5 handige apps voor op het vliegveld

0
Apps vliegveld

Ga je binnenkort op vakantie met het vliegtuig? Dan kan het handig zijn om alvast een aantal apps op je telefoon te zetten. Denk bijvoorbeeld aan apps met vluchtinformatie, nuttige informatie over vliegvelden en informatie over Douane zaken.

Bereid jezelf dus goed voor en download vooraf al (een aantal van) deze apps.

Schiphol App

Vertrek je vanaf Schiphol dan is deze app een aanrader. De Schiphol app geeft jou alle informatie die je als gewone reiziger nodig hebt. Denk daarbij aan vertrekkende en aankomende vluchten, parkeren, plattegronden van de hallen en andere nuttige informatie zoals gatenummers, hoeveel tijd tot de boarding, enzovoort.

Deze app is niet alleen handig voor reigers, maar ook voor degene die de reizigers afhalen.

Douane Reizen

Wil je lekker gaan shoppen op de plek van je bestemming? Dan is de Douane Reizen app ideaal voor jou. Want niet alles mag mee terug in je bagage. Met de Douane Reizen app heb je de perfecte informatiebron bij je om te zien wat je wel of niet mee terug mag nemen. Het enige wat je hoeft te doen is je bestemming in te voeren en de app geeft aan wat mee terug mag. Naast deze handige informatie kun je ook valuta omrekenen en foto’s maken van aankoopbonnen.

Flio

Reizen is ontzettend leuk, maar het is vaak een hele zoektocht op het vliegveld. Waar is de gate? Waar kun je jouw telefoon opladen? En waar kan ik nog even snel iets eten? Dit soort informatie (en nog veel meer) vind je in de app van Flio. Het is een internationale luchthaven app waar je de informatie vindt van meer dan 900 luchthavens over de hele wereld. Daarnaast geeft de app ook nog eens leuke kortingen op bijvoorbeeld koffie of een hamburger. Mooi meegenomen toch? Hier vind je meer informatie over deze handige app.

LoungeBuddy

Deze app tip is er vooral eentje voor de ontspanning. Want met de app LoungeBuddy kun je voor niet al te veel geld een toegangsticket aanschaffen voor diverse Business Lounges. Handig voor wanneer je een lange overstap hebt bijvoorbeeld. Het maakt niet uit of je Business Class reist of een Economy vliegticket hebt, vanaf 25 dollar kun jij jezelf met deze app toegang verlenen tot de lounges.

Airhelp

Dan nog een hele handige app waarvan je hoopt dat je hem niet hoeft te gebruiken. Met Airhelp kun je de vertraging van je vliegtuig opzoeken en zij zoeken voor je uit of je recht hebt op compensatie. Is jouw vlucht vertraagd en ben je met meer dan drie uur vertraging aangekomen op je eindbestemming? Dan heb je recht op een vergoeding voor het tijdsverlies.

Vul in de Airhelp app jouw vluchtgegevens in en de app checkt direct of je recht hebt op compensatie. Ook handelen zij de volledige claim voor je af, dus je hebt er geen omkijken naar. Ideaal.

Ga de strijd aan tegen winterse kwaaltjes met een luchtbevochtiger

0
Luchtbevochtiger

Het wordt koud in huis, je zet de verwarming een graadje hoger. Je maakt het gezellig, knus en lekker warm. Onder een warm dekentje nestel je op de bank met een goed boek en een kop thee. Maar met het hoger zetten van je verwarming, wordt de lucht in huis droger. Een droge lucht in huis zorgt ervoor dat je verkouden of moe wordt en dat je een droge huid krijgt. Deze winterse kwaaltjes kun je grotendeels voorkomen. Hoe? Met een luchtbevochtiger!

Wat doet een luchtbevochtiger?

De luchtvochtigheid in je huis dient tussen de 40% en 60% te zijn voor een optimale gezonde leefomgeving. Als de luchtvochtigheid lager is dan 40% dan heb je een luchtbevochtiger nodig. Een luchtbevochtiger geeft stoom of nevel af en daarmee wordt de luchtvochtigheid in je huis weer op peil gebracht.

Welke problemen los je op met een luchtbevochtiger?

Als de luchtvochtigheid te laag is, kun je last krijgen van allerlei kwaaltjes. Met een luchtbevochtiger kun je heel veel klachten voorkomen. Het helpt bij geïrriteerde luchtwegen, droge ogen, droge huid, schrale lippen en een verstopte neus. Maar het helpt ook tegen concentratieproblemen en vermoeidheid, hoofdpijn, hooikoorts en statische elektriciteit.

Als de luchtvochtigheid in je huis te laag is, dan merk dat ook aan je spullen in je huis. Houten vloeren kunnen gaan werken en zelfs scheuren. Dit geldt ook voor meubels die gemaakt zijn van hout of leer. Planten kunnen uitdrogen en je huisdieren kunnen ziek worden. En een te lage luchtvochtigheid is ook niet goed voor je muziekinstrument. Met het aanschaffen van een luchtbevochtiger help je zowel je winterse kwaaltjes voorkomen, maar het komt ook ten goede aan het behoud van je spullen.

Welke soorten luchtbevochtigers zijn er?

Er zijn diverse soorten luchtbevochtigers. Elke luchtbevochtiger werkt op een andere manier;

 • Een ultrasone luchtbevochtiger; het water uit de watertank wordt verneveld met ultrasone trillingen onder water. De nevel wordt met een ventilator zichtbaar de lucht ingeblazen.
 • Een stoombevochtiger verwarmt het water. Vervolgens blaast het de stoom de kamer in. Daardoor wordt ook je ruimte iets opgewarmd.
 • Een koudwaterverdamper zuigt lucht langs een bevochtigingsfilter. Het water wordt op een natuurlijke manier de ruimte ingeblazen.
 • Een luchtwasser bevochtigt de lucht door middel van natuurlijke verdamping.

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een luchtbevochtiger?

Bij het kiezen van een luchtbevochtiger kijk je eerst waar je dit apparaat wilt neerzetten. Als je de bevochtiger in je slaapkamer wilt zetten, dan kies je er het liefst eentje die geen geluid produceert. In een babykamer of kinderkamer is het niet verstandig om er een te zetten die hete stoom uitblaast.

Als je kiest voor een ultrasone bevochtiger of een koudwaterverdamper, dan haal je daarmee ook direct alle bacteriën uit de lucht. Zo heb je twee vliegen in één klap. Handig voor als je veel last hebt van allergieën of hooikoorts.

Het is ook goed op naar de oppervlakte van de ruimte te kijken. Kies een luchtbevochtiger met een capaciteit die in overeenstemming is met de oppervlakte van de ruimte.

Bij sommige luchtbevochtigers kun je een aroma op waterbasis (niet op oliebasis!) toevoegen. 2 à 3 druppels per volle tank is al genoeg om een aangename geur te verspreiden in je huis. Lees wel van tevoren goed de gebruiksaanwijzing of het bij jouw bevochtiger ook mogelijk is.

Met een luchtbevochtiger kom jij de winter wel door zonder allerlei nare klachten. En nu maar hopen dat je niet bevangen wordt door een hardnekkige griep …

 

 

 

Hoe handig is een slimme deurbel?

2
Oude deurbel

Tegenwoordig kun je niet meer ontsnappen aan een cameralens. Ze zitten in je telefoon en slimme luidspreker en nu zelfs in je deurbel.

Hoe handig is het als je boodschappen aan het doen bent, er belt iemand aan en je kunt gewoon de deur beantwoorden zonder hem open te doen. Dankzij de ingebouwde wifi, tweerichtingsaudio en kleine ingebouwde camera in je slimme deurbel is dit geen enkel probleem meer.

Via een app op je smartphone kun je zien wie er aan je deur staat en kun je ook met hen praten. Of je nu thuis bent, bij familie bent of aan de andere kant van de wereld zit.

Hoe lastig is de slimme deurbel te installeren?

De meeste slimme huisgadgets zijn vrij makkelijk te installeren en maken gebruik van een zogehete “plug & play” installatie techniek.  Dit houd in dat je het apparaatje uit de verpakking kunt halen, en het in principe vrijwel direct te gebruiken is. Maar helaas hebben niet alle slimme deurbellen deze manier van installeren.

Er zijn ook deurbellen waar bedrading bij zit, deze hebben de juiste stroomtoevoer nodig, tenzij je een slimme deurbel koopt die op batterijen loopt.

De slimme deurbel is te verkrijgen met zowel bedrading als met batterijen en wordt geleverd met een ophangsysteem.

De nadelen van een slimme deurbel

Alles heeft wel een nadeel en zo ook de slimme deurbel. Ik heb de nadelen voor je hieronder op een rijtje gezet.

De prijs van de deurbel

De prijs van een slimme deurbel is een stuk forser dan die van een ‘gewone’ draadloze deurbel. Natuurlijk is de slimme deurbel een stuk uitgebreider qua functies dan een normale draadloze deurbel, maar dat kan je keuze wel beïnvloeden.

Oude deurbel

Geluid vaak niet meegeleverd

Bij een normale deurbel hoor je een geluid als iemand op de knop drukt. Bij een slimme deurbel is dit niet altijd het geval. Er zijn fabrikanten die het geluid niet meeleveren en je hierdoor de bel niet hoort als je binnen zit. Gelukkig bieden alle fabrikanten de oplossing om de ontvanger – die het geluid produceert – los bij te bestellen.

Let op: Lees goed de beschrijving van de slimme deurbel die je wilt aanschaffen om zeker te zijn of er geluid bij is geleverd.

Installatie is niet altijd makkelijk

Het installeren van een deurbel is over het algemeen redelijk makkelijk, helaas is dit niet altijd zo. Bij een slimme deurbel met bedrading heb je de juiste stroomtoevoer nodig en bij een slimme deurbel die gebruikt maakt van batterijen heb je in bepaalde gevallen een transformator nodig. Gelukkig is dit wel eenvoudig en goedkoop op te lossen.

Je kunt een slimme deurbel namelijk laten installeren door een professionele installateur.

De voordelen van een slimme deurbel

Goede communicatie wanneer je niet thuis bent

Je zal het wel een keer hebben meegemaakt: Je hebt een pakketje bestelt, je krijgt van het bezorgbedrijf een tijd wanneer ze willen komen. Dit tijdsbestek ligt vaak 4 uur uit elkaar. Dit is dus 4 uur waarin je niet weg kan.

Door de slimme deurbel kun je gewoon van huis weg zonder het pakketje mis te lopen. Wanneer de bezorger er is kun je hem gewoon via het scherm van je smartphone vertellen dat hij het bijvoorbeeld bij de buren af kan zetten.

Je voordeur is altijd beveiligd

Een slimme deurbel werkt ook als een soort beveiligingscamera. Via de camera die in de deurbel zit verwerkt kun je altijd precies zien wat er voor je deur gebeurt zonder dat je erheen hoeft te lopen.

Voordeur beveiliging

Zodra er bij je wordt aangebeld of er dankzij de bewegingssensor beweging bij je voordeur wordt waargenomen, schakelt de camera in en krijg je een bericht op je smartphone. Vervolgens kun je dan via je smartphone live de beelden bekijken. Zo word je niet verrast bij het openen van de deur wanneer er ongenode gasten bij je op de stoep staan.

Ideaal voor mensen die slecht ter been zijn

Het is natuurlijk erg vervelend wanneer je slecht ter been bent en je naar de deur moet lopen om hem open te doen, al helemaal wanneer het niet de moeite waard is. Via de camerabeelden kun je direct zien wie er voor de deur staat en of het de moeite waard is om op te staan.

Conclusie

Als ik alle punten bij elkaar optel kan ik zeggen dat ik de slimme deurbel wel zijn geld waard vindt. De installatie kan moeilijk zijn voor een leek in techniek, hiervoor kun je de deurbel laten installeren door een professionele installateur maar gelukkig word het ook duidelijk uitgelegd in het instructieboekje.

Maker foto: Rutger Fransen

De algehele videokwaliteit is van goede kwaliteit en ik ben over de tweerichtingsaudio zeer te spreken. De bewegingsdetector is niet voor iedereen een goede optie, zeker niet als je midden in de stad woont.

Wat ik jammer vind is dat de slimme deurbel niet altijd word geleverd met een deurbel geluid waardoor je de bel kan missen omdat je hem dan simpelweg niet hoort wanneer je wel thuis bent.

De applicatie die bij de deurbel hoort is zeer gebruiksvriendelijk en is door vrijwel iedereen te begrijpen.

Verder blijven er natuurlijk altijd verbeterpunten. Uiteindelijk is de slimme deurbel toch een mooi product waar je veel profijt van zult hebben.

 

Verleng de levensduur van je stofzuiger 6 tips

0
Stofzuiger onderhouden

Een stofzuiger moet zo lang mogelijk meegaan. Je hebt geen zin om elke 3 jaar een nieuwe stofzuiger te kopen. Als je een stofzuiger goed onderhoudt dan voorkom je problemen en verleng je de levensduur van een stofzuiger. Het onderhoud is per stofzuiger weer anders. Kijk voor de exacte aanwijzingen en tips altijd in de handleiding van je eigen stofzuiger. In dit artikel geven we je een aantal tips waar je op zou kunnen letten als je stofzuiger even niet meer zo krachtig je stof opzuigt dan je van het trouwe beestje gewend bent.

Zak vervangen om stofreservoir legen

Een te volle zak of stofreservoir kan ervoor zorgen dan de stofzuiger slechter gaat zuigen en dat je vloer niet meer lekker schoon wordt. De stofzak kun je het beste vervangen als deze nog net niet vol zit. Dus controleer met enige regelmaat even hoe vol de zak of het reservoir zit. Blijven zuigen met een te volle zak is ook niet goed voor je stofzuiger. Je motor krijgt het te zwaar en je loopt het risico dat deze oververhit raakt. Ook verbruikt het meer stroom. Op den duur kan het je motor beschadigen en het je stofzuiger kosten. Dat zou natuurlijk jammer zijn, en vooral omdat het voorkomen hiervan heel eenvoudig is.

Controleer het filter

Een verstopte filter zorgt ook voor minder zuigkracht. Bovendien verbruikt de stofzuiger met een verstopte filter ook meer energie. Daarom is het belangrijk om de filters in je stofzuiger met enige regelmaat schoon te maken of zelfs te vervangen. Een filter kun je uitkloppen, borstelen, maar ook uitzuigen als je nog een tweede stofzuiger in huis hebt. Sommige filters kun je ook onder de kraan afspoelen, maar kijk van tevoren goed of dat bij jouw stofzuiger ook kan.

Zuig geen bouwstof op

Ben je in huis aan het klussen, breken en verbouwen? Een stofzuiger is er niet voor gemaakt om bouwstof op te zuigen. Bouwstof is vaak zo fijn, de filter kan erdoor verstopt raken en daardoor kan de motor weer overbelast raken. Bouwstof kun je het beste zo goed mogelijk met een veger en blik opvegen en vervolgens je vloer dweilen.
Zo is het vaak ook niet verstandig om de vloer van je garage of schuur met een stofzuiger te zuigen. Daar kunnen vaak steentjes liggen en die wil je niet in je stofzuiger.

Mondstuk schoonmaken

Tijdens het zuigen kan er viezigheid in de mondstuk blijven zitten. Als je de volgende keer weer je vloer gaat zuigen kan dat krassen veroorzaken op je vloer. Daarom is het verstandig om na het stofzuigen ook even je mondstuk te zuigen. Dit doe je door de mond van de stofzuiger van de slang af te halen en met de slang het mondstuk schoon te zuigen. Dit zorgt ervoor dat er geen vuil in de borsteltjes blijft zitten, maar ook dat de wieltjes goed rond blijft draaien.

Stofzuigerslang controleren

Het zou kunnen dat er een blokkade in de slang of buis van de stofzuiger zit. Je zult dit merken aan de verminderde luchtstroom van je stofzuiger. Als je wat scherps ziet liggen op je vloer dan kun je dit het beste even met de hand of veger en blik oprapen. Een scherp voorwerp kan de slang beschadigen. Berg een stofzuiger ook netjes op en zorg ervoor dat er geen knik in je slang komt. Bij die knik kan de slang scheuren waardoor stofzuigen niet meer mogelijk wordt.

Het snoer

Het snoer van de stofzuiger is vaak het meest irritante onderdeel als je aan het stofzuigen bent. Het is vaak te kort, floep ineens uit het stopcontact, of je struikelt er honderd keer over. Wees toch voorzichtig met het snoer. Trek het snoer nooit van verre uit het stopcontact maar pak deze altijd vast bij de stekker. Let er ook dat het snoer niet onder een openstaande deur vast komt te zitten. Dit kan je snoer beschadigen.

Hoe zorg jij ervoor dat je de levensduur van je stofzuiger verlengt?

Mobiel bellen via wifi van KPN

0
Mobiel bellen via Wifi

Onderweg naar huis wil je even je partner bellen dat je iets later bent en een afspraak maken bij de tandarts. Of je bent aan het werk. Jouw bedrijf is net verhuisd naar een hypermodern kantoorpand. Je wilt je collega bellen om een afspraak te verzetten, maar hebt geen signaal. Het gebouw is té goed geïsoleerd.

Een slecht mobiel signaal; we hebben er allemaal wel eens last van. Ondanks een mobiele dekking van 99% bij KPN, zijn er altijd situaties te verzinnen waar je mobiele telefoon geen netwerk kan ontvangen. In sommige van die gevallen, zoals op je werk of thuis, heb je dan wél gewoon verbinding met een wifi-netwerk. Daarom kun je nu gebruik maken van Mobiel via wifi bij KPN.

Mobiel via wifi: bellen en sms’en via je internetverbinding

Mobiel via wifi is een aanvulling op 4G Bellen, ook wel VoLTE (Voice over LTE) genoemd. Met 4G bellen schakelt je toestel niet meer terug naar 3G om te kunnen bellen, maar blijft op het 4G netwerk. Mobiel via wifi zorgt ervoor dat je toch kunt bellen en sms’en ook al heb je geen mobiele (4G) dekking. Het toestel schakelt automatisch over naar wifi wanneer de mobiele dekking onvoldoende/afwezig is.

Overal in Nederland bereikbaar

De komst van Mobiel via wifi betekent dat je nu op nog meer plaatsen bereikbaar bent. Op alle plekken in Nederland waar je een mobiele verbinding, 4G verbinding óf wifi-verbinding hebt kun je nu tegen hetzelfde tarief bellen en sms’en.Kwaliteit van je verbinding

De kwaliteit van je verbinding is bij Mobiel via wifi wel afhankelijk van het netwerk waarmee je verbonden bent. Is je verbinding supersnel? Dan voer je gesprekken in hoge geluidskwaliteit en zonder vertraging. Is je wifi-netwerk niet zo goed, dan heeft dit mogelijk invloed op de geluidskwaliteit. Je kan dan nog steeds bellen en sms’en, maar in iets lagere kwaliteit.

Dit zijn de voordelen:

 • Betere geluidskwaliteit en stabiliteit (afhankelijk van je wifi-verbinding).
 • Snellere verbinding (1-2 seconden).
 • Tegelijk internetten en bellen via hetzelfde netwerk: je dataverbinding blijft intact.
 • Mobiel via wifi gaat automatisch. Is je toestel geschikt? Je telefoon kiest vervolgens zelf welke verbinding voor jou het beste is.

Mobiel via wifi aan- of uitzetten op je Samsung

Bellen en sms’en via wifi staat automatisch aan op de nieuwe Samsung telefoon, als jouw toestel geschikt is. Wil je dat niet, of juist wel? Je zet het eenvoudig uit en weer aan via je Telefoon-app. Ga naar ‘Instellingen’ naar de ‘groene belknop’ en zet de schakelaar om bij ‘Bellen via Wifi’. Je kunt hierbij ook een voorkeursverbinding aangeven. Wij adviseren hier Voorkeur Mobiele netwerk te gebruiken.

Mobiel via wifi aan- of uitzetten op je iPhone

Bellen en sms’en via wifi staat automatisch uit op je iPhone, als jouw toestel geschikt is. Wil je dat niet, of juist wel? Je zet het eenvoudig aan of weer uit via je toestel. Ga naar ‘Instellingen’ vervolgens ‘Mobiel netwerk’ en zet de schakelaar om bij ‘Bellen via Wifi’. Je hebt hiervoor minimaal IOS 12.1 nodig met de nieuwste aanbiederinstellingen.

Combi-oven vs. Combi-magnetron

0
Combi-oven

Je oven heeft het begeven en  je bent op internet op zoek gegaan naar een nieuwe. Maar zoals bij de meeste apparaten zie je door de bomen het bos niet meer en weet je niet wat je nu het beste kunt kiezen. Er zijn zoveel verschillende opties en mogelijkheden. En dan kom je er ook nog achter dat je kunt kiezen uit een combi-oven met een magnetronfunctie, of een combi-magnetron met een ovenfunctie. Dan snap je het helemaal niet meer. Het lijkt dan toch dat je over hetzelfde hebt? Maar niet is minder waar. Wij leggen je het verschil in dit artikel uit.

Wat is een combi-magnetron?

Het voordeel van een combi-apparaat is dat je maar één apparaat in je keuken hebt staan. Het bespaart je niet alleen ruimte maar ook flink wat geld.

De meeste combi-ovens zijn groter dan een combi-magnetron. De standaard inbouwhoogte is 45 of 60 cm, je moet dus wel een plekje hebben om dit apparaat in te bouwen.

Als je veel de oven gebruikt om maaltijden te bereiden voor je gasten of veel heerlijke taarten en andere lekkere dingen bakt, dan kun je het beste kiezen voor een combi-oven. Een combi-oven beschikt over onder- en bovenwarmte voor een gelijkmatige garing van je baksel of ovenschotel.

Een combi-oven heeft vaak meerdere inschuifhoogtes zodat je meerdere bakplaten tegelijk in kunt schuiven. Of de bakplaat wat meer naar onder of naar boven kunt schuiven voor het lekkerste resultaat. Een combi-magnetron heeft vaak maar één inschuifhoogte.

Een combi-oven heeft een inhoud van 50 of zelfs 70 liter, terwijl een combi-magnetron vaak maar een inhoud heeft van 45 liter. In een oven heb je dus meer ruimte voor grotere ovenschalen.

Combi-magnetron

Een combi-magnetron is niet geschikt om ingewikkelde ovenschotels en baksels mee te maken. Een combi-magnetron heeft alleen een heteluchtfunctie waardoor een ovenschotel niet overal even gaar en knapperig wordt. Gebruik je de oven alleen maar voor zo af en toe een pizza of een lekker broodje op zondag, dan is een combi-magnetron een prima optie.

Een combi-magnetron beschikt over een draaiplateau en is daardoor niet geschikt voor grote ovenschotels. De ovenschotel zal ronddraaien en steeds tegen de wanden botsen.

Een combi-magnetron is een stuk goedkoper dan een combi-oven. Een combi-magnetron in het hogere segment is in dezelfde prijsklasse als de meest goedkope en eenvoudige combi-oven.

Combi-oven vs. Combi-magnetron

We zetten het nog even duidelijk voor je op een rijtje zodat je goed de voor- en de nadelen tegen elkaar kunt afwegen.

Combi-oven: inhoud van 50 tot 70 liter
Combi-magnetron: inhoud van 45 liter

Combi-oven: duurder in aanschafprijs
Combi-magnetron: een stuk goedkoper in aanschafprijs

Combi-oven: meerdere inschuifhoogtes
Combi-magnetron: één inschuifhoogte

Combi-oven: geen draaiplateau
Combi-magnetron: een draaiplateau

Combi-oven: onder- en bovenwarmte
Combi-magnetron: heteluchtfunctie

Combi-oven: over het algemeen groter
Combi-magnetron: kleiner en geschikt als je minder plek hebt.

Conclusie

Bak je veel en kook je graag maaltijden? Dan kun je het beste voor een combi-oven kiezen. Je moet er wel ruimte in je keuken voor hebben en ook bereidt zijn om er meer voor te betalen.

Heb je een kleine keuken en een beperkt budget? Of gebruik je de oven alleen voor zo af en toe een broodje of pizza? Dan kun zeker kiezen voor een combi-magnetron en haal je daarmee een prima apparaat in huis. Daarmee bespaar je geld en daar kun je weer heel veel andere leuke dingen mee doen.

Een robotstofzuiger aanschaffen? Waar let je dan op!

0
Robotstofzuiger

Het lijkt je wel wat; een robotstofzuiger. Hoef je zelf niet meer steeds die stofzuiger uit de kast te pakken en al struikelend over de snoeren van de stofzuiger door je woonkamer te gaan. Een robotstofzuiger doet toch immers het werk voor jou?  Maar werkt dat eigenlijk wel zo? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over een robotstofzuiger. De voordelen en de nadelen, maar ook waar je op moet letten als je een robotstofzuiger gaan aanschaffen.

Een robotstofzuiger is geen vervanging

Om maar meteen met de deur in huis te vallen; een robotstofzuiger is geen vervanging van een reguliere stofzuiger. Een robotstofzuiger kan niet de plinten voor je zuigen en ook niet je trap, je bank, de auto, etc. Je zult dan nog steeds een reguliere stofzuiger in je huis moeten hebben, al zorgt het er wel voor dat je de gewone stofzuiger er minder vaak hoeft bij te pakken.

De voordelen van een robotstofzuiger

Dat gezegd hebbende gaan we maar eens kijken naar de voordelen van een robotstofzuiger.

 • Een robotstofzuiger kun je laten stofzuigen terwijl jij je boodschappen doet. Je hoeft er dus niet voor thuis te blijven. Helemaal makkelijk als je kiest voor een robot met programmeerfunctie. Dan kun je het bijvoorbeeld voor 7 dagen tegelijk instellen.
 • Je hoeft je reguliere stofzuiger minder vaak uit de kast te halen. Je bespaart er dus veel tijd mee.
 • Een robotstofzuiger is heel plat en komt op plekken waar jij met de gewone stofzuiger niet bij kunt; onder de kast, de bank, onder je bed, enz. En juist op die plekken waar jij met de stofzuiger niet bij kunt verzamelt het stof zich altijd.
 • Heb je huisdieren en overal honden- of kattenharen in huis? Ook dan kan een robotstofzuiger een uitkomst zijn. Meerdere keren per dag zelf stofzuigen is dan niet meer nodig.
 • Het is ook een uitkomst voor als je moeilijk ter been bent of zelf niet in staat bent om een stofzuiger te hanteren.

De nadelen van een robotstofzuiger

Het lijkt makkelijk toch? Maar zoals bij alles, elk voordeel heeft ook zijn nadeel en die zetten we ook voor je op een rijtje.

 • Het is al gezegd; een robotstofzuiger kan niet alles. Je zult er nog steeds een gewone stofzuiger naast moeten hebben om op de plekken te zuigen waar een robot niet bij kan.
 • Een robotstofzuiger is een stuk duurder in aanschafprijs. De goedkoopste zijn ongeveer € 100,-, maar wil je meer functies, dan ben je echt wel een stukje duurder uit. Wil je het neusje van de zalm? Dan betaal je al gauw € 900,-.
 • Met een robot is het niet ‘even snel’ stofzuigen. Hij doet er wel een stuk langer over dan met een gewone stofzuiger. Maar ja, dan is hij ook op plekken geweest waar jij anders niet bij kunt.
 • De opvangcapaciteit voor het stof is een stuk kleiner dan bij een gewone stofzuiger. Je zult dit vaker moeten legen en schoonmaken.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een robotstofzuiger

 • Als je een harde en gladde vloer hebt, dan maakt het niet uit welke stofzuiger je kiest. Maar heb je tapijt of een vloerkleed, dan heb je daar een specifieke robot voor nodig die dat aankan.
 • Als je een stofallergie hebt dan kun je het beste een robotstofzuiger met een speciaal uitblaasfilter aanschaffen. Deze filter houdt fijne stofdeeltjes en pollen tegen zodat ze niet opnieuw de kamer ingeblazen worden.
 • Ook haren van huisdieren kan een uitdaging zijn voor een robotstofzuiger. Als je huisdieren hebt dan kun je het beste kiezen voor een stofzuiger met een ronddraaiende middenborstel. Deze pakken de haren beter op dan een stofzuiger met alleen een zuigmond.
 • Vind jij het belangrijk dat je robot smart is en dus een wifi-verbinding heeft? Dan kun je het apparaat makkelijk bedienen via een app op je telefoon. Makkelijk voor als je vaak van huis bent. Er zijn zelfs stofzuigers die voorzien zijn van een camera.
 • Wil je dat je stofzuiger goed onder je bank of kast zuigt? Meet dan goed de hoogte op en stem daar de hoogte van de stofzuiger op af.

Heb jij al een robotstofzuiger?

 

5 digitale huishoudboekjes op je geld te beheren

0
Huishoudboekje

Het is prettig om voor jezelf op een rijtje te zetten hoeveel geld er maandelijks binnenkomt, maar ook hoeveel geld er maandelijks uit gaat. Het is fijn om te weten hoeveel de totale vaste lasten bedragen, maar ook hoeveel je maandelijks besteedt aan je boodschappen. Een digitaal huishoudboekje kan je daarbij helpen. Het geeft je inzicht in je financiën, maar je ziet misschien ook de mogelijkheden waarop je kunt besparen. Er zijn diverse online huishoudboekjes waarin jij je inkomsten en uitgaven kunt bijhouden.

AFAS Personal

AFAS Personal is gratis en onafhankelijk van banken. In dit programma zie je in één oogopslag hoeveel geld je per budget kunt besteden. Bovendien is het ook makkelijk om bonnetjes te koppelen aan je transacties. Zo heb je geen last meer van rondslingerende losse bonnetjes. Transacties kun je aan verschillende categorieën toekennen zodat je ook precies weet hoeveel geld je bijvoorbeeld aan boodschappen uitgeeft. Ook geeft de app een voorspelling hoe je er aan het eind van de maand voorstaat. Zo zie je direct of je nog even naar die leuke goedkope winkel kunt om al het leuks wat je tegenkomt te kopen.

MijnGeldzaken.nl

Dit huishoudboekje is van mijngeldzaken.nl. Met deze app kun je makkelijk jouw uitgaven vergelijken met andere huishoudens die vergelijkbaar zijn met de jouwe (volgens Nibud). Je kunt het bovendien aan je eigen internetbankieren koppelen zodat je het niet steeds handmatig elk bonnetje hoeft in te voeren. Dit programma geeft je een uitstekend inzicht in je inkomsten en uitgaven. Maar nog veel meer dan dat. Het geeft je ook inzicht in je financiële situatie in de toekomst. Zelfs tijdens je pensioen. Ook worden de gevolgen van risico’s als werkloosheid en arbeidsongeschiktheid inzichtelijk gemaakt.

Cashflow

Cashflow is eenvoudig op je computer te installeren en via je internetbankieren kun je zo je transacties downloaden in dit programma. Je transacties worden handig ingedeeld in categorieën en zo weet je direct waar jij je geld aan uitgeeft, en ook waarop je kunt bezuinigen.

Cashflow viewer heb je al voor € 11,95 per jaar, maar er zijn ook nog twee uitgebreidere versie, die dan natuurlijk wel iets meer kosten.

Het huishoudboekje

Het is niet ingewikkeld en je hebt er geen financiële kennis voor nodig. Met dit programma kun je je uitgaven eenvoudig groeperen en ook budgetten instellen zodat het jouw stimuleert om niet te veel geld uit te geven. Het importeren van transacties is eenvoudig en ze werken samen met diverse banken. Zo is het voor jou veilig om je transacties te importeren. Het basisaccount is gratis, maar wil je meer functies, dat moet je ervoor betalen.

Simpel huishoudboekje

Simpel huishoudboekje heeft 3 verschillende versies. Er is een gratis basic-versie, maar ook een deluxe-versie en een family-versie. Voor de laatste 2 versies moet je een klein bedrag betalen. De laatste twee versie zijn dan ook uitgebreider dan de gratis versie. Maar welke je ook kiest, door je financiën inzichtelijk te maken, zal het je sowieso geld opleveren.

Deze 5 digitale huishoudboekjes geven je inzicht in je financiën. Maar als je even op internet gaat speuren, dan vind je er nog veel meer. Zowel gratis en als betaalde versies. Via een app of voor op de computer. Ga op zoek naar een versie waarbij jij het meest uit de voeten kunt en die het beste bij jou past.

Een huishoudboekje geeft je inzicht in wat er binnenkomt en wat je uitgeeft. Het geeft je inzicht in hoeveel je maandelijks kunt sparen voor later, of voor de studie van je kinderen. Het geeft je inzicht of je eens een extraatje kunt doen, eens gezellig met elkaar uit eten bijvoorbeeld. En het geeft je inzicht op welke kostenposten je nog kunt bezuinigen. Wellicht kom je er ineens achter dat je nog een abonnement hebt op een tijdschrift die je toch eigenlijk nooit leest … Opzeggen dan, en je eerste geld is weer verdiend!

Dieselmotor – veelbelovende moderne technologie, of milieukiller?

0
Diesel

Ons buurland Duitsland werd vroeger beschouwd als een echt dieselland, maar zelfs in de thuishaven van BMW en Volkswagen daalt het marktaandeel van dieselmotoren in nieuwe auto’s al maandenlang. Volgens officiële statistieken waren dieselauto’s goed voor 46,3% van de nieuwe registraties in de eerste helft van 2017. In het voorgaande jaar was dit 50,2%. Het afgasschandaal, waarin de hoeveelheid stikstofoxiden, CO2-uitstoot en fijnstofvervuiling van uitlaatgassen werd gemanipuleerd, hebben een debat op gang gebracht over een mogelijk verbod. Dit veroorzaakt onzekerheid bij kopers. Maar hoe werkt een dieselmotor eigenlijk? En waar is alle kritiek op gebaseerd? De auto-experts van Carpardoo zetten de zaken haarfijn op een rij.

Hoe werkt een dieselmotor?

Een dieselmotor is een zelfontsteker en verschilt van een benzinemotor omdat er geen mengsel van brandstof en lucht geïnjecteerd wordt. In plaats daarvan wordt de lucht tijdens de compressiecyclus sterk samengeperst, wat resulteert in een temperatuurstijging. De compressie verwarmt het gas tot tussen de 700 en 900 graden Celsius, wat voldoende is om de brandstof die kort voor het bovenste dode punt (BDP) van de zuiger geïnjecteerd wordt te ontsteken. Daarom heeft een dieselmotor ook geen bougies nodig. In plaats daarvan worden er meestal gloeibougies (gloeipluggen) gebruikt, die de cilinder en de verbrandingskamer verwarmen om een te ondersteunen bij een koude start. Deze functioneren ondertussen bijzonder snel en bereiken temperaturen tot 1200°C. Het langzaam voorverwarmen van de verbrandingskamer en wachten met het starten van de motor is bij moderne dieselmotoren dus ook niet meer nodig.

Een dieselmotor gebruikt tussen de 33% en 45% van de energie die in de brandstof is opgeslagen. De overige energie – ongeveer 60% – gaat verloren in de vorm van warmte en licht. Het rendement mag misschien laag lijken, maar ligt toch beduidend hoger dan dat van een benzinemotor. Dit komt door de hogere verbrandingstemperaturen.

Waar is de dieselkritiek op gebaseerd?

Tijdens het verbrandingsproces reageren de chemische elementen koolstof en waterstof met de zuurstof in de inlaatlucht. Ze oxideren tot kooldioxide en water. Het is echter niet mogelijk om deze ideale volledige verbranding in de praktijk ook te realiseren, zodat de stikstof die in de lucht aanwezig is ook reacties aangaat en gedeeltelijk wordt omgezet in stikstofoxiden. Deze nitreuze gassen zijn schadelijk voor de gezondheid, en vormen een van de hoofdpunten van kritiek op diesel. Toen het Duitse Milieuagentschap in april 2017 nieuwe gegevens publiceerde waaruit bleek dat zelfs moderne dieselvoertuigen de voorgeschreven EU-grenswaarden voor stikstofoxide vele malen overschrijden, veroorzaakte dit een vloedgolf aan protest.

Het dieselschandaal ontstond toen ontdekt werd dat Volkswagen in september 2015 miljoenen auto’s had gemanipuleerd. Volkswagen bekende dit uiteindelijk ook. De controle-eenheden van de betrokken voertuigen waren in staat om te herkennen of de auto zich in een testsituatie of een normale rijsituatie bevond, en paste zich daaraan aan. De reputatie van de Duitse autofabrikanten heeft enorm geleden onder het dieselschandaal. In de huidige EcoTest van de Duitse automobilistenbond ADAC werden 188 dieselmodellen van twaalf verschillende autofabrikanten onderzocht. Vele voertuigen slaagden er niet in om (relatief) schone uitlaatgassen te produceren. Auto’s van fabrikanten buiten Duitsland presteerden nog slechter en stoten zelfs tot vijf keer zoveel schadelijke stoffen uit. Alle geteste voertuigen waren moderne Euro 6-dieselmotoren, die sinds 2013 op de markt zijn.

Welke technische oplossingen zijn er?

De brandstofinjectie is de laatste jaren aanzienlijk verbeterd om de verbranding te optimaliseren. Het doel is om een zo homogeen mogelijk brandstof-luchtmengsel te creëren. Dit wordt mogelijk gemaakt met een hoge injectiedruk die zorgt voor fijne verstuiving. Op het moment biedt de technologie uitkomst met common-rail-systemen en pompverstuivers. Maar er liggen ook andere technologieën op tafel. Emissies kunnen bijvoorbeeld worden teruggebracht door klepregelsystemen, variabele compressie, waterinjectie, een nauwkeurigere afstelling van de turbolader, het hergebruiken van de restwarmte, uitlaatgasrecirculatie en het koelen van de inlaatlucht. Veel onderzoek blijft zich richten op injectietechnologie. Injecties onder hogere druk en meerdere injecties per milliseconde zouden kunnen leiden tot een betere vermenging met lucht. Het nadeel van dit onderzoek schuilt in de verbrandingsresten, die worden dan ook kleiner, en het microscopisch fijne stof zou zo klein kunnen worden dat ze niet meer uit de uitlaatgassen kunnen worden gefilterd. Het inademen van deze deeltjes kan kanker veroorzaken bij mensen.

diesel

De geïnjecteerde diesel ontsteekt door de gastemperatuur van de perslucht.
Afbeelding: Tosaka @wikimedia.org (CC BY 3.0)

Een andere aanpak richt zich op het efficiëntere afbreken van stikstofoxiden via de katalysator, alsook bijvoorbeeld op het sneller bereiken van de bedrijfstemperatuur. Fabrikanten hebben echter geen oren naar het achteraf inbouwen (retrofitten) van SCR-katalysatoren in gemanipuleerde auto’s vanwege de hoge kosten. Dit kan tot wel 1.500 euro per auto kosten. Dit type katalysator gebruikt ureum, dat als AdBlue-vloeistof in een aparte tank wordt vervoerd. De stikstofoxiden kunnen door bepaalde chemische reacties weer worden omgezet in eenvoudige stikstof. Deze oplossing heeft als nadeel dat er een extra tank nodig is voor de AdBlue-vloeistof. Ook dient de bestuurder deze tank regelmatig bij te vullen. Het vertrouwen dat mensen dit trouw doen is laag, en dus werken onderzoekers momenteel aan een oplossing die ook werkt als mensen hun verantwoordelijkheid niet nakomen.

Volgens rapporten van de Duitse nieuwssite welt.de werken wetenschappers van het Jülich Institute for Energy and Climate Research met een bijzonder interessante aanpak. De katalysator absorbeert in eerste instantie stikstofoxiden in poreuze structuren. Wanneer de absorptiecapaciteit is bereikt, worden de stikstofoxiden omgezet in ammoniak. Ammoniak is vervolgens nodig om de volgende stikstofoxiden te neutraliseren. Als het reservoir is opgebruikt, begint het proces weer volledig opnieuw. De technologie werkt met nieuwe materialen die in keramische hoge temperatuur brandstofcellen gebruikt worden. Gerenommeerde autofabrikanten en katalysatorfabrikanten zijn bij het onderzoek betrokken, maar het is voorlopig nog onduidelijk of en wanneer het systeem klaar zal zijn voor de markt.

Vermindering van stikstofoxidenwaarden door middel van elektrificatie

Ander technologische vooruitgang is gericht op het gebruiken van extra technologie – bij in zogenaamde “milde-hybrideauto’s” helpt een 48 V-elektromotor om de dieselmotor schoner te maken. Vooral bij het optrekken produceren dieselmotoren bijzonder vee stikstofoxiden. Dan zorgt de elektromotor ervoor dat de dieselmotor minder belast wordt en toch de nodige energie krijgt. Deze aanpak zou de uitstoot van nitreuze gassen met meer dan 60 procent kunnen verminderen.

Het sneller bereiken van de bedrijfstemperatuur van de katalysator

Dieselhybriden bieden een mogelijke oplossing maar veroorzaken op hun beurt ook weer een nieuw probleem. Omdat de motor vaak minder toeren maakt of zelfs helemaal tot stilstand komt, koelt deze zo sterk af dat gewone SCR-katalysators niet meer werkt en helemaal niet starten. Een elektrisch verwarmingselement, de zogenaamde ‘Emicat’, is bedoeld om dit probleem dan weer de wereld uit te helpen. De SCR-katalysator die de gassen van de motor opvangt bereikt dan sneller zijn bedrijfstemperatuur. Een injectie van AdBlue zou er daarnaast voor moeten zorgen dat de uitstoot van stikstofoxide met nog eens 14% wordt verminderd.

Nieuwe, verbeterde brandstof

De ontwikkeling van nieuwe brandstoffen is al in volle gang. Onderzoekers experimenteren momenteel met     , een organische verbinding die het ontstaan van verontreinigende stoffen gedurende de verbrandingsfase onderdrukt. De nieuwe brandstof zou aanzienlijk minder stikstofoxiden moeten uitstoten en zowel roetvrij alsook CO2-neutraal zijn.

Heeft de diesel nog toekomst?

De verschillende manipulaties die tijdens de uitlaatgastests aan het licht zijn gekomen hebben zonder twijfel vragen opgeworpen over de toekomstige levensvatbaarheid van dieselmotoren. In plaats van bestaande potentiële oplossingen consequent na te gaan, heeft de industrie de voorkeur gegeven aan een eenvoudigere oplossing – bedrog. Dit gedrag draagt er nu toe bij dat de toekomst van diesel niet alleen van technische aspecten afhangt, maar het lot van dieselmotoren ook in de handen van de politiek en de media ligt. Tot nu toe hebben zowel de automobielindustrie als de meeste overheden de verdere ontwikkeling van dieselmotoren ondersteund. Maar hoe lang deze steun zal duren, kan niet met zekerheid worden gezegd. Sommige politici zien dieselvoertuigen alleen als overbruggingstechnologie, terwijl anderen stemmen al de kop van diesel op het schavot willen zien. Het kan goed zijn dat alle toekomstige auto’s dus ofwel hybride zijn, ofwel alleen een elektrische motor hebben. Naar schatting zullen plug-in hybrideauto’s en elektrische auto’s samen goed zijn voor ongeveer 70% van de nieuwe autoregistraties in 2030. Het Duitse Milieuagentschap stelt vast dat moderne Euro 6-dieselmotoren momenteel gemiddeld 507 in plaats van de toegestane 80 mg/kilometer aan stikstofoxiden uitstoten. Koren op de molen van dieselcritici.

Een bedrijfshypotheek: alles wat je moet weten

0
Bedrijfshypotheek

Steeds meer ondernemers kiezen ervoor om een eigen bedrijfspand aan te kopen in plaats van te huren. Die ondernemers kiezen voor de aanschaf van een eigen pand als het bedrijf goed loopt en de startupfase voorbij is. Tot die tijd huren ondernemers vaak een bedrijfspand.

Voor- en nadelen

Een bedrijfspand kopen kan een slimme belegging zijn en op langere termijn is het ook veel goedkoper dan huren. Je maandlasten zijn vaak lager dan het huurbedrag en aan het einde van de looptijd is het bedrijfspand ook echt van jou. Als de markt aantrekt, wordt het pand meer waard en ben je vermogen aan het opbouwen. En daarbij kun je op een bedrijfspand afschrijven.

Een nadeel is dat als de zaken even wat minder lopen en je moet inkrimpen of beëindigen, je vaak makkelijker van een huurcontract af kan komen als dat je een bedrijfspand kunt verkopen.

Zakelijke hypotheek

Er zijn een aantal verschillen bij het afsluiten van een zakelijke hypotheek in vergelijking met het afsluiten van een hypotheek voor een eigen woning. De aflossingsvrije hypotheek komt nauwelijks voor en veel hypotheekvestrekkers bieden alleen een lineaire hypotheek aan. Deze hypotheek moet na 20 à 25 jaar worden afgelost, voor een woning is de aflossingstijd 30 jaar. De reden hiervan is dat bedrijfspanden over het algemeen eerder zijn afgeschreven door het intensieve gebruik van het pand.
Niet alle banken vragen een lineaire aflossing, er zijn hypotheekverstrekkers waarbij je ook een deel na de looptijd mag aflossen.

De hypotheekverstrekkers hebben in de afgelopen jaren de voorwaarden aangescherpt vanwege de crisis. Houd er bij het afsluiten van een bedrijfshypotheek dan ook rekening mee dat je je bedrijfspand voor maximaal 70% mag financieren en dat je 30% zelf moet inbrengen. Als ze deze harde eis niet hebben, dan wordt er toch vaak heel scherp gekeken naar de mogelijkheden van eigen inbreng en hoe je bedrijf het in de praktijk doet. Je zult je jaarcijfers van de afgelopen jaren moeten overleggen met de hypotheekverstrekker. De rente is ook afhankelijk van hoe goed je bedrijf loopt. Deze rente is gemiddeld genomen een procent hoger dan bij een particuliere hypotheek.

Boetevrij aflossen

Bij een zakelijke hypotheek is het mogelijk om boetevrij eerder af te lossen. Dat is ook mogelijk bij beëindiging van het bedrijf of bij een wijziging van de rechtsvorm. Wil je het pand verkopen omdat het te klein is geworden en je naar een groter pand wilt verhuizen, dan maak je wel kosten bij oversluiten van je zakelijke hypotheek. In veel gevallen zul je dan een boeterente moeten betalen. Het bedrag van de boete zal ongeveer zo hoog zijn als de rente die je de hypotheekverstrekker in de toekomst nog verschuldigd zou zijn. Daarom is het verstandig om goed te kijken naar de potentie van je bedrijf en om de rentevastperiode af te stemmen op de verwachte tijdsduur dat je van het pand gebruik zult maken.

En de laatste tip als je overweegt om een bedrijfspand aan te schaffen: let ook op de jaarlijks terugkerende kosten die je bij het huren van een bedrijfspand niet zou hebben. Denk daarbij aan opstalverzekering, onderhoud en WOZ-belasting.

Scherpe deals!