Home Smartphones en tablets Apple zet in op privacy iOS-gebruikers en gaat privacylabels tonen bij apps

Apple zet in op privacy iOS-gebruikers en gaat privacylabels tonen bij apps

2087
0
DELEN
Apple zet in op privacy iOS-gebruikers en gaat privacylabels tonen bij apps

Apple is een campagne gestart om de privacy van gebruikers van apparaten die op iOS draaien te verbeteren. De belangrijkste maatregel die daarbij genomen wordt, is dat het Amerikaanse bedrijf ontwikkelaars van apps die aangeboden worden in de App Store om duidelijk bij hun apps te vermelden welke data van gebruikers ze verzamelen en delen. Deze informatie moet prominent weergeven worden in de App Store van Apple prominent weergegeven. Die informatie zal een samenvatting van de privacyvoorwaarden zijn.

Net als voedingsetiketten

Apple ziet deze privacylabels al iets wat vergelijkbaar moet zijn met voedingsetiketten op etenswaar. De labels moeten de gebruiker in een snelle oogopslag vóór het downloaden laten zien hoe de ontwikkelaars van een app met hun privacy omgaan. Daarvoor moeten ze tonen welke data er wordt gebruikt om hun als gebruiker te volgen. Ook moet het label laten zien of en welke data er wordt verzameld en gekoppeld aan de gebruiker. De bedoeling is ook dat de productpagina’s van apps duidelijk maken welke datatypen de app verzamelt, wat het privacybeleid is en of er gebruikgemaakt wordt van code van derde partijen voor het adverteren. De gebruiker moet toestemming geven op al deze zaken.

Vanaf 8 december

Apple gaat de privacylabels vanaf 8 december verplichten bij het indienen van een nieuwe app en bij een update van een app. Huidige versies van apps blijven wel gewoon werken. Gebruikers daarvan moeten echter wel toestemming verlenen voor het verkrijgen van een Identification for Advertisers-code (IDFA) die apps toestaat om gebruikers te tracken voor advertentiedoeleinden.

Andere wijzigingen in iOS op privacygebied

Maar de privacylabels zijn niet de enige wijzigingen die Apple wil gaan doorvoeren op het gebied van privacy. Het Amerikaanse bedrijf gaat ook een optie inbouwen in haar besturingssysteem iOS waarmee gebruikers ervoor kunnen kiezen om met apps die vragen om locatiegegevens een minder nauwkeurige locatie te delen. Verder komt er in iOS ook een zogenaamde Recording Indicator. Dat is een icoontje dat in de statusbar weergegeven gaat worden en dat aangeeft dat de camera of microfoon van het apparaat aan het opnemen is.

Apple zet in op privacy iOS-gebruikers en gaat privacylabels tonen

VPN: een veilige ‘tunnel’ naar het internet

Internetgebruikers die zich desalniettemin zorgen blijven maken over hun privacy en eigenlijk geen accurate gegevens over hun locatie willen delen, kunnen ervoor kiezen om gebruik te maken van een Virtual Private Network (VPN). Wat is VPN? Het is in feite een soort veilige ‘tunnel’ tussen het apparaat dat je gebruikt en het internet. Het beschermt je internetverkeer tegen gluurders, bemoeials en censuur. Het is niet gratis om er gebruik van te (blijven) maken, maar het is wel de makkelijkste en meest effectieve manier waarop je als internetgebruiker je internetverkeer kan beveiligen en je online identiteit kan verbergen. Zodra je als gebruiker verbonden bent met een veilige VPN server, gaat het internetverkeer tussen jouw apparaat en het internet door een versleutelde tunnel waar niemand naar binnen kan kijken. Dat geldt dus voor hackers, overheden en zelfs je eigen internetprovider niet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here