Home Huishoudelijk Amazon Alexa, je persoonlijke assistent thuis

Amazon Alexa, je persoonlijke assistent thuis

2899
0
DELEN
Amazon echo

De Echo speaker van Amazon is een intelligente draadloze speaker. Het is echter niet zomaar een speaker. De speaker heeft alleen het geluid van je stem nodig om het internet af te speuren naar hetgeen dat je zoekt, hij kan boodschappenlijsten en to-do lijsten voor je maken, online voor je shoppen en al je smart-home products besturen terwijl je telefoon in je broekzak blijft.

Wat is Alexa?

Alexa is Amazon’s vooruitstrevende spraaktechnologie. Het systeem kan je woorden interpreteren en zo simpele taken voor je uitvoeren zoals het dimmen van de lichten in huis of het afspelen van je favoriete track.

Door speciale microfoons die van ver geluid op kunnen vangen kan Alexa ook reageren op commando’s van veraf. Er is geen aan en uit knop, je roept simpelweg “Alexa, Echo, Amazon of Computer” gevolgd door dat wat er moet gebeuren en het wordt uitgevoerd. Het is wel een project waar nog veel aan verbeterd moet worden dus je moet niet te hoge verwachtingen hebben.

Voor wie is Amazon Echo gemaakt?

Wie alleen muziek wil luisteren kan naar alle waarschijnlijk beter geluid krijgen voor minder geld. Dit is eigenlijk ook niet het doel van Alexa. De spraaktechnologie is vooral nuttig voor smart-home gebruikers omdat je alle apparatuur in huis kan bedienen zonder dat je je telefoon moet pakken en een app moet opstarten.

Stel je voor dat je ‘s avonds thuis komt met je handen vol en je wilt het licht aandoen. Zonder Alexa zou je eerst hetgeen je in je handen hebt moeten neerleggen, je telefoon moeten pakken en een app moeten opstarten. Met Alexa roep je alleen maar “Alexa doe het keukenlicht aan” waarop de taak wordt uitgevoerd.

Naast het uitvoeren van bovengenoemde taken kan Alexa vragen Wikipedia voor je te doorzoeken, je te helpen met koken “Alexa, is een gram hetzelfde als een mililiter?” of iets voor je op een to-do lijst zetten. “Alexa zet tandarts afspraak maken op mijn to-do lijst”. Aangezien Alexa een platform is en er steeds meer integraties met derde partijen komen, wordt het apparaat steeds slimmer naarmate je het langer gebruikt.

Hoe werkt Alexa

Amazon ontwikkelde een systeem dat natuurlijke taal kan verwerken door het ontvangen van het geluid van je stem door zeven ingebouwde zeer gevoelige microfoons. Het systeem staat continu te luisteren en antwoordt gelijk zodra het iets opvangt dat het herkent. Je stem wordt gestreamed naar de cloud. In de Amazon cloud computers wordt de zin geanalyseerd. Als de zin geanalyseerd kan worden wordt het antwoord uitgesproken door de speaker. Je commando’s worden weergegeven in de App maar je kunt ze verwijderen als je geen historie wilt bijhouden. Het zijn vooral de smart-home commando’s waarvan de meeste mensen enthousiast van worden. Deze functionaliteiten maken het dagelijks leven echt makkelijker. Het apparaat kent al verschillende integraties met applicaties van derden en Amazon verwelkomt meer integratie partners hartelijk. De API is beschikbaar voor ieder bedrijf dat integratie met zijn applicatie mogelijk wil maken.

Alexa’s Skills

Een Alexa skill is net zoiets als een app. Het is een kleine applicatie die je kunt toevoegen aan je apparaat om een nieuwe functionaliteit toe te voegen. Op dit moment zijn er 8000 skills beschikbaar. In April lanceerde Amazon Alexa Skill Kit waardoor het makkelijk wordt voor iedereen met wat programmeerkennis om een applicatie te maken voor Alexa. Net als bij apps op je smartphones zijn er een hoop skills die niet veel toevoegen, maar er zijn er ook een paar hele goede bij.

Wat kan Alexa (nog) niet?

Een van de zwakke punten van Alexa is dat het maar een command tegelijkertijd kan uitvoeren. Je kunt niet zeggen Alexa doe het licht in de woonkamer en in de slaapkamer aan, tenzij je een groep hebt gecreeerd die “woonkamer en slaapkamer” heet. Ieder commando moet apart worden uitgesproken. Dit geldt ook voor de to-do lijst en de shoppinglijst. Je kunt niet zeggen, Alexa zet rijst en melk op mijn booschappenlijst. Een ander probleem wat vaak gemeld wordt is dat Alexa het commando soms niet kan horen door achtergrond geluid. Amazon heeft een ingebouwde filter die achtergrondgeluid wegfilterd, maar deze is niet altijd toereikend.

Al met al is Alexa een stukje vernufige technologie die vooral wat het bedienen van smart-home producten erg goed van pas komt. Het systeem is uitbreidbaar met speciaal soort apps die “skills” worden genoemd waardoor het systeem steeds meer taken kan uitvoeren en dus steeds slimmer wordt. Doordat Amazon zijn API beschikbaar stelt voor derden zullen ook steeds meer producten samen kunnen werken met Alexa’s technologie. Kortom, Alexa lijkt een belangrijke plaats in te gaan nemen in de markt van smart-home producten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here