Betalen met een creditcard: hoe werkt het?

  1800
  0
  DELEN
  Betalen met een creditcard hoe werkt het

  Heb jij al een eigen creditcard? Het is niet moeilijk om een creditcard aan te vragen, en het kan erg handig zijn om er een te hebben. Maar werkt het betalen met zo’n creditcard eigenlijk? Zijn er kosten aan verbonden? We vertellen er meer over.

  Betalen met een creditcard

  Het voordeel van een creditcard is niet alleen dat je er eenvoudig internationale betalingen mee kunt doen, maar ook dat je op het moment van afrekenen nog niet over het geld hoeft te beschikken. De uitgever van de creditcard schiet dit bedrag voor. De betalingen die je in één maand doet met je creditcard, worden achteraf in rekening gebracht en leiden tot een creditcardschuld die je aan het eind van de maand moet betalen. Dat gebeurt doorgaans automatisch, omdat de creditcard gekoppeld is aan een bankrekening. Er is sprake van een limiet aan wat je per maand kunt uitgeven met je creditcard. Dit wordt bepaald op basis van je inkomen en kredietwaardigheid, maar je kunt zelf ook invloed uitoefenen op de hoogte van die limiet.

  Kosten

  Het gebruik van een creditcard is zelden gratis. Doorgaans betaal er periodiek in de basis een bijdrage voor. Daarnaast is een relatief hoog rentepercentage is gebruikelijk bij een creditcard, maar dat wil niet zeggen dat je als gebruiker van een creditcard altijd rente betaalt over wat je uitgeeft met je creditcard. Er wordt een rentepercentage berekend als je je openstaande schuld in termijn terugbetaalt of niet op tijd terugbetaalt. Maar als je wél op tijd betaalt – doorgaans is dit binnen 21 of 30 dagen – krijg je niet te maken met rente. Wanneer je de creditcardschuld niet binnen de termijn terugbetaalt, bijvoorbeeld omdat je niet genoeg geld op je rekening hebt staan, kan de uitgever van de creditcard je ook een boete opleggen. Dat betreft vaak een percentage van het openstaande saldo. Betaal je deze niet, dan wordt je creditcard geblokkeerd en kun je hem niet meer gebruiken.

  Betalen met creditcard

  Voordelen en nadelen

  Betalen met een creditcard brengt verschillende voordelen met zich mee. Je aankopen zijn verzekerd tegen schade, diefstal en verlies. Ook ben je beschermd tegen fraude. Creditcards worden wereldwijd geaccepteerd en zijn erg handig voor op reis. Ook kun je ermee pinnen, maar dat kan behoorlijk duur zijn. Houd er ook rekening mee dat je in feite geld leent wanneer je met een creditcard betaalt en je dus een BKR-registratie kunt krijgen die je bij het afsluiten van een lening misschien in de weg kan gaan zitten.

  Voor zij die slecht met geld kunnen omgaan is een creditcard een uitnodiging tot het opbouwen van schulden. Maar als je wel verstandig met geld kunt omgaan, is een creditcard vooral erg handig om te hebben.

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Please enter your comment!
  Please enter your name here