Home Smartphones en tablets Betalen met Apple Pay via je Apple Watch: veilig of gevaarlijk?

Betalen met Apple Pay via je Apple Watch: veilig of gevaarlijk?

3307
0
DELEN
Betalen met Apple Pay

Het contactloos betalen met Apple Pay wordt steeds populairder. Geen pincode hoeven intoetsen en simpelweg kunnen betalen met je iPhone of Apple Watch, veel makkelijker gaat het niet worden. Contactloos betalen met je iPhone kent nauwelijks problemen, maar is het betalen met je Apple Watch eigenlijk wel helemaal veilig? In dit artikel leggen we je uit wat Apple Pay precies inhoudt, hoe je het kunt gebruiken en vertellen we je of het een veilige manier is van contactloos betalen.

Wat is Apple Pay?

Apple Pay is de betaaldienst van Apple die beschikbaar wordt gesteld op de apparaten van Apple. Denk hierbij aan de iPhone, iPad, Mac en de Apple Watch. Via deze betaaldienst is het mogelijk om met deze apparaten contactloos te betalen. Als je in het bezit bent van bijvoorbeeld een iPhone, kun je via de Wallet-app de betaaldienst koppelen aan jouw bestaande bankgegevens. Dankzij de NFC-chip werkt de betaaldienst van Apple bij alle pinapparaten en dat maakt het mogelijk om bij alle winkels te betalen met Apple Pay. 

Betalen met Apple Pay

Tegenwoordig stellen onder andere Rabobank, ABN AMRO en ING Apple Pay beschikbaar. Echter is dit nog niet heel lang het geval, zo was ING de eerste bank die de samenwerking met Apple Pay aankondigde in mei 2019. Betalen met Apple Pay via een iPhone of iWatch kon net als bij ING echter al snel bij andere banken. Zo maakt tegenwoordig ook een bank als Bunq gebruik van Apple Pay, wat het mogelijk maakt om te betalen met een iPhone of Apple Watch. 

Hoe betaal je met Apple Pay via een Apple Watch?

De term Apple Pay is bij velen wel bekend, maar hoe werkt het? Zodra je de bankgegevens hebt opgeslagen in de Wallet-app van jouw apparaat, kun je met Apple Pay aan de slag. Contactloos betalen met Apple Pay via de iPhone wordt al door enorm veel mensen gedaan en kent weinig problemen. Maar hoe gebruik je Apple Pay dan? En hoe kun je betalen met een Apple Watch? De Apple Watch is gekoppeld aan bijvoorbeeld je iPhone, waar je jouw bankgegevens in de Wallet-app hebt opgeslagen. Contactloos betalen met een Apple Watch gaat als volgt:

  • Dubbelklik op het knopje aan de zijkant van de Apple Watch.
  • Houd het scherm van je Apple Watch een paar centimeter van de betaalterminal.
  • Ter bevestiging begint de Apple Watch te trillen.

Hoewel betalen met Apple Pay over het algemeen als positief wordt beschouwd, roept het ook enkele vragen op. Hoe komt het dat via een Apple Watch betalen met Apple Pay handiger is dan met een normale pinpas? En gaat dit wel op een veilige manier? 

Is het veilig om te betalen met Apple Pay op een Apple Watch? 

Contactloos betalen met een Apple Watch, ook wel iWatch genoemd, kan inderdaad onveilig zijn. Mensen die Apple Pay gebruiken en betalen via hun Apple Watch, lopen het risico om digitaal beroofd te worden. Wanneer de smartwatch in handen komt van iemand anders, is er geen code nodig. Dit kan heel gevaarlijk zijn, omdat er zo een groot bedrag van je rekening afgeschreven kan worden. Apple en de Consumentenbond adviseren daarom om de standaardinstelling ‘ontgrendel via iPhone’ uit te zetten. Wanneer deze functie namelijk wel aan staat, en je jouw iPhone ontgrendelt, gebeurt dit ook bij de Apple Watch. Als je deze functie uitzet kun je voorkomen dat er honderden euro’s van je bankrekening afgeschreven worden. Betalen met Apple Pay via een Apple Watch bij banken als Rabobank en ING blijft op deze manier dus veilig.

Maak jij al gebruik van Apple Pay door te betalen met je iPhone of Apple Watch, of doe je het nog op de oude vertrouwde manier met je pinpas?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here