Home Automotive Auto technisch total loss of economisch total loss: wat is het verschil?

Auto technisch total loss of economisch total loss: wat is het verschil?

2106
0
DELEN
Auto technisch total loss of economisch total loss wat is het verschil

Je auto is je lief en je doet je best om hem heel te houden. Helaas lukt dat niet altijd. Het slechtste scenario is dat je auto zo gehavend raakt dat hij total loss verklaard wordt. Dat kan op twee manieren: technisch total loss of economisch total loss. Wat het verschil is, leggen we uit in dit artikel. In beide gevallen zul je tot de conclusie komen dat een goede autoverzekering met adequate dekking geen overbodige luxe is.

Technisch total loss

Technisch total loss is een ruimer begrip dan je wellicht zou denken. In de kern gaat het erom dat de auto bij een technisch total loss zodanig beschadigd is dat hij ook met een reparatie of het vervangen van onderdelen niet meer veilig gemaakt kan worden. Dat is het geval wanneer de carrosserie of het chassis niet meer te herstellen is. Maar er wordt ook van technisch total loss gesproken wanneer een auto uitgebrand is, en zelfs als deze gestolen is en er letterlijk fysiek niet meer is. In dat laatste geval valt er ook weinig meer te verkopen, anders kan de auto waar dus niet meer in gereden kan worden voor onderdelen verkocht worden. In het geval van een technisch total loss zal het chassisnummer van de auto worden vernietigd.

Auto technisch total loss of economisch total loss

Economisch total loss

Economisch total loss zit een stukje ingewikkelder in elkaar, want hier komt een rekensom bij kijken. We spreken van een auto die economisch total loss is wanneer de reparatiekosten om de auto bij schade te herstellen hoger zijn dan twee derde van de dagwaarde van de auto vóór de schade. Daarbij wordt ook de restwaarde van de auto meegenomen. Een voorbeeld: je auto was voor het ongeval 7.500 euro waard en na het ongeval nog 1.500 euro. Als de reparatiekosten boven de 6.000 euro worden geschat, is de auto economisch total loss. Dat wil niet zeggen dat je de auto per se weg moet doen. Als de auto na een APK-keuring nog verantwoord de weg op kan of met een gedeeltelijke reparatie weer APK-waardig is, kun je hem houden en erin blijven rijden. Maar je kunt hem ook via een total loss veiling aan de hoogste bieder verkopen.

In beide gevallen ben je aardig in de aap gelogeerd als je auto enkel WA-verzekerd was. Brandschade of diefstal wordt vergoed bij Beperkt Casco, maar als je zelf verantwoordelijk bent voor de schade, is enkel een Allrisk (Volledig Casco) dekking voldoende om de schade vergoed te krijgen vanuit je autoverzekering.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here