Newstar is erg handig. Zij hebben namelijk ook een monitor beugel voor 2 schermen en zelfs beugels waar je nog meer schermen tegelijkertijd aan kunt bevestigen. Handig voor zij die met 2 of meer monitoren op één werkplek werken. Je koopt je monitorbeugels natuurlijk bij de echte monitorbeugelexpert.

Bovenrand op ooghoogte

Maar wat is nu precies de juiste positie voor je monitor? Het is belangrijk dat de bovenrand van je beeldscherm zich op ooghoogte bevindt. Dit is dus afhankelijk van hoe hoog je je stoel hebt afgesteld en hoe lang je bent. Plaats je de monitor op deze hoogte, dan kijk je met licht gebogen nek naar het midden van het scherm.

Monitor recht voor je plaatsen

Plaats het beeldscherm altijd recht voor je, zodat je niet de hele dag met gedraaide nek naar je monitor hoeft te kijken. Hier krijg je namelijk geheid last van. Werk je met meerdere beeldschermen, zet ze dan niet in een de vorm van een puntdak, waarbij je als je recht vooruit kijkt eigenlijk tussen je monitors door kijkt. Plaats het scherm waar je het meest naar kijkt recht voor je, en het andere scherm schuin daarnaast, zodat je met het bijdraaien van je stoel er tijdelijk zonder de nek te draaien naar zou kunnen kijken. We zeggen tijdelijk, want je zit in deze houding schuin achter je bureau, en dat is ook niet ideaal.

Monitoren op juiste hoogte

Afstand tussen je ogen en het beeldscherm

De afstand die je moet creëren tussen je ogen en je monitor om het voor je ogen en nek zo comfortabel te maken hangt af van de grootte van het beeldscherm. Hoe kleiner het beeldscherm, hoe dichter je erop moet zitten. Dat betekent dat je bij een monitor van 14 inch 50 tot 70 centimeter met de ogen van het scherm af moet zitten. Bij 15 inch is dit 55 tot 75 centimeter. Met een monitor van 17 inch is het 60 tot 85 centimeter. Is je beeldscherm 19 inch, dan moet het 70 tot 95 centimeter zijn. Heb je een scherm van maar liefst 21 inch, dan moet je 75 tot 105 centimeter afstand creëren tussen je ogen je monitor.

Denk aan de lichtinval in de ruimte

Het is ontzettend vermoeiend voor de ogen als er een zee van scherp licht van achter je beeldscherm in het gezicht valt. Je ogen moeten dan hard werken om met het contrast om te gaan, en dat gaat het erg moeilijk maken om energiek de werkdag door te komen. Even goed is het onprettig als er van achter jou licht op je beeldscherm valt. Dat maakt het zien ook moeilijker. Daarom moet je je monitor haaks op het raam plaatsen. Dan is jouw kijkrichting evenwijdig aan de lichtbron. Zorg tegelijkertijd wel voor voldoende en gespreid licht in de ruimte waar je de monitor plaatst. Zo kun je namelijk voorkomen dat er spiegeling ontstaat op je scherm, die erg afleidt van waar je eigenlijk mee bezig wilt zijn.

Beamers: welke opties zijn er?

0
Beamers

Of je nu thuis live voetbalwedstrijden groot wil projecteren om samen met een groep vrienden of familieleden te kijken, of je moet regelmatig presentaties houden, een beamer blijft een verdomd handige uitvinding. Het biedt je de optie om als het ware je scherm te vergoten, of groot beeld te kunnen verschaffen zonder een enorm televisietoestel met je mee te moeten slepen. Maar een beamer aanschaffen is niet iets wat je zomaar even doet. Er zijn tal van opties om uit te kiezen, en wij bespreken er alvast een aantal met je waar je op kunt letten wanneer je gaat shoppen voor een beamer.

Beamers voor zakelijk of educationeel gebruik

Voor presentaties, workshops en lessen zijn er gespecialiseerde beamers die passen bij de beeldverhouding van de bron, wat vaak een computerscherm is. Het gaat hier doorgaans om wat logge apparaten die het beste op een vaste plek kunnen staan. Let bij de aankoop op de optie keystone correctie. Dit geeft je de mogelijkheid om de hoek waarin het beeld projecteert wordt aan te passen. Zo kun je dus ook als je de beamer noodgedwongen laag moet plaatsen toch hoger projecteren. Dan is er ook nog onderscheid tussen beamers die deze keystone correctie automatisch toepassen, en beamers waarbij je dit handmatig moet doen. Dat eerste kan tijdbesparend werken. Kijk ook naar de optie wifi, want daarmee kun je draadloos verbinden met bijvoorbeeld een laptop.

Mini beamer

De term mini beamer verraad het al; dit zijn kleine beamers die makkelijk mee te nemen zijn. Handig wanneer je flexibel wilt kunnen zijn met waar je hem gebruikt. Het geeft je een vrijere keuze in ruimtes om te gebruiken. Mini beamers maken geen gebruik van een conventionele beamerlamp, maar van een LED lamp. De lichtopbrengst van zo’n beamer is wel wat lager dan die van een gewone beamer. Een verduisterde ruimte is dus een vereiste als je een mini beamer goed wilt kunnen gebruiken.

De term mini beamer verraad het al; dit zijn kleine beamers die makkelijk mee te nemen zijn. Handig wanneer je flexibel wilt kunnen zijn met waar je hem gebruikt. Het geeft je een vrijere keuze in ruimtes om te gebruiken. Mini beamers maken geen gebruik van een conventionele beamerlamp, maar van een LED lamp. De lichtopbrengst van zo’n beamer is wel wat lager dan die van een gewone beamer. Een verduisterde ruimte is dus een vereiste als je een mini beamer goed wilt kunnen gebruiken.

Opties bij een beamer

Ultra Short-Throw: handig voor kleine ruimtes

Niet in alle ruimtes waarin je een beeld wilt projecteren heb je de mogelijkheid om afstand te creëren tussen de beamer en het scherm. Dit is echter bij de meeste beamers wel noodzakelijk om een beetje een groot en scherp beeld te kunnen produceren. Maar niet getreurd, want er bestaan we degelijk beamers die met kleine afstanden goede resultaten kunnen geven. Dit noemt met een Ultra Short-Throw beamer. Hiermee kun je een vlak met een breedte van 180 centimeter vullen vanaf een afstand van rond de 50 centimeter. Handig dus in een kleine zaaltjes, en wellicht ook in je woonkamer.

Home Cinema beamer

Voor het kijken van films is de Home Cinema beamer uitgevonden. Deze maken standaard gebruik van een beeldverhouding die past bij films. Ze zijn te krijgen vanaf HD-ready tot 4K, waarbij de laatste het scherpste beeld produceert. Er bestaan ook 3D beamers waarmee je, met behulp van een 3D-bril, 3D-films kunt kijken. Let op de contrastratio van de Home Cinema beamer: hoe hoger deze is, des te mooier vallen de kleuren uit.

Zaken waar je op moet letten

De beeldresolutie de beamer maximaal kan produceren is een punt om op te letten. We leven in een tijd waarin 4K in opkomst is, maar nog niet erg veel gebruikt wordt. Voor nu kun je dus misschien af met Full HD, maar met het oog op te toekomst is een beamer die 4K-ready wellicht een verstandigere keuze. Gebruik je de beamer enkel voor presentaties en niet voor het kijken van televisie of films, dan is een lagere resolutie afdoende. Dit verschil in gebruik is ook van belang bij de keuze voor beeldverhouding. Kies voor presentaties 4:3, want dit komt overeen met computerschermen. Voor films en televisie is 16:9 de beste keuze. Let ook op het Lumen dat de beamer kan produceren. Hoe hoger dit is, hoe beter het beeld zal zijn in een lichte ruimte. De grootte van de ruimte speelt daarbij een grote rol. In een kleine ruimte is 2000 ANSI Lumen nog acceptabel, in een grotere zaal moet je echt 3500 of hoger hebben. Let als laatste ook nog op de hoeveelheid geluid die het apparaat produceert wanneer hij in werking is. Dit kan storend zijn bij het presenteren of het kijken van een film.

DLP of LED?

Er bestaan drie verschillende projectietechnieken, waarbij de eerder genoemde mini beamer er één is. Daarnaast zijn er 3LCD-beamers, die gebruik maken van drie Liquid Crystal Displays. Hierbij kun je de lens aanpassen en krijg je een helderder en scherper beeld dan bij de andere optie: Digital Light Processing (DLP). Daarbij wordt gebruik gemaakt van kleine spiegeltjes die door middel van bewegingen de lichtinval regelen. Dit heet als voordelen dat de beamer kleiner en lichter is dan bij LCD, de zwartwaarden beter zijn en er geen onderhoud aan gepleegd hoeft te worden. Deze beamers maken wel wat meer geluid.

Scherpe deals!