Home Internet Al je devices en kanalen beschermen met een goed wachtwoord

Al je devices en kanalen beschermen met een goed wachtwoord

2161
0
DELEN

Wachtwoorden zijn gemakkelijker te kraken dan je denkt. Niet alleen op technisch gebied, maar ook wanneer je iemand een beetje kent kun je al een inschatting maken van een wachtwoord. Wist je dat veel mensen hun eigen voor- of achtenraam in hun wachtwoord verwerken? Niet handig. Ook één wachtwoord kiezen voor verschillende websites is iets wat nog te vaak gebeurd.

Stap 1: Alle wachtwoorden verzamelen!

Stop met het invoeren van hetzelfde wachtwoord op al je kanalen. Het is niet veilig, maar wel makkelijk. Neem voor deze stap even goed de tijd om alle websites en kanalen te verzamelen waarvoor jij een wachtwoord nodig hebt. Neem een vel papier en schrijf hier de kanalen op. Denk hierbij aan:

  • DigiD
  • Zorgverzekering
  • Webshops
  • E-mail
  • Werk
  • Soms: bankzaken

Zaken zoals DigiD en je zorgverzekering zijn extra beveiligd met een tweestapsverificatie. Dit houdt in dat je een extra code krijgt via je telefoon of je het inloggen met je een app moet bevestigen. Toch is het handig om voor deze kanalen een goed wachtwoord te kiezen. Nu je alle kanalen voor je hebt staan waar je een wachtwoord voor moet hebben, kun je wachtwoorden gaan verzinnen. Hoe zijn goede wachtwoorden opgebouwd?

De vorm van een wachtwoord

Hoe langer het wachtwoord, hoe moeilijker te kraken. Jan123 is bijvoorbeeld een wachtwoord dat niet ontzettend moeilijk is. Kies voor een naam of woord die je goed kunt onthouden, maar die niet op het eerste gezicht te raden is. Denk bijvoorbeeld aan:

  • De kat, de kat heet ‘Simba’, denk voor een wachtwoord aan een personage uit de Lion King.
  • De hond, de hond heet ‘Max’ en is een West Highland White Terrier. Nu is ‘WestHighlandWhiteTerrier’ al een goed begin voor een wachtwoord, maar ‘Westie’ is de afkorting die jullie gebruiken.
  • Je dochter heet ‘Lotte’, maar jullie noemen haar altijd ‘Lolli’.

Gebruik leestekens

Het gebruiken van leestekens in een wachtwoord is niet altijd toegestaan, maar als het kan is het zeker aan te raden. Denk hierbij niet aan de i is ! of een o is een 0. Die trucjes zijn over het algemeen bekend. Begin bijvoorbeeld een wachtwoord met een uitroepteken, halverwege een + of een ander teken. Wees creatief!

Wachtwoorden onthouden

Net als een pincode, is het eigenlijk niet aan te raden om een wachtwoord ergens op te schrijven. Toch is het af en toe toch handig om een wachtwoord gewoon bij de hand te hebben. Gebruik hiervoor geen Word-document of boekje. Hiervoor kun je een wachtwoordmanager gebruiken. Een goed gratis voorbeeld hiervan is Last Pass. Last Pass is een digitale kluis die je beveiligd met een wachtwoord, maar waar je vervolgens al je wachtwoorden in kunt opslaan. Handig!

Lees ook: De beste wachtwoord app volgens IIPVV.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here