Je hebt er vast wel eens iets over gehoord, Bitcoin. Bitcoin is een relatief nieuwe digitale valuta en veel mensen begrijpen nog niet precies hoe bitcoin in elkaar zit en waarom je het zou moeten gebruiken. De werking van Bitcoin en de daaraan verbonden Blockchain is complexe materie, maar zeker de moeite waard om te doorgronden. Bitcoins kennen een aantal voordelen als het gaat om het maken van digitale transacties ten opzichte van huidige betaalplatformen. Wat is Bitcoin, wat is de Blockchain en wat zijn die voordelen precies?
In dit artikel:
Wat is bitcoin?
Bitcoin is de eerste gedecentraliseerde digitale valuta ter wereld. Bitcoins zijn digitale munten die kunt versturen over het internet. Bitcoins worden versleuteld verstuurd van persoon naar persoon via de Blockchain zonder tussenkomst van een bank. Dit maakt zo’n transactie veilig en betrouwbaar.
Hoe werkt het?
Je kunt Bitcoins kopen of verkopen voor dollars, euro’s of een andere valuta. Daarna kun je de Bitcoin gebruiken als betaalmiddel. Je kunt je Bitcoins bewaren in je digitale portemonnee op je computer. Het grappige is echter dat de Bitcoins fysiek nergens bestaan, ook niet op een harde schijf. In plaats daarvan zijn er alleen verslagen van transacties tussen twee verschillende adressen met hun balans die verminderd of vermeerderd. Iedere transactie die ooit heeft plaatsgevonden is opgeslagen in en publiek grootboek dat de Blockchain wordt genoemd.
Bitcoins kunnen dus gebruikt worden om elektronisch dingen te kopen. In dat opzicht verschillen Bitcoins niet zoveel van dollars of euro’s die ook digitaal worden verhandeld. Er is echter een belangrijk kenmerk dat het anders maakt dan conventioneel geld en dat is dat het gedecentraliseerd is. Geen enkel instituut beheerst of reguleert het Bitcoin netwerk en daardoor zijn er geen transactiekosten.
Wie bedacht Bitcoin?
Het idee achter Bitcoin was om een valuta te creëren die geheel onafhankelijk was van een centrale autoriteit, direct digitaal overdraagbaar en tegen lage transactiekosten. Een of meerdere software ontwikkelaars genaamd Satoshi Nakamoto stelde Bitcoin voor als een elektronisch betaalsysteem gebaseerd op wiskundig bewijs. Niemand weet wie Satoshi Nakamoto is. Er zijn meerdere theorieën over de identiteit van de uitvinder van Bitcoin, maar op de dag van vandaag is het nog steeds een mysterie wie er achter Bitcoin zit.
Hoe worden Bitcoins gemaakt?
Bitcoins worden digitaal gecreëerd, door een gemeenschap van mensen die miners worden genoemd. Dat minen gebeurt door krachtige computers in een gedistribueerd netwerk die zeer ingewikkelde wiskundige algoritmen kunnen oplossen.Hetzelfde netwerk verwerkt ook de transacties waardoor het ook als betaalnetwerk fungeert. De technologie die hierachter zit wordt de Blockchain genoemd. Deze technologieën zijn niet nieuw maar de manier waarop ze in combinatie met elkaar worden gebruikt is revolutionair. De Blockchain wordt niet alleen voor Bitcoin transacties gebruikt, maar ook voor andere digitale transacties.
Hoe zit de Blockchain in elkaar?
Allereerst een stukje geschiedenis over de geldtransacties. Sinds mensenheugenis hebben mensen vertrouwd op intermediairs als banken en overheden om vertrouwen en zekerheid te waarborgen. Banken voeren taken uit als gegevensopslag van transacties. Met de komst van de Blockchain is de tussenkomst van een derde partij niet meer nodig. De Blockchain is een soort gedecentraliseerde database die alle digitale transacties tussen twee personen in de gaten houdt. In plaats van een centrale plek van opslag zoals in het geval van banken en overheden heeft de Blockchain een netwerk van gerepliceerde databases die worden gesynchroniseerd via het internet. Iedereen binnen het netwerk heeft dus een kopie en het is altijd duidelijk welke transacties er hebben plaatsgevonden.
Als er een digitale transactie wordt uitgevoerd wordt deze geplaatst en een beschermd blok met andere transacties die plaats hebben gevonden in de afgelopen tien minuten. Dit blok wordt vervolgens over het netwerk verzonden. Miners concurreren vervolgens tegen elkaar om het blok te valideren. Dit gebeurt door het oplossen van zeer complexe wiskundige formules waar veel computerkracht voor nodig is. De eerste miner in het netwerk die in staat is het blok te valideren krijgt hiervoor een beloning. In een Bitcoin Blockchain netwerk zal deze beloning zich uitbetalen in Bitcoin. Vervolgens wordt het gevalideerde blok gekoppeld aan oudere blokken, waardoor er een ketting van gevalideerde en anonieme transacties ontstaat, waarmee iedere transactie die ooit heeft plaatsgevonden in de Blockchain te zien is. Het netwerk wordt continu geupdate waardoor ieder grootboek altijd hetzelfde is.
Waar is Bitcoin op gebaseerd?
Alledaags geld is gebaseerd op de prijs van goud of zilver. Bitcoins zijn gebaseerd op wiskunde. Over de hele wereld gebruiken mensen software programma’s die een wiskundige formule volgen om Bitcoins te produceren. Deze formule is openbaar zodat iedereen hem kan gebruiken.
Wat zijn de voordelen van Bitcoins?
Het gecentraliseerde, transparante maar veilige karakter van de Blockchain betekent dat mensen elkaar kunnen vertrouwen en direct naar elkaar transactie kunnen versturen. Dit maakt de tussenkomst van intermediairs overbodig. Dit betekent ook dat er nauwelijks of geen transactiekosten zijn. Daarnaast zijn er grote voordelen op het gebied van veiligheid. Het is nauwelijks mogelijk om de Blockchain te hacken. Als een hacker in een bepaald blok wil inbreken zal dat ook moeten gebeuren in alle voorafgaande blokken in de Blockchain.
Zal de blockchain het internet en de globale economie veranderen?
Daar is geen twijfel over mogelijk. Een nieuwe globale economie waarbij directe waarde overdrachten een belangrijke rol spelen is op komst. Grote intermediairs als banken zullen hierbij geen rol meer spelen. Een wereld waarbij vertrouwen niet meer wordt gesteld in centrale intermediairs maar in complexe computercode.
“De technologie die waarschijnlijk de grootste impact gaat hebben de komende decennia is gearriveerd. Het is niet sociale media, het is niet big dat of robotics. Het is zelfs niet AI. Je zult verrast zijn dat het de onderliggende technologie van digitale valuta zoals Bitcoin is. Het wordt de Blockchain genoemd.” – Don Tapscott Business Consultant.
De Blockchain kan vele industrieën die nu afhankelijk zijn van intermediairs zoals banken, verzekeringen en de publieke sector veranderen. De Blockchain technologie rekent af met kosten die intermediairs rekenen voor hun diensten. Daarnaast kan de Blockchain mensen met beperkte toegang tot de globale economie voorzien in betere toegang tot betaalsystemen en betere bescherming bieden tegen corruptie. De potentieel impact van de Blockchain op de maatschappij en globale economie kan enorm zijn. Dit is pas het begin, vele platformen en applicaties gebaseerd op deze technologie zijn nog niet uitgevonden.