Home Smartphones en tablets Augmented reality via jouw mobiele telefoon

Augmented reality via jouw mobiele telefoon

2425
0
DELEN
Augmented Reality

We hebben de echte wereld en de virtuele wereld, ofwel Virtual Reality. Dat waren altijd twee gescheiden zaken, maar daar begint verandering in te komen. Met Augmented Reality (AR) wordt het mogelijk om virtuele zaken op een scherm in de echte wereld te plaatsen. Met een iPhone XR, die draait op het besturingssysteem iOS 12, komt AR-technologie letterlijk in jouw broekzak. Maar wat is dat AR nu eigenlijk, en wat kun je ermee?

Toegevoegde realiteit door middel van markers

Augmented Reality betekent letterlijk ‘toegevoegde realiteit’. Een digitaal beeld wordt toegevoegd aan het beeld van de werkelijkheid. Meestal gebruik je hier een smartphone bij, waarbij gezegd moet worden dat Apple voorop loopt met het benutten van AR. Een speciale bril is doorgaans niet nodig. Vaak wordt voor AR een ‘marker’ gebruikt, die de app informatie geeft over welke animatie of data er getoond moet worden. Deze marker is doorgaans een QR-code, een ander soort streepjescode of unieke afbeelding. De data die geladen moet worden kan ook informatie betreffen die in real time bijgewerkt wordt. Om deze reden is het van belang dat de smartphone die je ervoor gebruikt beschikt over een goede processor, camera, en een goede internetverbinding.

Nooit meer zoeken

AR kan ingezet worden om nuttige informatie aan het beeld van de werkelijkheid toe te voegen. Denk hierbij aan uitleg over wat iets is, of hulp bij het vinden van de weg. Zo ontwikkelt American Airlines een app die je op een vliegveld de weg wijst naar zowel de gate als het toilet en de koffiebar. Maar ook een projectie van een snelheidsmeter of hoogtemeter (in een vliegtuig) is een vorm van AR. Het ligt in de lijn der verwachting dat onze smartphone ons in de toekomst een hoop aanvullende informatie kan verschaffen op wat we om ons heen zien. Zoeken zou op den duur wel eens verleden tijd kunnen worden, evenals rondleidingen met een toergids. Waar heb je die laatste immers voor nodig als je zelf met behulp van je smartphone meteen kunt zien wat het verhaal achter een bepaalde plek is?

Meubels uittesten in je interieur

Augmented Reality via je telefoon

Een andere, zeer praktische ontwikkeling die door AR mogelijk gemaakt wordt, is het plaatsen van virtuele objecten in echte omgeving. Dat maakt de aanschaf van meubels een stuk eenvoudiger. Als je voor aankoop al kunt zien hoe een stoel of bank staat in jouw interieur, is het immers een stuk makkelijker om de juiste meubels voor jou te vinden. IKEA ontwikkelde hiervoor al de IKEA Place app. Maar ook Bol.com heeft een app ontwikkeld die je de mogelijkheid geeft om producten eerst te ‘testen’ in je interieur, wat natuurlijk geen kwaad kan, aangezien je de producten van een webshop niet in het ‘echt’ kunt zien voordat je ze aanschaft.

Gamen in de echte wereld

Ook de wereld van het gamen krijgt een nieuwe dimensie met Augmented Reality. Daar kregen we al een voorproefje van met de hele Pokémon Go-rage, waarbij je beesten bevecht die met behulp van de camera van je telefoon in het beeld van de realiteit geplaatst worden. Maar tegenwoordig is er ook een soort AR-versie van de Tamagotchi, ‘AR Dragon’, waarbij je voor een draakje moet zorgen. Je kunt ook zombies bestrijden die in je eigen huis zitten met ‘AR Zombi’. Het is ook mogelijk om je eigen Domino D-Day te creëren in je woonkamer met ‘Domino World AR’. Zo heb je toch het plezier van het in elkaar zetten van een lang domino circuit, zonder dat je later zelf de stenen hoeft op te ruimen.

Leren met behulp van AR

Voor leerdoelen is Augmented Reality ook een nuttige ontwikkeling. Het is nu al mogelijk om met behulp van AR-apps de anatomie van een mens of dier te bestuderen, evenals het heelal. De mogelijkheid om direct informatie te verschaffen bij zaken die in beeld verschijnen, draagt bij aan een leerervaring die motiverender kan zijn dan het volgen van een les of het bestuderen van een boek. Het geeft de leerling namelijk de mogelijkheid om zelf te ontdekken. Het is dan ook zeer waarschijnlijk dat AR ook voor dit doel een stuk verder ontplooid gaat worden in de toekomst. Het is immers slechts de volgende stap voor de huidige generatie leerlingen, die al lang bekend is met de smartphone en de tablet.

Dit is een samenwerking.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here