Auto met zonnepanelen: Is dit de toekomst?

0

Een auto met zonnepanelen is misschien onze toekomst. Waarom doet niet elke autofabrikant dit? Een zonnepaneel op een auto klinkt erg voor de hand liggend. Elke auto heeft een accu, waarom deze niet opladen met een zonnepaneel?

Enkele bedrijven doen dit al, maar de grote spelers zien er weinig in.

Waarom? Dat lees je in dit artikel.

De bezwaren tegen auto’s met zonnepanelen

De eerste versie van de Nissan Leaf had een klein zonnepaneeltje in de spoiler. Dit zonnepaneel voorzag de grote accu niet van energie, deze was bedoelt voor de kleine 12 volt accu, dit is de accu die je bijvoorbeeld gebruikt voor je aansteker.

Nissan Leaf e+

Het merk Fisker bouwde de ‘Karma’. Deze auto had ook een dak vol zonnecellen. De grote spelers beginnen er niet aan. Nissan is gestopt met de zonnepanelen bij de Nissan Leaf en Tesla maakt zonnepanelen voor huizen maar niet voor auto’s.

Dit zijn de redenen waarom de grote autofabrikanten niks zien in auto’s met zonnepanelen:

Het levert niet veel op

Het grootste bezwaar die de fabrikanten hebben is dat het weinig zou opleveren om een zonnepaneel in een auto te verwerken. De auto’s die onze universiteiten gebruiken voor een race als bijvoorbeeld de ‘Solar Challange’ maken ook gebruik van zonnepanelen. Alleen ze rijden niet volledig om zonnepanelen. Ze beginnen met een volle accu en doordat ze onder de zon rijden lopen deze accu’s minder snel leeg.

Daarnaast moeten auto’s met zonnepanelen eerst weer door een strenge keuring komen voordat ze de weg op mogen. Deze keuring zorgt ervoor dat de auto’s volledig veilig zijn voor consumenten en hierdoor zullen de fabrikanten veel veiligheidsmaatregelen moeten treffen waardoor de auto’s nog minder zouden opleveren.

Auto’s staan vaak stil

Het merk Hyundai heeft er wel voor gekozen om zonnepanelen in het dak te verwerken. Waarom Hyundai wel?

Auto’s staan vaak stil. Het is niet mogelijk om genoeg energie op te wekken om te kunnen rijden, maar wanneer de auto lang genoeg stilstaat kunnen de accu’s wel genoeg energie opwekken om een stukje te kunnen rijden.

Dit werkt echter alleen als het mooi weer is.

Hier zitten ook nog wel wat haken en ogen aan. Zo zul je de auto 5 dagen in de zon moeten laten staan om uiteindelijk 150 kilometer te kunnen rijden. Na deze 150 kilometer zou je accu weer leeg zijn en zou je hem weer 5 dagen stil moeten laten staan om hem op te laden.

Niet erg effectief dus.

Het grote voordeel

Natuurlijk zit er aan elk nadeel ook een voordeel. Zo ook met zonnepanelen op autodaken.

De auto is te gebruiken als energie opwekker

Hyundai is bezig met het ontwikkelen van speciale oplaadsystemen. Deze oplaadsystemen maken ook gebruik van zonne-energie. Het zonnepaneel die de auto kan opladen door middel van zonne-energie noemen ze het silicium zonnepaneel. Dit paneel is bevestigd op het dak en zou de mogelijkheid heben om de accu 30 tot 60 procent per dag op te kunnen laden.

Hyundai moet nog wel kijken of dit zogenoemde silicium zonnepaneel goed te produceren is.

Conclusie

De meeste grote bedrijven zien geen succes in het verwerken van een zonnepaneel in een autodak. Toch zijn er enkele bedrijven die het toch een kans geven, zo ook Hyundai. Hyundai is bezig met het ontwikkelen van speciale oplaadsystemen die gebruik maken van zonne-energie.

Wanneer het Hyundai lukt om dit goed uit te voeren zou het nog wel eens een succes kunnen worden.

Zelf leren programmeren – is het voor iedereen mogelijk?

0
zelf leren programmeren

Op de dag van vandaag wordt er steeds meer technische kennis gebruikt in het dagelijks leven. Hierdoor is de vraag naar programmeurs de laatste jaren enorm gestegen en is er dus heel veel werk in te vinden. Er zijn hier en daar opleidingen om programmeur te worden. Maar niet iedereen heeft de tijd en de zin om weer naar school te gaan.

Hoe ideaal is het dan om zelf te leren programmeren? Naast dat er veel programmeurs makkelijk aan werk kunnen komen door de grote vraag, is het ook nog eens heel erg leuk om zelf te kunnen programmeren.

Maar is het moeilijk om te programmeren? En is het voor iedereen haalbaar?

Lees even verder om achter het antwoord te komen.

Wat is programmeren?

Programmeurs schrijven als het ware de taal van de computers. Je geeft dus door deze taal een opdracht aan een computer. Als programmeur schrijf je een aantal specifieke opdrachten en die opdrachten voert de computer dan uit. De taal die je dan schrijft heet ‘Programmeertaal’.

Programmeren kan erg ingewikkeld zijn maar dit is lang niet altijd zo. Mensen van alle niveaus en leeftijden kunnen leren programmeren en mooie dingen te doen met computers. Denk hierbij aan het ontwikkelen en verbeteren van websites, apps en games.

Maar als programmeur leer je ook met computer onderdelen te werken zoals bijvoorbeeld een Raspberry Pi, Computer servers en printplaatjes. Een programmeur is dus een erg breed begrip van mensen die van alles kunnen met computers en toebehoren.

Wat wordt er verwacht van een programmeur?

Heb je wel eens gehoord van ‘Java Script’, ‘C++’ of ‘SQL’?  Dit zijn allemaal begrippen waar je als programmeur mee te maken zal krijgen. Als programmeur wordt er van je verwacht dat je software in specifieke programmeertaal kunt schrijven en dat je alle stappen onderneemt om het programma te laten werken zoals het hoort te werken.

De codes moeten één voor één worden geschreven in speciale programma’s. Deze instructies zullen daarna worden omgezet in ‘machinetaal’ zodat het programma uitgevoerd kan worden en de software bruikbaar zal zijn.

Als programmeur is geen enkele dag hetzelfde. Elke opdracht is anders. Programmeurs werken dan vaak ook op projectbasis. De ene keer moet je een probleem verhelpen waardoor een programma weer gaat werken zoals hij hoort te werken, de andere dag draag je bij aan het ontwikkelen van een gloednieuw product.

Er wordt dan ook van je verwacht dat je creatief en technisch inzicht hebt.

Is het makkelijk om zelf te leren programmeren?

Het klinkt misschien allemaal erg lastig, al die termen als programmataal, machinetaal etc. Maar het is voor (bijna) iedereen mogelijk om te leren programmeren. Zolang je de tijd en de energie erin wilt steken en de juiste programmeerstudie doet. Dit kan zowel bij een opleiding als gewoon lekker thuis achter je bureau of aan de keukentafel.

Er bestaan namelijk genoeg leerprogramma’s die je kunt gebruiken voor het opkrikken van je kennis wat betreft programmeren. Zo zijn er websites waarop je gratis kunt oefenen met het schrijven van programmataal.

Ook zijn er bepaalde zelfstudies die je vanaf de basis opleiden tot beroepsprogrammeur. Een goed voorbeeld van zo’n studie is bijvoorbeeld Arduino Boards. Met Arduino Boards is het mogelijk om jezelf vanaf de basis te leren programmeren en uiteindelijk zelfs een robot te kunnen bouwen en programmeren.

Arduino levert zowel hardware, software als bijhorend lesmateriaal.

In het begin leer je bijvoorbeeld om zelf een LED lampje aan en uit te schakelen en dit bouw je steeds verder uit tot het kunnen schrijven van eigen codes om deze hardware met elkaar te laten samenwerken als één geheel.

Zelf leren programmeren met Arduino Boards

Voor beginnende programmeurs wordt vaak aangeraden om met Arduino te beginnen. Dit vanwege het feit dat Arduino printplaatjes maakt die al voor een deel compleet zijn. Zo hebben ze bepaalde chips en dergelijke al op de printplaat bevestigd.

Natuurlijk kun je het zo ingewikkeld maken als je zelf wilt. Begin je net met programmeren? Dan is het verstandig om printplaatjes te gebruiken die al voor een deel zijn gemonteerd. Ben je wat meer ervaren? Dan kun je ook voldoende uitdaging vinden met Arduino Boards.

Arduino bied veel verschillende printplaatjes aan. Ze variëren in prijs, snelheid, maat en geheugen. De programmeersoftware van Arduino is ook te downloaden voor Windows, MacOS X en Linux.

Het maakt dus niet uit wat voor besturingsprogramma je gebruikt.

Conclusie

Bijna iedereen kan dus leren programmeren, zowel thuis als bij een opleiding. Besluit je zelf te willen leren programmeren dan kun je dus het best beginnen met Arduino. Arduino levert hardware, software en lesmateriaal waarmee je bij de hand wordt genomen om van een beginnend programmeur een gevorderd programmeur te worden.

Zo maak je het jezelf niet moeilijker dan dat het hoeft te zijn.

De gloeilamp: de moeder aller lampen

0
gloeilamp

De gloeilamp was jarenlang de meest gebruikte vorm van verlichting in de Nederlandse huizen. Hoewel veel exemplaren inmiddels zijn vervangen door spaar- of ledverlichting, verlangen veel mensen nog wel eens terug naar het klassieke peertje.

Hoe werkt een gloeilamp?

In een gloeilamp loopt een elektronenstroom door de zogenoemde gloeidraad. Deze draad heeft een bepaalde weerstand, waardoor een deel van de stroom wordt omgezet in warmte. De temperatuur loopt zover op dat de gloeidraad zichtbaar licht gaat uitzenden. De lucht in het glas rondom de gloeidraad is zuurstofloos en bestaat meestal uit argon. Dit zorgt ervoor dat de gloeidraad ondanks de hoge temperatuur niet verbrandt. Het materiaal dat tegenwoordig het meest gebruikt wordt in gloeilampen is wolfraam. Dit komt omdat wolfraam een hoog smeltpunt heeft, waardoor de gloeidraad niet smelt als de lamp licht uitzendt. Ondanks het feit dat de draad niet smelt, verdampt er telkens als de lamp brandt een klein beetje wolfraam. Dit zorgt ervoor dat de gloeidraad op den duur doorbreekt, waardoor de gloeilamp geen licht meer kan uitzenden.

De geschiedenis

Toen de gloeilamp nog in de ontwikkelingsfase zat, experimenteerde men met allerlei verschillende materialen die als gloeidraad konden dienen. Een experiment van Humphry Davy met een platinadraad mislukte: hij had de draad niet afgeschermd van de buitenlucht waardoor deze onmiddellijk verbrandde. Aan het einde van de 19e eeuw waren experimenten met koolstofdraden in een vacuüm wel succesvol. Maar deze koolstofdraadlampen hadden een zeer lage lichtsterkte en daarom ging men op zoek naar andere materialen. In 1910 had William Coolidge gloeidraden van wolfraam gemaakt, iets dat zorgde voor een veel hogere lichtopbrengst dan de koolstofdraadlampen.

De kleur van de verlichting

Hoewel de gloeidraad zichtbaar licht uitzendt, wordt het grootste deel van het elektrisch vermogen gebruikt voor het uitzenden van infraroodstraling (warmte). Slechts 5 tot 10 procent van de elektrische energie wordt omgezet in zichtbaar licht. Dit komt doordat de kleurtemperatuur van een gloeilamp aan de lage kant is vergeleken met andere soorten lampen, waardoor het licht minder wit en meer geelachtig is. Je kunt ook uitvoeringen krijgen die maar één kleur uitzenden. Dit kan door bijvoorbeeld rood of blauw lampglas te gebruiken. Omdat veel elektrische energie wordt omgezet in warmte, heeft een gloeilamp een laag rendement. Dit wil zeggen dat maar een klein deel van de energie wordt omgezet in licht. De rest van de energie die wordt omgezet in warmtestraling, wordt als verlies beschouwd. Als je wilt zorgen voor een hoger rendement, moet je zorgen voor een hogere temperatuur van de gloeidraad waardoor de lamp minder in het infraroodspectrum uitzendt. Het gevolg hiervan is wel dat de gloeidraad veel sneller verdampt. Levensduur en rendement beïnvloeden elkaar dus negatief. Dit geldt ook als een gloeilamp dimbaar is. Op gedimde stand heeft deze lamp een lager rendement, maar gaat hij wel veel langer mee.

Het productieverbod

Sinds 2012 is er in de Europese Unie een verbod op het produceren van gloeilampen. Winkels mogen nu alleen nog bestaande voorraden verkopen. Die voorraad is blijkbaar nog steeds niet uitgeput want ook in 2019 kun je nog steeds een gloeilamp kopen. Ook blijven ze toegestaan in producten waarin de warmteproductie van de lamp juist belangrijk is, zoals in aquaria of in een lavalamp. De reden voor het gloeilampenverbod is de energiebesparing die het oplevert. Volgens berekeningen zou met het verbod ongeveer 40 terawattuur energie per jaar bespaard kunnen worden. Toch is het op bepaalde punten maar de vraag of de bespaarde energie wel echt wordt bespaard. Wanneer bijvoorbeeld huizen worden verwarmd, zorgt de warmte van de gloeilampen voor minder energieverbruik van de verwarming. Een deel van de besparing zal dus ongedaan worden gemaakt door hogere stookkosten.

De nostalgie

Ondanks het feit dat gloeilampen een lager rendement en een kortere levensduur hebben dan spaar- of ledlampen, geven ze toch vaak een gezellige sfeer aan de ruimte die ze verlichten, dit komt door de warme kleur en de warmte die de lamp afgeeft. De gloeilamp zal de komende jaren uit steeds meer huizen gaan verdwijnen, maar hij zal tot in lengte van jaren geassocieerd blijven worden met het nostalgische vroeger… toen alles beter was.

De telefoon van de toekomst krijgt een facelift

0

In het jaar 2019 kunnen we grootse veranderingen verwachten op het gebied van de smartphone. Veel fabrikanten gaan hun smartphone namelijk een facelift geven.

Zo komen er opvouwbare telefoons op de markt maar de telefoons krijgen ook steeds minder openingen en knopjes.

Ben je benieuwd naar de verdere veranderingen? Lees snel even verder.

Dit gaat er veranderen:

In 2019 kun je dus veel veranderingen verwachten op het gebied van het uiterlijk van de smartphone. Hieronder lees je een kleine greep uit de veranderingen.

De opbouwbare telefoon

Het klinkt misschien raar maar een aantal fabrikanten zijn bezig met het ontwikkelen van de eerste opvouwbare schermen. Het gerucht gaat dat Samsung eind februari hun eerste op opvouwbare telefoon zal presenteren.

Meerdere fabrikanten, waaronder Motorola zijn ook al bezig met de opvouwbare telefoons.

Cameragat in het scherm

Tegenwoordig worden de telefoons steeds dunner. Toch zullen ze de camera kwijt moeten. Nu hebben de meeste fabrikanten ervoor gekozen om een camera in het scherm te verwerken door een cameragat te plaatsen. Dit houdt in dat er een gaatje in het scherm zit en hier zit dan de camera in geplaatst.

Het eerste model wat dit cameragat zal hebben is waarschijnlijk de Samsung Galaxy 10.

Een tweede scherm aan de achterkant

Een vreemd idee, een telefoon met schermen aan beide kanten. Toch is de Chinese fabrikant Vivo ermee bezig.

Geen flitsende achterkantjes met bijzondere kleuren meer. Gewoon een tweede scherm.

Dit is handig bij het maken van foto’s. Zo kan de persoon waarvan de foto genomen wordt al mee kijken hoe de foto eruit gaat zien. Ook scheelt het ruimte aan de voorkant van de telefoon, er zit namelijk geen front-camera meer in.

Wanneer je een selfie wilt maken kun je de telefoon draaien, je draait dus de achterkant naar je toe. Via het scherm op de achterkant kun je ook een foto maken en werkt deze camera dus ook als een selfie-camera.

Minder openingen en knoppen

Je ziet het al aan bijvoorbeeld de iPhone X, de smartphones gaan steeds minder knoppen krijgen. Zo heb je al gezichtsscanners, vingerafdrukscanners en speakers worden achter het schermpje geplaatst.

Ook kun je tegenwoordig draadloos opladen waardoor het laadpoort niet meer nodig zal zijn.

Ook zijn de fabrikanten bezig met eSim. Dit is een soort digitale simkaart waardoor de simkaart houder weg kan.

Ook de USB-poort is niet meer nodig. Je kunt namelijk alles versturen en ontvangen met behulp van Bluetooth.

Conclusie

Zoals je ziet hebben de fabrikanten van smartphone’s grote plannen in 2019. Er komen minder knopjes en openingen, bijzondere achterkanten met schermen, cameragaten in het scherm zodat het minder ruimte in beslag neemt en de telefoon nog dunner kan worden en kunnen we in 2019 zelfs ons scherm dubbelvouwen.

Het is nog even afwachten tot februari, dan komt Samsung waarschijnlijk met een belangrijke aankondiging.

Drie tips om je telefoon veiliger te maken

0

Een veilige telefoon is natuurlijk belangrijk. De mobiele telefoon is een apparaat dat we daadwerkelijk overal voor gebruiken. Zo staat het apparaat bijvoorbeeld vol met momenten die we graag willen herinneren. Belangrijke foto’s, maar ook gesprekken, willen we natuurlijk liever niet kwijtraken. Het is daarom belangrijk dat je jouw mobiel  echt goed beveiligd is. Zo willen we hackers en dieven buiten de deur houden. Het laatste dat je wilt is dat jouw persoonlijk gegevens in verkeerde handen vallen! Maar hoe zorgen we er nou voor dat we de telefoon echt optimaal beveiligen.

Het versleutelen van je telefoon

Het versleutelen van je telefoon is een van de beste stappen die je kunt ondernemen om het apparaat goed te beveiligen. Wanneer je de telefoon versleuteld voorkom je dat de gegevens uit te lezen zijn. Door middel van een versleuteling zullen de gegevens op het apparaat niet te lezen zijn, tenzij dat iemand de code kent. Wanneer je de telefoon versleutelt, kan jij je al stukken veiliger voelen. Bedenk echter wel dat niet al je dataverkeer versleuteld is.

Het versleutelen van je dataverkeer

Sommige applicaties maken gebruik van het internet. Het is niet de bedoeling dat iemand deze data onderschept. Wanneer de data niet versleuteld is, dan kan iemand de data namelijk eenvoudig onderscheppen en lezen. Om dit te voorkomen zal je gebruik moeten maken van apps die het dataverkeer versleutelen. Bij chatapps zoals Whatsapp worden de berichten tegenwoordig standaard versleuteld. Als gebruiker merk je hier niets van, maar het is wel een stuk veiliger. Probeer zoveel mogelijk te kiezen voor betrouwbare apps die de gegevens goed versleutelen.

Maak geen gebruik van een openbaar netwerk

Het gebeurd erg veel dat mensen gebruik maken van een openbaar netwerk. Zo een netwerk ziet er natuurlijk aantrekkelijk uit! Je bespaart er immers MB’s mee. Toch is een openbaar netwerk niet altijd even veilig. Je weet namelijk nooit of iemand het dataverkeer op het netwerk onderschept. Dit klinkt natuurlijk allemaal een beetje vergezocht, maar dit is het absoluut niet. Het is zeer eenvoudig om een zogenoemde “Man in the Middle Attack” uit te voeren. Het is dus beter om te kiezen voor prepaid internet van Simyo. Op deze manier heb je voor minder geld meer MB’s en loop je minder risico! Ben je benieuwd waar je nou echt goedkoop internet kunt krijgen? Dan is prepaid vergelijken op een betrouwbare website erg verstandig.

 

 

De nieuwe 5G telefoons komen er al aan

0

4G draait net lekker en ze zijn alweer bezig met het opzetten van een 5G netwerk. Het Chinese telefoonmerk OnePlus beweert binnenkort als eerste in Europa een telefoon op de markt te brengen die het 5G netwerk al aan kan. Maar zijn we al zo ver met het 5G netwerk?

En wat maakt deze telefoons anders dan de huidige telefoons?

Nieuwe chip technologie

Volgens OnePlus zullen ze als eerste een 5G smartphone op de markt brengen in Europa. Wanneer dit toestel op de markt verschijnt is nog niet helemaal duidelijk.

Wat wel duidelijk is, is dat de nieuwe smartphones gebruik maken van nieuwe chips waardoor ze met het nieuwe 5G netwerk kunnen werken. Deze chips heeft de naam ‘Qualcomm-cip Snapdragon 855′.

Niet alleen OnePlus is bezig met zo’n smartphone. Tech-giganten als Samsung en Huawei zijn ook bezig met het ontwikkelen van deze 5G smartphones.

Het 5G netwerk in Amerika is een tegenvaller

In Amerika zijn ze al wat verder dan Europa wat betreft het 5G netwerk. Afgelopen december hebben Amerikaanse providers een eerste test uitgevoerd met het 5G netwerk maar dit liep uit op niets.

De beloofde datasnelheid werd niet behaald. De snelheid die wel werd behaald was 130 tot 145 Mbps. Dit is wat wij op het Nederlandse 4G netwerk ook behalen.

Het probleem zou liggen aan de snelheid waarin het 5G netwerk zou worden opgezet. Er wordt dus niet voldoende tijd aan de kwaliteit van het netwerk besteed en de bedrijven die er aan werken willen simpelweg gewoon te gehaast het 5G netwerk werkend hebben.

Theoretisch gezien zou het 5G netwerk tot 100 keer sneller kunnen zijn dan het 4G netwerk, helaas is dit niet behaald.

Eerste 5G testen in Nederland in 2019

In 2019 zal in Nederland op een aantal plaatsen ook het 5G netwerk worden getest. Deze testen zullen plaats vinden in onder andere Groningen, Amsterdam. Rotterdam, Noord-Brabant en Drenthe.

Eerste 5G telefoons aangekondigd

Zoals eerder al genoemd komen Samsung en OnePlus al met hun eerste 5G netwerk ondersteunende telefoons. Wanneer deze telefoons precies komen is nog niet duidelijk. Deze telefoons zullen alleen in Amerika te krijgen zijn doordat Amerika waarschijnlijk ook de eerste zal zijn met een goed werkend 5G netwerk.

Apple heeft gezegd geen haast te maken met het 5G netwerk. Apple zegt pas op zijn vroegst in 2020 5G te willen ondersteunen. Ook bij het 3G en het 4G netwerk was Apple niet de eerste en hebben hier dus ook geen problemen mee.

Conclusie

Het 4G netwerk is nog niet zo heel oud en het 5G netwerk staat al voor de deur. Amerika  is al vol op bezig met testen.

In Nederland zal dit nog even duren. In 2019 zullen de eerste testen plaats vinden, verspreid over het land. Ook de telefoon fabrikanten zullen hun eerste 5G toestellen eerst voor de Amerikaanse markt produceren.

Is beleggen via een trading robot wel een goed idee?

0
Trading robot

Sommige technologische snufjes maken het leven veel eenvoudiger. De nieuwe zelfstrikkende schoen van Nike is bijvoorbeeld een ideaal hulpje voor sporters. Zij die nog steeds jagen op Pokémonsters vinden dan weer hun heil bij powerbanks.

Ook investeerders maken steeds vaker gebruik van software om het beleggen eenvoudiger te maken. Trading robots zijn hierbij aan een opmars bezig. Maar is het gebruik van dergelijke trading robots eigenlijk wel een goed idee? Naast technologisch accuraat moeten ze immers ook heel wat kennen van de economische wetmatigheden. En dit laatste is allesbehalve eenvoudig. Sommige economen zeggen zelfs dat ze eigenlijk niks meer doen dan gissen. Hoe je dat gissen moet vertalen in een computerprogramma? Dat antwoord moeten ze ons schuldig blijven.

Wat zijn trading robots?

Trading robots zijn programma’s die het mogelijk maken om algoritmisch te handelen. Zo’n “robot” koopt en verkoopt op de juiste momenten en dit op basis van een strikt algoritme. Als handelaar kan je vervolgens zelf een geprogrammeerde strategie bepalen die de trading robot automatisch aanhoudt. Hierdoor handel je 24 uur per dag en dit op basis van de eigen instructies.

Voordelen van trading robots

Trading robots, zoals Bitcoin Code en Forex Flex EA, worden steeds populairder en dat mag eigenlijk niet verbazen. Het laat immers high frequency trading toe, een techniek die zonder zo’n trading robot onmogelijk is. Omdat het sneller op de markt reageert, ben je vaak ook sneller dan de gemiddelde belegger. Verder schakelt het ook de menselijke emotie uit, resulteert het in een tijdsbesparing en kan je dus mooie winsten incasseren.

Kan is en blijft echter het codewoord…

Nadelen van trading robots

Hoewel trading robots een aantal voordelen bieden, blijven het robots die ook grenzen kennen. Voorgeprogrammeerde en starre robots blijken bijvoorbeeld vaak weinig meerwaarde te bieden. Om het maximale uit zo’n trading robot te halen, moet je dus ook zelf aan de instellingen kunnen sleutelen. Hierdoor moet je niet alleen een grondige technische kennis hebben van programmeertalen zoals C++, mql4 of mql5, maar moet je ook de economische knowhow op zak hebben. Net hier blijkt het schoentje vaak te wringen. Vooral bij gratis trading robots blijkt de gebruiker vaak de ervaring en kennis te missen.Ook een ander voordeel, met name het uitschakelen van emoties, kan soms in nadelen resulteren. Enkele foute instellingen en de trading robot neemt beslissingen die je als mens nooit zou nemen. Soms kan dat catastrofale gevolgen met zich meebrengen. Een beetje menselijk gevoel had zoiets dan kunnen voorkomen.

Tot slot zijn er ook heel wat scams op het internet te vinden. Het is dan ook belangrijk om vooraf goed onderzoek te verrichten naar de trading robot en reviews te lezen. Zeker bij gratis verkrijgbare trading robots is dit het geval.

Een mooie toekomst voor trading robots? Misschien, maar…

Hoewel trading robots voor een aantal taken een meerwaarde kunnen betekenen, blijken ze anno 2019 nog vaak tegen hun beperkingen aan te lopen. Voorgeprogrammeerde standaard regeltjes en economische wetmatigheden, die overigens lang niet zo absoluut zijn als ze soms lijken, vallen maar moeilijk te combineren. Zo houdt een trading robot geen rekening met de economische, fiscale of geopolitieke actualiteit maar analyseert het louter cijfertjes. Het uitschakelen van de menselijke kennis en zelfs de emotie is in zo’n geval een groot verlies.

Toch voorspellen sommigen een mooie toekomst voor trading robots. Zij koppelen er nieuwe begrippen zoals kunstmatige intelligentie en machine learning aan vast. Sommige technologische sterrenwichelaars stellen zelfs dat in de toekomst iedereen zal beleggen via zo’n trading robot.Maar wat als dit laatste waar is? Zal dit dan geen disruptieve effecten hebben op de effectenmarkt? Hoe zullen aandelenkoersen dan nog evolueren? Wat als trading robots massaal beslissen om bepaalde aandelen te (ver)kopen? Wat zijn de gevolgen voor de werkgelegenheid? Hoe zit het met het voortbestaan van bedrijven? Is het massaal uitschakelen van menselijke emoties bovendien niet gewoon immoreel?

Het zijn slechts enkele cruciale vragen die we ons kunnen stellen. Gelukkig hoeven we dat vandaag nog niet te doen. Want vandaag is 100% vertrouwen op trading robots sowieso nog geen goed idee.

De megafoon, wanneer heb je er écht een nodig?

0
Megafoon

Een megafoon is een kegelvormige, akoestische hoorn die wordt gebruikt om geluiden te versterken en in een bepaalde richting te richten. Vaak betreft het daarbij een stem, vandaar dat ook de benaming roeptoeter wel gebruikt wordt. Het geluid wordt in het smalle uiteinde van het toestel gebracht en de geluidsgolven stralen vervolgens bij het brede uiteinde uit. Een megafoon verhoogt het geluidsvolume door de akoestische impedantie van de bron te vergroten en aan te passen aan de lucht, zodat er meer geluid wordt uitgestraald.

Korte geschiedenis

Historici debatteren nog over de bedenker van de roeptoeter. De vroegste bronnen verwijzen naar sprekers in het Oude Griekenland (5de eeuw voor Christus). Zij droegen maskers met kegels die uit de mond staken om hun stemmen in de theaters te versterken. In de 17de eeuw worden verder zowel Samuel Morland als Athanasius Kircher erkend als uitvinders. Op de draagbare, elektrische megafoon zoals we die nu kennen is het echter wachten tot in 1947, wanneer de uitvinding van de transistor de ontwikkeling van de micro-elektronica lanceert. In 1954 ontwikkelt de TOA Corporation zo de EM-202, die algemeen beschouwd wordt als de eerste transistormegafoon ter wereld.

De elektrische megafoon

Sinds de jaren 1960 is de akoestische uitvoering zoals die hierboven werd beschreven, vervangen door de elektrische megafoon. Die gebruikt elektrische stroom en een gevouwen hoorn om te versterken. Verder zet een microfoon hier de geluidsgolven om in een elektrisch audiosignaal en een versterker (gevoed door een batterij) vergroot het vermogen van het audiosignaal. De luidspreker zet het audiosignaal vervolgens weer om in geluidsgolven. De versterking kan zo tot meer dan 90 dB bedragen. De vorm van de megafoon heeft daarbij direct invloed op het bereik van de projectie. Specifieker kunnen smallere hoorns een lager vermogen compenseren doordat ze het geluid scherper concentreren dan bredere hoorns.

Handmegafoon

Dankzij de doorontwikkeling is de typische uitvoering vandaag de dag een handmegafoon. Handmegafoons hebben de vorm van een oude akoestische megafoon, met aan het ene uiteinde een microfoon en aan de andere kant een hoornluidspreker. Aan de zijkant zit een pistoolgreep met een aan-uit-schakelaar. Grotere versies hangen om de schouder met een riem en hebben een aparte handmicrofoon met een snoer.

De juiste megafoon kopen

Er zijn ondertussen erg veel types beschikbaar als je een elektrische megafoon kopen wil. Kenmerken zoals vermogen, gewicht, prijs en schouderbanden kunnen verschillen al naargelang het toestel. Je kunt ook kiezen voor een megafoon met sirene of zonder. Welke variant de juiste is voor je evenement hangt eerst en vooral af van je publiek en het te bereiken gebied. Is het publiek verspreid of samengebracht? Staan het stil of beweegt het? Is het gebied groot? Is het publiek groot? Over het algemeen leveren krachtige megafoons 5 tot 50 watt en zelfs uitvoeringen met een laag wattage kunnen honderden meters overbruggen. Toch is een compacte model dat ontworpen is voor binnenlocaties niet groot genoeg voor een groot publiek buitenshuis. Ook geldt: hoe groter het publiek en/of gebied, hoe meer watt je nodig hebt.

Extra functies

Een ander aspect dat de keuze bepaalt, zijn de extra functies. Zo is een megafoon met sirene natuurlijk extra handig wanneer je de aandacht van je publiek moet zien te trekken. Of misschien ben je gebaat bij een opnamefunctie, die een bepaald bericht kan registreren en herhalen. Verder is het altijd slim om de draagbaarheid van je toestel te overwegen. Controleer het gewicht om ervoor te zorgen dat je het gemakkelijk kunt dragen. Zijn er schouderbanden of polsbanden? Soms zijn microfoons ook afneembaar en dit kan handig zijn wanneer je zelf zichtbaarder wil zijn tijdens het spreken, of wanneer je je geluid naar verschillende richtingen wil uitzenden zonder te moeten bewegen. Houd je de hoorn boven je hoofd, dan kun je met deze modellen bovendien je bereik vergroten. Kun je de megafoon niet boven je hoofd houden en ben je voortdurend onderweg? Dan is een model met transparante bel een goede oplossing. Zo kun je namelijk te allen tijde blijven zien waar je stapt.

Duurder is niet altijd beter

Ga er, tot slot, overigens niet zomaar vanuit dat duurder beter is of goedkoper slechter. Bij het kiezen van een megafoon mag je je eigen behoeften met andere woorden gerust voorrang geven op andere zorgen. Je publiek zal je ervoor belonen.

Nieuwe zelf strikkende Nike schoen

0

In 2016 kwam Nike al met een kleine oplage van de zelf strikkende schoen. Deze gaven ze de naam ‘HyperAdapt-schoenen’. Deze schoenen waren maar liefst 720 dollar en waren erg exclusief vanwege de kleine hoeveelheid waarin de schoenen waren gemaakt en omdat het een heel nieuw concept was.

De tweede versie van deze zelf strikkende Nike schoen is in de maak en zal een stuk goedkoper worden.

Benieuwd? Lees dan zeker even verder.

Hoe werkt deze Nike schoen?

Een zelf strikkende schoen zal je misschien bekend voor komen. Marty McFly uit de film ‘Back To The Future’ had namelijk ook zelf strikkende schoenen. De nieuwe Nike’s zijn hier op geïnspireerd.

De ‘HyperAdapt’ uit 2016 waren te koop in slechts twee winkels in New York. Deze versie strikte zichzelf automatisch wanneer er een voet in werd gestoken. Zodra de schoen zichzelf strak trok gingen er lampjes in de hielen branden.

De nieuwe Nike schoen zal de naam ‘Nike Adapt BB-sneakers’ gaan dragen. Deze schoenen maken ook gebruik van een motortje en kun je bedienen door een app op je smartphone of een druk knopje aan de zijkant van de schoen.

 

Tweede poging

De eerste versie uit 2016 was dus een flop. Nike wilt het nogmaals proberen en komt met een vernieuwde, betere versie van de HyperAdapt-schoen. Deze schoen zal in ieder geval een stuk goedkoper worden. Nike verwacht dat de schoen zo rond de 350 dollar zal gaan kosten. Dit is bijna de helft van de eerste generatie HyperAdapt-schoenen.

Puma komt ook met een zelf strikkende schoen

Net als Nike is Puma ook bezig met een zelf strikkende schoen. Het is Puma helaas nog niet gelukt om de technologie netjes weg te werken. Op de tong van de Puma schoen zit een soort bult waarin het motortje en de accu zijn verwerkt.

De schoenen van Puma zijn dus gemotoriseerd. Door op de tong van de schoen naar boven of naar beneden te swipen kun je de schoenen strakker of losser maken. Heb je een slechte rug of gewoon geen zin om te bukken? Geen probleem. Je kunt je schoenen ook strakker zetten door simpelweg je schoen in te stellen via je smartphone of smart watch.

Vergeet je schoenen ’s avonds niet aan de lader te leggen, anders doen ze het de volgende ochtend niet.

Hoeveel de Puma’s gaan kosten is ook nog niet bekend.

Conclusie

Zowel Puma als Nike zijn druk bezig met het op de markt brengen van een zelf strikkende schoen. Deze schoenen zullen in de toekomst door veel meer merken worden geproduceerd.

Nike verwacht medio Februari 2019 met de ‘Nike Adapt BB-sneaker’ uit te komen en deze zal rond de 350 dollar gaan kosten. Wanneer Puma met hun model komt is nog niet duidelijk.

 

USB stick: ouderwets of nog steeds handig?

0
usbstick

Iedereen heeft wel eens een gratis USB stick gekregen in de tijd dat de technologie net nieuw was. Misschien doe je er inmiddels niets meer mee, of gebruik je het nog wel eens om bestanden door te geven. Een USB stick kopen lijkt misschien niet meer van deze tijd, maar sinds de technologie bestaat is er veel veranderd en kun je er meer mee dan je misschien zou denken.

Wat is een USB stick?

De naam zegt het eigenlijk al, het is een stick die je in een USB poort kunt pluggen. Met deze stick kun je data overbrengen, bijvoorbeeld als je een project moet inleveren voor school en dit niet kunt printen. De USB stick bestaat sinds 2000 en had toen een geheugen van 8 MB. Deze versie is begrijpelijkerwijs niet meer te verkrijgen, want dat zou betekenen dat je er in het ergste geval maar twee foto’s op kunt zetten. Inmiddels kun je zelfs USB sticks met 1 TB geheugen kopen, al is dat voor veel mensen overdaad.

Wat voor USB sticks zijn er op de markt?

Na de eerste USB stick zijn er veel verschillende versies op de markt gekomen. De meest gebruikelijke groottes liggen inmiddels tussen de 8 en 256 GB. Daarnaast zijn er verschillende schrijf- en leessnelheden. Dit is belangrijk als je werkt met grote bestanden, zo hoef je niet minutenlang te wachten tot je video is overgeschreven.

Het is ook belangrijk om je datastick goed te beveiligen, vooral als je met privacygevoelige informatie werkt. Daarvoor zijn hardwarematig versleutelde versies heel handig, zodat je alleen met een wachtwoord de bestanden kunt openen.

Wil je data direct op je telefoon zetten? Dan kun je een USB stick OTG nemen. OTG staat voor ‘On The Go’. Hier zit vaak een Micro USB- én een USB A-aansluiting op, zodat je hem rechtstreeks in je telefoon kunt steken, maar ook eenvoudig op de computer kunt aansluiten. Ook kun je een USB stick met wifi kopen. Hierover bestaat nogal wat misverstand. Een geheugenstick met wifi (of wireless stick) doe je bijvoorbeeld in je tas zit zodat je draadloos bestanden ernaar kunt versturen. Niet te verwisselen met een dongle, dat is een plug die eruit ziet als een geheugenstick maar een apparaat is dat wifi toevoegt aan bijvoorbeeld een laptop.

De voordelen van een USB stick

Natuurlijk kan tegenwoordig alles via de cloud. Echter is dit niet ongelimiteerd en ook niet altijd even snel. Daarnaast kunnen mensen met slechte bedoelingen inbreken in jouw cloud, niet heel veilig dus. Daarom is het handig om altijd een USB stick bij de hand te hebben. Bestanden hierop kun je versleutelen en het is vaak sneller dan alles uploaden en downloaden vanaf de cloud. Ook kun je eenvoudig heel grote bestanden overzetten, waar de opslag op een cloud vaak gelimiteerd is. Ideaal dus als je filmpjes wilt doorgeven.

Ook kun je een memorystick eenvoudig als extra opslag gebruiken. Je kunt hier natuurlijk een externe harde schijf voor gebruiken, maar de goedkopere versies zijn vaak minder handzaam. Voor dezelfde prijs kun je dus een klein apparaatje kopen. Vooral als je niet heel veel extra ruimte nodig hebt is dit ideaal.

Welke USB stick is geschikt voor mij?

Voordat je er een aanschaft is het belangrijk te bedenken wat je er precies mee gaat doen. Wil je slechts af en toe een tekstbestand overdragen? Dan is een flashdrive van 8 GB met een lage schrijfsnelheid voldoende. Als je echter veel foto’s en video’s over wilt zetten, heb je meer geheugen nodig en is een hogere schrijfsnelheid ook handig.

De “nieuwe” technologie van USB 3.0 speelt ook een rol bij USB sticks. Versie 3.0 is tien keer zo snel als USB 2.0. Zo kun je dus 10 keer zo snel bestanden lezen én schrijven. Echter moet je hiervoor wel een USB 3.0-aansluiting op je computer of laptop hebben. Deze kun je vaak herkennen aan de blauwe binnenkant.

Heb je in je nieuwe laptop of computer helemaal geen USB A-aansluiting meer zitten? Dat is geen probleem, je kunt er namelijk gemakkelijk een USB C stick in doen. Deze kan alles wat een gewone USB stick ook kan.

Scherpe deals!