Jaap en de opmars van de blauwe tand

0
bluetooth

Als je mensen vraagt of ze weten wie Jaap Haartsen is, dan zullen negen van de tien je het antwoord schuldig blijven. Zullen ze hun schouders ophalen. Vraag je dezelfde mensen naar de betekenis en de waarde van bluetooth, en vrijwel iedereen zal het antwoord wel weten. Welnu, Jaap is bluetooth, of beter; hij is er de oorzaak van dat iedereen tegenwoordig weet wat bluetooth speakers, bluetooth koptelefoons en bluetooth receivers zijn. Aartsen werkte bij Ericsson, bekend van de knalgele telefoon met dat klepje, en kreeg de opdracht apparaten met elkaar te laten communiceren zonder de zo hinderlijke draden en kabels. Met die opdracht wist de Nederlander wel raad en bluetooth was geboren. Jaap verdween daarna al snel weer in de vergetelheid, zijn uitvinding echter kwam, zag en overwon. De techniek met de vreemde naam verbindt wereldwijd miljarden apparaten en ontwikkelde zich tot een snelweg van data.

Nederlander

Het Zweedse merk Ericsson zocht in 1994 dus naar een goedkope wijze om door radioverbinding communicatie tussen mobiele telefoons en andere apparaten mogelijk te maken. Doel was vooral de veelheid aan kabels voor eens en voor altijd overbodig te maken. Bluetooth – ‘blauwe tand’- is een verwijzing naar een bekende Vikingkoning en diende in eerste instantie slechts als werknaam voor het project. Toen later geen beter naam bedacht kon worden, werd het de definitieve naam van de ontdekking van de ijverige Nederlander.

Frequentie

De techniek maakt gebruik van een wereldwijd beschikbare frequentie, al waren er aanvankelijk wat problemen in Spanje, Japen en Frankrijk. In laatstgenoemd land bleek de gekozen frequentie namelijk al in gebruik door defensie. Pas sinds 2001 is de frequentie 2,4 GHz ook in dat land beschikbaar. Overigens maken ook magnetrons, wifi en afstandsbedieningen gebruik van deze frequentie. Nadat de eerste versie van bluetooth nogal wat storingsgevoelig bleek, kwam er al heel snel een sterk verbeterde versie.

Apple

Bluetooth wordt ook wel omschreven als een radioverbinding voor data en spraak over korte afstand en werkt volgens het principe ‘point to multipoint’. Het werkt tenminste tot tien meter. Het vermogen kan echter uitgebreid worden en soms wel honderd meter halen. Het signaal gaat door vaste materialen, met uitzondering van staal. Bluetooth maakt gebruik van een simpele radiotechniek en gebruikt weinig stroom. Gedachte daarachter was dat het zo in vrijwel elk apparaat gebouwd kan worden. Weinig stroom biedt voordelen: ook apparaten die gebruikmaken van batterijen kunnen er zo toch prima gebruik van maken. Jaap, die voor zijn werkgever aan het eind van de jaren 90 patent op zijn uitvinding aanvroeg, kwam al heel snel na zijn eerste presentatie met een tweede versie, een veel betere versie ook. Versie twee zorgde vooral voor een betere verspreiding van de signalen over de frequentie. Hoewel iedereen nu bekend is met bluetooth, was er van een doorslaand succes aanvankelijk niet echt sprake. Pas nadat de bekende merken Samsung en Apple het ook gingen gebruiken, ging het allemaal heel snel. Ook het feit dat de Nintendo Wii er gebruik van maakt, gaf deze techniek dat laatste, zo belangrijke zetje in de goede richting. Met het jaar werd Jaap trotser en trotser, niet zonder reden.

Wifi

In 2009 kwam een nieuwe versie, een sterk verbeterde versie met meer snelheid en gebruikmakend van wifi. Nog een jaar later kwam er een energiezuiniger versie beschikbaar. Bluetooth wordt sinds de ontwikkeling met name gebruikt voor het versturen van bestanden tussen computers, mobiele telefoons, printers, toetsenbord en computer, scanner en computer en koptelefoons. Ook is er een bluetooth meetsysteem om de drukte op de wegen te bepalen. Het is een veilige techniek. Dit wordt gewaarborgd door het gebruik van encryptie (versleuteling). Berichten worden gecodeerd verstuurd en slechts ontvanger en afzender beschikken over de juiste sleutel om de berichten te kunnen openen.

Lees ook: LiFi, 100x sneller dan WiFi.

Tegenwoordig heb je van alles op het gebied van deze wereldwijd gebruikte techniek: van bluetooth speakers en bluetooth oordopjes voor het draadloos streamen van muziek bijvoorbeeld. Ook is de bluetooth koptelefoon gemeengoed anno 2018. Wie zoekt naar een bluetooth headset op elke willekeurige digitale supermarkt dan ook, kan kiezen uit honderden, soms zelfs duizenden, verschillende soorten, types en merken. Het zegt alles over de opmars van de techniek van Jaap en de wijze waarop het geïntegreerd is binnen de samenleving. Dat geldt ook voor een bluetooth receiver en de term bluetooth oortjes kent ondertussen ook al iedereen. Niet gek voor de werknemer van Ericsson – gestationeerd in Emmen – die het allemaal technisch mogelijk maakte. Ondertussen is er sprake van de versie Bluetooth 5. Deze vijfde versie staat nadrukkelijk voor een sterk verbeterd bereik en een hogere doorvoersnelheid. En dat terwijl Jaap aanvankelijk huiverig was toen hij zijn ‘blauwe tand’ presenteerde. De Nederlanders was bang dat het alleen in zijn eigen laboratorium werkte. Ondertussen weten we wel beter. Veel beter.

 

Logo Ontwerp Trends van 2018

0
logo trends 2018

We zitten inmiddels alweer even in 2018. Online logo generator Logaster zet in dit artikel 10 trends op het gebied van logo design op een rij.

Vorm versimpeling

Deze trend heeft alles te maken met het strippen van je ontwerp tot de pure basis om het zo schoon en minimalistisch mogelijk te maken. Vooruitgang op het gebied van internettechnologieën en vereisten op verschillende platforms behoren tot de factoren die deze trend nieuw leven hebben ingeblazen. Jouw embleem moet er goed uitzien op alle media, van visitekaartjes tot websites en mobiele apps. Dit is de reden waarom sommige grote merken hun logo’s hebben aangepast, waardoor ze een scherpere uitstraling hebben.

Logo type met simpele vormen

Een leesbaar lettertype gekoppeld aan eenvoudige geometrische vormen (lijnen, punten, rechthoeken, cirkels) blijft doorgroeien. Deze krachtige trend is in 2017 opgekomen en wint snel aan kracht. Wat maakt het speciaal? Ten eerste staan logotypes bekend om hun eenvoud en samenhang (denk aan Samsung, Nike en Google). Ten tweede geven eenvoudige grafische elementen het embleem een gebalanceerde, consistente uitstraling. Ten slotte, als je dit slim gebruikt, kun je met geometrische vormen zuiver visuele effecten creëren en jouw logo verheffen tot die van je concurrenten.

Letter stapelen

Hier is nog een andere trend voor logo’s. Het idee is om woorden boven op elkaar te plaatsen, waardoor lange zinnen gemakkelijker waar te nemen zijn. Deze trend bracht grote veranderingen teweeg in 2016-2017 en het lijkt erop dat bedrijven er geen genoeg van kunnen krijgen. Verfijnd en elegant, deze trend blijft rond in 2018. Letter stapelen werkt goed met contrasterende kleuren. Het is een trefzekere manier om originaliteit en de aandacht van potentiële klanten te bereiken.

 

Wapenschild

Het jaar 2017 bracht ons meerdere logo’s die oude wapenschilden, emblemen, stempels, enz. nabootsen. Tekst wordt meestal in een cirkel of halve cirkel geplaatst, met datums als een gemeenschappelijk element.

Gereserveerde kleuren en duidelijke grafische vormen zorgen voor sterke retro gevoelens. Dergelijke logo’s roepen associaties op met traditie, erfgoed en levensduur.

 

Plakjes

In het logo-ontwerp zijn de plakken brede evenwijdige lijnen die het logo “snijden”. Deze trend zal in 2018 nog groter worden, en dit is waarom. Ten eerste voegt slicing wat lucht toe aan het embleem, waardoor het gemakkelijker te absorberen is. Ten tweede kun je deze techniek gebruiken om slimme effecten en visuele illusie toe te voegen (denk aan negatieve ruimte). En last but not least, plakjes geven jouw logo een gestructureerde driedimensionale uitstraling.

 

Negatieve ruimte

Deze techniek heeft geen introductie nodig. Logo’s met negatieve ruimte bestaan al een paar jaar, en 2018 zal daarop geen uitzondering zijn. De trend is in de loop der jaren geëvolueerd en verschoof van logo marks naar logotypes. Nu zien we meer tekst logo’s met vormen en afbeeldingen die in of tussen de letters zijn verborgen.

Tekst als achtergrond

Het lijkt erop dat 2017 werd gedomineerd door logotypes. Een belangrijk merk wapen, typografie is nog lang niet volledig onderzocht. Naast de hierboven genoemde technieken hebben ontwerpers ook geëxperimenteerd met letterspatiëring, spatiëring, lettertype-combinaties en nog veel meer. Kijk naar de meesterwerken die je met een beetje fantasie kunt creëren! Gaan we meer van deze grafische hoogstandjes in 2018 zien? Zeker weten!

Gradiënten en kleur transities

Grafische ontwerpers hebben de kracht van gradiënten in 2016-2017 herontdekt, maar de trend zal niet snel vervagen. Kleurovergangen kunnen met succes worden toegepast op zowel pictogrammen als tekst, vooral voor een massief, omvangrijk lettertype.

 

Overlappen

Overlappende levendige kleuren creëren een gloednieuwe tint, die diepte geeft aan het ontwerp. De recente herziening van het logo van MasterCard heeft de techniek nieuw leven ingeblazen, wat bewijst dat het geschikt is voor allerlei soorten merken, waaronder spraakmakende bedrijven.

Letteren

Hoewel het wordt vervangen door minimalistische trends (zoals die hierboven zijn besproken), blijft belettering zijn positie behouden. Een overvloed aan industrieën, waaronder cafés, kapperswinkels en fotostudio’s, zullen de kracht van deze trend blijven onderzoeken. Bereid je voor om meer logotypes te zien met ingewikkelde inscripties!

Dat was het! Het zou lang duren om alle populaire technieken te behandelen. Toch hebben we de populairste trends uiteengezet waar je in 2018 op kunt letten.

De 5 meest onmisbare apps voor je smartphone

0

Door de miljoenen apps in de PlayStore en AppStore is het soms even zoeken naar de app die het best bij jou past. Van spellen tot apps in de categorie productiviteit: noem het op en er bestaat een tool voor die je kunt toevoegen aan jouw mobiele telefoon. Om je een beetje op weg te helpen zijn dit de vijf meest onmisbare apps die je op dit moment op je telefoon moet hebben.

Wat kunnen we verwachten op het Mobile World Congress

0
Mobile World Congres

Tussen 26 februari en 1 maart staat in Barcelona het Mobile World Congress op het programma. Wereldwijd is dit het meest belangrijke evenement van het jaar op het gebied van mobiele technologie.

Ontwikkelaars, fabrikanten en andere producenten tonen op dit congres hun nieuwste ontwikkelingen en producten. Het Mobile World Congress is vaak ook het platform waar nieuws wordt gepresenteerd over producten die hiervoor nog niet getoond zijn.

Ook voor 2018 zijn de verwachtingen weer hoog voor het congres. Zo gaat het gerucht dat rond eind februari de nieuwe Samsung smartphone wordt gepresenteerd. Ongetwijfeld een belangrijk onderwerp voor de gasten op het congres. Liefhebbers kunnen zich bij KPN alvast inschrijven voor updates en bestelinformatie.

TechReview.nl kijkt naar enkele zaken die we kunnen verwachten van het aankomende Mobile World Congress

Comeback van BlackBerry?

Het is op dit moment moeilijk voor te stellen, maar het is niet lang geleden dat BlackBerry één van de leidende smartphonemakers was ter wereld. Met name op de zakelijke markt kon je nauwelijks om BlackBerry heen.

Sindsdien is het bedrijf bijna volledig verdwenen van de markt en sinds 2016 is het Chinese TCL de eigenaar van de naam BlackBerry. Het lijkt erop dat het vernieuwde bedrijf tijdens het Mobile World Congress komt met nieuwe modellen. Deze zouden een enigszins klassiek BlackBerry-design hebben, maar draaien op Android.

Google Assistant

Op een evenement als het Mobile World Congress kan Google vanzelfsprekend niet ontbreken. Hoewel het Amerikaanse bedrijf als ontwikkelaar van Android veel zal spreken over Android, lijkt de focus bij een ander product te liggen.

Al eerder werd duidelijk dat Google hard werkte aan het zogenaamde Google Assistant, dat op allerlei apparaten functionaliteiten aanbiedt. Hierbij kan gedacht worden aan slimme displays, maar ook een koptelefoon die een stuk meer doet dan alleen muziek afspelen.

Mogelijk zien we welke stappen Google gezet heeft in de afgelopen tijd tijdens het Mobile World Congress.

Ook Nokia op weg terug

Vergelijkbaar met BlackBerry, was ook Nokia een begrip op de vroege mobiele telefoon- en smartphonemarkt. Ook de Finnen wisten het niet te winnen van onder meer Apple en Samsung en gingen uiteindelijk (vrijwel volledig) ten onder.

Met de introductie van de nieuwe Nokia 3310 wist Nokia vorig jaar de ogen op haar gericht te krijgen, maar wat is het vervolg? Nog altijd maakt Nokia smartphones, met wisselend succes. Men verwacht dat de nieuwe Nokia 6-smartphone geïntroduceerd gaat worden tijdens het congres, maar mogelijk ook een Nokia 3310-variant met 4G.

ASUS met nieuwe smartphone

Nog een opvallende speler die langskomt op het congres is ASUS. De ontwikkelaar staat voornamelijk bekend als maker van laptops en andere desktops, maar is inmiddels aan het vertakken naar de smartphonemarkt.

Ook van ASUS wordt een nieuw model verwacht, dat waarschijnlijk gepresenteerd wordt tijdens het congres. Het zou hierbij gaan om de Zenfone 5, afgaande op de #BackTo5-campagne die ASUS onlangs startte.

Andere partijen met nieuws

Naast deze vier opvallende partijen, is vrijwel alle andere partij die actief is in de mobiele wereld aanwezig op het congres. Veel van deze bedrijven zullen nieuwe producten introduceren, maar het is nog de vraag wie de headlines gaat krijgen.

Wat verwacht jij van het Mobile World Congress?

Nintendo Switch: aanschaffen ja of nee?

0

De Nintendo Switch is inmiddels al ruim één jaar op de markt. Heb jij de Nintendo al in huis? Middels dit artikel nemen we je graag mee in de zoektocht of de console de moeite waard is om aan te schaffen of niet. Hoe doet de portable console van Nintendo het op moment van schrijven en wat zijn de vetste games op dit moment?

Games die je in teamverband kunt spelen met je vrienden

0

Het is leuk om met je vrienden te zijn, maar soms is een avondje thuis ook wel fijn. Gelukkig staat de technologie niet voor niets en kun je met behulp van internet je vrienden toch zien en spreken, terwijl je aan het gamen bent vanaf je eigen bureau. Deze games zijn leuk om in teamverband met je vrienden te spelen:

Een drone aanschaffen

0

Wellicht houd je je op dit moment bezig met het boeken van een zomervakantie. Op YouTube kun je al diverse beelden van je nieuwe vakantiebestemming vinden en eigenlijk kriebelt het bij jezelf ook wel.. Zou je ook zulke beelden kunnen maken? Waarschijnlijk heb je daarvoor een drone nodig. Een drone is een vliegende gadgets die voor jou foto- en videomateriaal opneemt. Met een afstandsbediening en/of je mobiele telefoon bestuur je het vliegtuigje en na gebruik zet je de beelden over op je laptop.

Je privacy online beschermen: zes tips

0
Online Privacy

Zondag 28 januari werd de Europese dag van de privacy gehouden. Een belangrijke dag aangezien we tegenwoordig praktisch alles online doen. Met de komst van het internet is de wereld letterlijk binnen handbereik. Met behulp van je smartphone kan je online winkelen, met mensen praten of je bankzaken regelen. Maar juist doordat alles zo makkelijk en toegankelijk is geworden, zijn we ook minder voorzichtig geworden. De bekende leus: “ze mogen alles van mij weten, behalve mijn pincode”, gaat voor veel mensen ook online op. Je hoort veel mensen zeggen dat ze niets te verbergen hebben, waardoor ze makkelijk gegevens delen en een spoor van persoonlijke informatie achterlaten. Hoog tijd om 6 tips met je te delen om online je privacy ook te beschermen.

Weet je zeker dat je een openbaar wifinetwerk wil gebruiken?

Gezellig iets drinken in de stad, wel bij een koffietentje met gratis WiFi natuurlijk. Terwijl jij je telefoon bekijkt heb je de kans dat aan een van de tafeltjes naast je iemand naarstig speurt naar mensen die gebruik maken van het openbare WiFi netwerk dat hij of zij net heeft aangemaakt. Het is voor hackers namelijk een koud kunstje om een WiFi netwerk aan te maken met dezelfde naam als het openbare WiFi netwerk van de koffietent waar je zit. Uiteraard wil ik je niet meteen laten schrikken, maar let wel op als je buiten de deur gaat internetten! Je gegevens kunnen in sommige gevallen namelijk erg makkelijk achterhaald worden. Meer tips hierover lees je in dit artikel van KPN over openbare netwerken.

Maak je wachtwoord zo veilig mogelijk

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, kies een veilig en sterk wachtwoord. De meeste mensen kiezen nog steeds voor een eenvoudig wachtwoord als “12345” en zijn daarmee eenvoudig te hacken. Ook het gebruik van je geboortedatum of de naam van familieleden worden regelmatig gebruikt en zijn eenvoudig te raden. Daarnaast gebruiken veel mensen hetzelfde wachtwoord voor verschillende sites, zo geef je kwaadwillende mensen meteen toegang tot al je online accounts. Met een sterk wachtwoord ben je gelijk een stuk veiliger.

Wis je browser gegevens regelmatig

Deze tip sluit goed aan bij de vorige, het is namelijk verstandig om regelmatig je browsergeschiedenis te wissen. Je browser houdt bij welke sites je hebt bekeken, dat lijkt handig maar het is zeer privacy gevoelig. Je kan de browser geschiedenis verwijderen bij de instellingen van de browser. Maak je gebruik van een openbare computer, vergeet dan niet na afloop ook even de geschiedenis te wissen.

Zorg dat je computer de laatste updates heeft

Weer een update, die stel ik even uit. Dit komt je vast bekend voor. Stel het updaten van je computer, tablet of mobiele telefoon echter niet te lang uit. Als de software niet bij de tijd is, kunnen er gaten en scheuren in de beveiliging ontstaan en zijn je gegevens niet langer veilig. Bij de instellingen van je pc of mobiele apparaat zie je vaak dat er een update is.

Zoek via de incognito modus

De meeste browsers hebben tegenwoordig een incognito modus. Door incognito het internet op te gaan houdt je browser niet bij welke pagina’s je bezoekt en wat je download. In Google chrome kan dit bijvoorbeeld door op de drie verticale puntjes te klikken en de kiezen voor “open nieuw incognitovenster”. Op die manier laat je een stuk minder sporen achter op het internet.

Pas op voor ‘phising’ berichten

Een mail met de blijde boodschap de je veel geld hebt geërfd of een e-mail van de bank of je even je creditcard gegevens in wil vullen ter controle. Criminelen zijn tegenwoordig steeds handiger in het verzamelen van gegevens of het verkrijgen van geld. Wees daarom bedacht op zogenaamde phishing mails. Bekijk altijd wie de afzender is van de e-mail, wees alert op taalfouten en klik nooit zomaar op een link. Vertrouw je het niet, verwijder de e-mail dan en neem contact op met het bedrijf!

Met deze 6 tips kan jij voorlopig weer veilig het internet op, alvast een goede dag van de privacy gewenst!

Veilig internetbankieren: wat kun je zelf doen?

0

Het is je wellicht niet ontgaan: banken kamperen de laatste dagen met storingen en zijn onbereikbaar voor gebruik. Als klant heel vervelend, je kunt niet bij je geld en het kan je laten twijfelen of je geld wel veilig is bij de bank. Om zelf te kunnen bijdragen aan veilig internetbankieren, kun je de volgende tips naleven:

Fairphone: de duurzame en eerlijke Sim Only smartphone

0

Vaak is je smartphone na twee jaar aan vervanging toe. Maar dat natuurlijk zonde! Wil jij langer kunnen doen met je smartphone? Dan is een modulaire telefoon de oplossing voor jou. Een Nederlands bedrijf is hier zelfs pionier in: Fairphone. De telefoons van Fairphone gaan langer mee en zijn ideaal voor je nieuwe Sim Only abonnement. Tevens zijn de telefoons duurzaam en eerlijk geproduceerd. In dit artikel lees je alles over de wereld van modulaire smartphones.

Smartphones hebben een korte levensduur

Als je kijkt naar andere apparaten in je huis die je dagelijks gebruikt, dan gaan deze best lang mee. Een televisie gaat vaak wel langer dan vijf jaar mee, net als laptops en tablets. Een smartphone heeft vaak maar een levensduur van twee tot drie jaar.

Vaak verdwijnt deze oude telefoon dan in de onderste la van je bureau of wordt ‘gewoon’ weggegooid. Zonde! En vaak is niet eens de gehele telefoon kapot, slecht een onderdeel die je zelf niet kan vervangen. Dat is de reden waarom een modulaire telefoon zo duurzaam en eerlijk is. Vervang je haperende onderdelen en je hebt weer een prima werkende smartphone.

Wat is een modulaire smartphone?

De modulaire smartphone is een smartphone waarbij je zelf de onderdelen kunt vervangen. Denk hierbij aan je scherm, de batterij, de camera en de microfoon waarmee je belt. Doet een van deze onderdelen het niet meer, dan is het zeer eenvoudig te vervangen zonder dure kosten te hoeven betalen bij een reparateur. Je kunt het zelf vervangen! In theorie kun je met een modulaire smartphone ook zelf je telefoon ‘upgraden’, zoals je dat ook met computers kunt doen, door bijvoorbeeld werkgeheugen toe te voegen. Dit zou met een paar onderdelen mogelijk moeten zijn.

Scherm:  hogere resolutie
Met modulaire smartphones is het de bedoeling dat je ‘m ook kunt vervangen als je hem wil verbeteren, dus niet alleen als hij stuk is. Je kunt dan een scherm kopen met een hogere schermresolutie, of een scherm waarvan jij weet dat de helderheid hoger kan dan bij je huidige display. Je oude display kun je daarna doorverkopen of inwisselen bij de modulaire smartphone-winkel.

Camera: meer megapixels toevoegen
Smartphones krijgen steeds betere camera’s die in steeds meer megapixel foto’s maken. Een camera uit 2016 is tegenwoordig ‘antiek’. Met een modulaire smartphone kun je de oude camera vervangen voor een betere. Je oude modulaire camera kun je bijvoorbeeld op Marktplaats verkopen: wie weet voldoet het nog wel aan de eisen van iemand anders!

Batterij: voor wanneer hij het wél een dag moet volhouden
Bij het samenstellen van een modulaire smartphone kun je ook zelf de grote van de batterij bepalen. Waarom zou je een duurdere batterij met meer inhoud uitzoeken als je denkt genoeg te hebben aan een kleinere, goedkopere batterij? Dat is een voordeel van een modulaire smartphone. Net als dat je de batterij kunt vervangen voor een betere als de oude te snel leeg is.

In de praktijk zijn er alleen nog niet veel modulaire smartphones en zijn onderdelen niet breed beschikbaar. Maar er is één uitzondering: het Nederlandse Fairphone!

Modulaire wereld?

Langzaamaan komen er steeds meer modulaire smartphones uit, al zijn ze nog wel op een hand te tellen. Fairphone heeft twee modulaire telefoons en LG probeerde het in 2016 ook met de LG G5. Dat werd geen succes: de telefoon verkocht slecht en was volgens reviewers een beetje breekbaar. Motorola bracht in een paar landen Moto Maker uit, een site waarbij je onderdelen voor je telefoon kon bestellen. Dit had echter meer als doel om je telefoon te ‘pimpen’.

Op het blog van Simyo is meer informatie te lezen over de Fairphone. Je leest daar een interview met een van de medewerkers waarom de Fairphone nou echt zo fair is.