Home Business Beamers: welke opties zijn er?

Beamers: welke opties zijn er?

2304
0
DELEN
Beamers

Of je nu thuis live voetbalwedstrijden groot wil projecteren om samen met een groep vrienden of familieleden te kijken, of je moet regelmatig presentaties houden, een beamer blijft een verdomd handige uitvinding. Het biedt je de optie om als het ware je scherm te vergoten, of groot beeld te kunnen verschaffen zonder een enorm televisietoestel met je mee te moeten slepen. Maar een beamer aanschaffen is niet iets wat je zomaar even doet. Er zijn tal van opties om uit te kiezen, en wij bespreken er alvast een aantal met je waar je op kunt letten wanneer je gaat shoppen voor een beamer.

Beamers voor zakelijk of educationeel gebruik

Voor presentaties, workshops en lessen zijn er gespecialiseerde beamers die passen bij de beeldverhouding van de bron, wat vaak een computerscherm is. Het gaat hier doorgaans om wat logge apparaten die het beste op een vaste plek kunnen staan. Let bij de aankoop op de optie keystone correctie. Dit geeft je de mogelijkheid om de hoek waarin het beeld projecteert wordt aan te passen. Zo kun je dus ook als je de beamer noodgedwongen laag moet plaatsen toch hoger projecteren. Dan is er ook nog onderscheid tussen beamers die deze keystone correctie automatisch toepassen, en beamers waarbij je dit handmatig moet doen. Dat eerste kan tijdbesparend werken. Kijk ook naar de optie wifi, want daarmee kun je draadloos verbinden met bijvoorbeeld een laptop.

Mini beamer

De term mini beamer verraad het al; dit zijn kleine beamers die makkelijk mee te nemen zijn. Handig wanneer je flexibel wilt kunnen zijn met waar je hem gebruikt. Het geeft je een vrijere keuze in ruimtes om te gebruiken. Mini beamers maken geen gebruik van een conventionele beamerlamp, maar van een LED lamp. De lichtopbrengst van zo’n beamer is wel wat lager dan die van een gewone beamer. Een verduisterde ruimte is dus een vereiste als je een mini beamer goed wilt kunnen gebruiken.

De term mini beamer verraad het al; dit zijn kleine beamers die makkelijk mee te nemen zijn. Handig wanneer je flexibel wilt kunnen zijn met waar je hem gebruikt. Het geeft je een vrijere keuze in ruimtes om te gebruiken. Mini beamers maken geen gebruik van een conventionele beamerlamp, maar van een LED lamp. De lichtopbrengst van zo’n beamer is wel wat lager dan die van een gewone beamer. Een verduisterde ruimte is dus een vereiste als je een mini beamer goed wilt kunnen gebruiken.

Opties bij een beamer

Ultra Short-Throw: handig voor kleine ruimtes

Niet in alle ruimtes waarin je een beeld wilt projecteren heb je de mogelijkheid om afstand te creëren tussen de beamer en het scherm. Dit is echter bij de meeste beamers wel noodzakelijk om een beetje een groot en scherp beeld te kunnen produceren. Maar niet getreurd, want er bestaan we degelijk beamers die met kleine afstanden goede resultaten kunnen geven. Dit noemt met een Ultra Short-Throw beamer. Hiermee kun je een vlak met een breedte van 180 centimeter vullen vanaf een afstand van rond de 50 centimeter. Handig dus in een kleine zaaltjes, en wellicht ook in je woonkamer.

Home Cinema beamer

Voor het kijken van films is de Home Cinema beamer uitgevonden. Deze maken standaard gebruik van een beeldverhouding die past bij films. Ze zijn te krijgen vanaf HD-ready tot 4K, waarbij de laatste het scherpste beeld produceert. Er bestaan ook 3D beamers waarmee je, met behulp van een 3D-bril, 3D-films kunt kijken. Let op de contrastratio van de Home Cinema beamer: hoe hoger deze is, des te mooier vallen de kleuren uit.

Zaken waar je op moet letten

De beeldresolutie de beamer maximaal kan produceren is een punt om op te letten. We leven in een tijd waarin 4K in opkomst is, maar nog niet erg veel gebruikt wordt. Voor nu kun je dus misschien af met Full HD, maar met het oog op te toekomst is een beamer die 4K-ready wellicht een verstandigere keuze. Gebruik je de beamer enkel voor presentaties en niet voor het kijken van televisie of films, dan is een lagere resolutie afdoende. Dit verschil in gebruik is ook van belang bij de keuze voor beeldverhouding. Kies voor presentaties 4:3, want dit komt overeen met computerschermen. Voor films en televisie is 16:9 de beste keuze. Let ook op het Lumen dat de beamer kan produceren. Hoe hoger dit is, hoe beter het beeld zal zijn in een lichte ruimte. De grootte van de ruimte speelt daarbij een grote rol. In een kleine ruimte is 2000 ANSI Lumen nog acceptabel, in een grotere zaal moet je echt 3500 of hoger hebben. Let als laatste ook nog op de hoeveelheid geluid die het apparaat produceert wanneer hij in werking is. Dit kan storend zijn bij het presenteren of het kijken van een film.

DLP of LED?

Er bestaan drie verschillende projectietechnieken, waarbij de eerder genoemde mini beamer er één is. Daarnaast zijn er 3LCD-beamers, die gebruik maken van drie Liquid Crystal Displays. Hierbij kun je de lens aanpassen en krijg je een helderder en scherper beeld dan bij de andere optie: Digital Light Processing (DLP). Daarbij wordt gebruik gemaakt van kleine spiegeltjes die door middel van bewegingen de lichtinval regelen. Dit heet als voordelen dat de beamer kleiner en lichter is dan bij LCD, de zwartwaarden beter zijn en er geen onderhoud aan gepleegd hoeft te worden. Deze beamers maken wel wat meer geluid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here