Home Computers Alles wat je moet weten over de externe harde schijf

Alles wat je moet weten over de externe harde schijf

6297
0
DELEN
Externe Harde schijf

Heb je geen ruimte meer op je laptop? Maak je je zorgen om de veiligheid van je data? Een externe harde schijf biedt de oplossing. Belangrijke bestanden of zelfs een backup van je hele computer kunnen hier op bewaard worden, zodat je nooit je werk kwijt bent als je computer kapot gaat. Daarnaast is een externe harde schijf heel nuttig om grote hoeveelheden data over te zetten van je oude computer naar een nieuwe, of om te gebruiken als uitbreiding van je interne opslagcapaciteit. Voor iedereen die belangrijke gegevens verzamelt of werkt op zijn eigen computer is een externe harde schijf een essentieel bezit. Maar hoe maak je er het beste gebruik van? En hoe werkt het precies?

De hard disk drive
Er bestaan tegenwoordig twee varianten van de externe harde schijf: de klassieke hard disk drive (HDD) en de nieuwe, snellere solid-state drive (SSD). In feite is een externe HDD niets anders dan de harde schijf die in de meeste computers aanwezig is. Door middel van een magnetisch opslagsysteem dat lijkt op de magneetstrips in credit cards kan data opgeslagen en uitgelezen worden. Een harde “schijf” heet zo omdat dit magnetische opslagsysteem de vorm heeft van een of meerdere schijven die rond kunnen draaien. Een magneetkop schrijft of leest in korte tijd de informatie uit de ronddraaiende harde schijf.

Sneller en veiliger
Om informatie uit te lezen uit een HDD moet de schijf draaien zodat de magneetkop precies op het juiste punt staat. Aangezien dit tijd kost, is er een alternatief bedacht: de solid-state drive. Deze variant van de externe harde schijf slaat informatie op in kleine elektronische circuits die razendsnel uitgelezen kunnen worden. De SSD heeft nog een voordeel ten opzichte van de klassieke externe harde schijf. Er zitten geen bewegende onderdelen in, dus maakt een SSD minder geluid en kan je hem altijd meenemen zonder dat hij beschadigd raakt.

Controle over je data
We verzamelen met zijn allen steeds meer data, het is dan ook bijna niet meer haalbaar om alles op je eigen computer op te slaan. Een aantal alternatieven voor opslag in de cloud zijn ontstaan, maar deze zijn vaak onoverzichtelijk. Een externe harde schijf biedt complete controle over je data en je hebt de garantie dat niemand anders erbij kan. Het is heel gemakkelijk om een externe harde schijf te gebruiken: via een USB kabel kan hij verbonden worden met je computer. Voor de mensen die echt zeker willen zijn dat er nooit iemand aan de bestanden kan komen (bijvoorbeeld als het gaat om gevoelige informatie van werk), is er ook nog de optie om de externe harde schijf te versleutelen. Zelfs als hij dan gestolen wordt, kan alleen jij de bestanden uitlezen.

Veilig backups maken
Het principe van backups is om je bestanden op meerdere plekken op te slaan. Mocht er iets kapot gaan, heb je altijd nog een kopie opgeslagen. Een externe harde schijf garandeert dat er nooit iets verloren raakt, als je op een slimme wijze backups maakt. Alleen je bestanden verplaatsen naar de externe harde schijf is niet genoeg, als je hem verliest of laat vallen dan zijn alsnog je bestanden weg. De eerste regel is dus: kopieer je bestanden, in plaats van ze te verplaatsen.

De tweede regel is: laat niet altijd je externe harde schijf verbonden met je computer. Het lijkt heel handig om hem altijd er in te laten, zodat je makkelijk bij je bestanden kan. Je kan echter in de problemen komen als je computer geïnfecteerd wordt. Vaak probeert het virus zich niet alleen binnen je computer te verspreiden, maar ook naar je externe harde schijf. Als dit gebeurt, ben je niet alleen de oorspronkelijke versie van je bestanden kwijt maar ook je kopieën. Let dus goed op en koppel je externe harde schijf alleen met je computer als je bestanden nodig hebt of een backup wil maken.

Waar moet ik naar zoeken?
Het is heel handig voor iedereen die regelmatig werkt op zijn of haar computer om een externe harde schijf te gebruiken. Wil je een externe harde schijf kopen? Er zijn veel verschillende opties om te overwegen. Voor de mensen die snelheid belangrijk vinden, is het handig om een SSD te nemen. Als je computer een USB 3.0 poort heeft zal de bestandsoverdracht nog sneller gaan. Dit geldt overigens ook voor de meeste moderne externe hard disk drives. Dus plug je externe harde schijf altijd in een USB 3.0 poort als je computer deze heeft.

Voor de meeste mensen is een hard disk drive nog steeds de betere optie. Deze zijn vaak goedkoper en hebben meer opslagcapaciteit dan solid-state drives. De belangrijkste factor om te besluiten welke HDD je wil kopen is waar je hem voor wilt gebruiken. Voor dagelijks gebruik en backups is een externe harde schijf 1TB al meer dan genoeg. 1TB is 1000GB aan data, wat voldoende is voor een complete backup en een hoop foto’s of andere bestanden die niet meer op de computer passen maar wel opgeslagen moeten worden. Als je meerdere backups wil bewaren van verschillende momenten of simpelweg zeker wil zijn dat je voorlopig genoeg opslagruimte hebt, is een externe harde schijf 2TB aan te raden. Een 2TB harde schijf zal een iets grotere investering zijn, maar zal heel lang mee gaan en heel moeilijk zijn om vol te krijgen.

In principe kan iedere externe harde schijf op iedere computer gebruikt worden, zowel Windows als Mac. Het bestandensysteem dat gehanteerd wordt is echter wel afhankelijk van het besturingssysteem. De meeste externe harde schijven zullen het NTFS systeem gebruiken voor Windows, of het HFS+ systeem voor Mac. Let dus op: op een Mac kan je geen NTFS gebruiken en op Windows geen HFS+. Om je externe harde schijf met beide besturingssystemen te gebruiken, moet je hem formatteren naar het FAT32 of ExFAT formaat. Hierbij gaan je bestanden verloren, dus het is raadzaam om te bedenken of je je externe harde schijf alleen op Windows of Mac gaat gebruiken of op allebei de systemen voordat je hem in gebruik neemt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here