Home Uncategorized Besparen op je energierekening: dat doe je zo

Besparen op je energierekening: dat doe je zo

2005
0
DELEN
Energie besparen thuis

Valt jouw energierekening ieder jaar weer een stuk hoger uit dan je in eerste instantie had verwacht? Balen natuurlijk, want deze kosten kunnen best hoog zijn. Als je jouw energierekening tegen vindt vallen, is het tijd om te werken aan jouw energieverbruik. Zeker als je van jezelf weet dat jouw energieverbruik best hoog is, kan het aan te raden zijn om dit te verminderen. Er zijn verschillende manieren om te besparen op je energierekening. Benieuwd naar deze verschillende manieren? Lees dan vooral verder, want wij zetten het in dit artikel voor je op een rij. 

Energieleveranciers vergelijken

Het kan zomaar zo zijn dat je veel betaalt voor jouw huidige energiecontract. Als je hier niet vaak naar omkijkt, heb je dit misschien nauwelijks door. Toch is het handig om regelmatig energieleveranciers met elkaar te vergelijken. De kans is namelijk aanwezig dat je bij een andere leverancier goedkoper uit bent. Dit kan dan ook een flink verschil zijn in geld, dus zeker de moeite waard om zo nu en dan te gaan vergelijken. Een goedkope energieleverancier gevonden? Stap dan over na de einddatum van je huidige contract. Je betaalt dan een lager tarief en dat is uiteraard fijn. Je wilt tenslotte niet teveel betalen.

Verduurzamen

Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om geld te besparen op je energierekening, is om te verduurzamen. Als je namelijk duurzamer leeft, zal je meer energie besparen in huis. Waar je aan zou kunnen denken bij verduurzamen om te besparen op de energiekosten? Je zou kunnen denken aan isolatie aanbrengen in de spouwmuur of aan het dak, zonnepanelen op je dak installeren of het aardgasvrij verwarmen met een warmtepomp. Deze drie manieren kunnen ervoor zorgen dat je duurzamer leeft en dus minder energie zal verbruiken, waardoor ook jouw energierekening lager zal zijn.

Voorkom sluipverbruik

Hoe bespaar je energie? Door sluipverbruik zoveel mogelijk te voorkomen in de toekomst. Uit onderzoeken is namelijk gebleken dat een elektrisch apparaat in de standby-modus nog flink wat energie verbruikt. Zonde, als je dit apparaat niet eens gebruikt op dat moment. Sluipverbruik van apparaten voorkomen kun je doen door bijvoorbeeld de stekkers uit het stopcontact te halen of door het apparaat echt uit te zetten in plaats van op standby. Op deze manieren kun je flink wat besparen op energie en dat is uiteraard mooi meegenomen. En bovendien, het is maar een kleine moeite!

Kies voor ledverlichting

Hoe je ook energie kunt besparen? Een van de beste energie besparen tips is om te kiezen voor ledverlichting. Beschik je nog over gloeilampen of zelfs halogeenlampen? Dan is het hoog tijd voor verandering als je graag jouw energieverbruik wilt verminderen. Een ledlamp is dan wel wat duurder in de aanschaf, maar het is wel flink zuiniger ten opzichte van en gloeilamp of halogeenlamp. Bovendien gaat een ledlamp ook nog eens veel langer mee, waardoor je het niet snel hoeft te vervangen. Het is dan ook zeker de moeite waard om voor ledlampen te kiezen als je dit nog niet in huis hebt.

Verbruik minder warm water

Warm water speelt een grote rol in de energiekosten. Als je dus graag energie wilt besparen, dan is het aan te raden om te proberen om minder warm water te verbruiken. Hoe je dit kunt realiseren? Je zou bijvoorbeeld regelmatig korter of minder vaak kunnen douchen om minder warm water te verbruiken. Het is tegenwoordig ook een goede optie om te kiezen voor een energiezuinige douchekop. 

Slimme thermostaat

Besparen op je energie kun je ook doen door een slimme thermostaat te gebruiken. Waarom? Omdat je hiermee kunt programmeren wanneer de verwarming wel en niet aan staat. Op deze manier vergeet je niet om de verwarming uit te zetten, waardoor de verwarming niet zomaar meer aanstaat en dus veel energie verbruikt. Wel vergeten de verwarming uit te zetten, maar ben je niet meer thuis? Met een slimme thermostaat is het zelfs mogelijk om vanaf afstand te bedienen. Wel zo makkelijk!

Deze bovenstaande tips kunnen jou erbij helpen om wat energie te besparen in huis. Je kunt dit al vrij makkelijk realiseren, dus het is zeker de moeite waard om hiermee aan de slag te gaan. Zeker als jouw energierekening voor je gevoel flink tegenvalt elk jaar, is het tijd om je energieverbruik wat te verminderen. Met deze tips kun je hier al een heel eind mee komen. Het verbruiken van energie kost een hoop geld, dus het kan zeker geen kwaad om hier wat vaker meer bewust van te zijn! 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here