Home Internet 8 technologische trends om in de gaten te houden in 2017

8 technologische trends om in de gaten te houden in 2017

2642
0
DELEN

De technologische veranderingen omringen ons en de ontwikkelingen gaan razendsnel. Nog maar een paar jaar geleden waren cloudplatformen nog een zeldzaam fenomeen. We kenden nog geen virtuele assistenten op onze smartphone. Ze herkennen onze spraak en kunnen reageren op wat we zeggen. Het lijkt nu alweer zo normaal. Dit jaar staat ons weer een hoop te wachten op het gebied van technologie. Sommige innovaties zullen niet te missen zijn, andere innovaties zullen langzaam en onzichtbaar onze levens veranderen.

Wat gebeurde er in 2016?

In 2016 waren er een aantal doorbraken die verandering brachten in de manier waarop we werken, leven en spelen. Dit jaar zullen deze trends doorzetten. Virtual reality is een van die technologieën. Dit jaar zullen we de vruchten plukken van de onderzoeken en de investeringen die gedaan zijn. In 2016 werden virtuele assistenten ook beschikbaar in onze huizen en smart home technologie brak voor het eerst echt door. Dit jaar zal in het teken staan van de eerste echte toepassingen voor het grote publiek op het gebied van VR en de Internet of Things. Technologie waar al jaren onderzoek naar is gedaan.

VR

In 2016 werd virtual reality een stuk zichtbaarder in ons leven. De interesse en de innovaties in deze technologie groeide aanzienlijk. Echter, het veranderde de maatschappij niet. Dit jaar zal er minder nieuwe hardware op de markt komen, maar zal er meer integratie komen met bestaande platformen. Ook zal er meer sociale interactie tussen mensen gaan plaatsvinden in de wereld van de VR. Facebook maakte een aantal grote beloften. Het platform liet een aantal fascinerende demonstraties zien in 2016 tijdens de jaarlijkse F8 Developer Conferententie. Dit jaar zal er veel meer VR technologie op de markt komen voor consumenten van goede kwaliteit, waarbij je kunt denken aan games, films, tv shows en concerten. Vooral het visuele aspect van VR zal steeds beter worden. Langzaam zal VR zijn intrede gaan doen in ons dagelijks leven. De medische wereld zal gebaat zijn bij VR. Bij het geven van trainingen kunnen praktijkvoorbeelden worden nagebootst zonder iemand in gevaar te brengen.

Internet of Things

In 2017 zal IoT software gedistribueerd worden over cloud services en gateways. Er zullen vele nieuwe IoT oplossingen worden gebouwd op basis van microservices, een manier van software ontwikkeling waarbij een grote applicatie gebouwd wordt als een pakket van kleinere modulaire services. Iedere module ondersteunt een bepaald doel en gebruikt een eenvoudige goed gedefinieerde interface om met andere modules te communiceren. Daarnaast zullen machine-learning, AI en cloud services aan deze systemen worden gekoppeld om de data te verzamelen die afkomstig is van de IoT apparaten. Het verbinden van de verschillende onderdelen van het IoT aan de sensors kan gedaan worden met verschillende technologieën zoals WiFi, Bluetooth en relatief nieuwe technologie LiFi. Deze technologie gebruikt licht als communicatiemiddel tussen de verschillende onderdelen van een sensornetwerk.

Artifical Intelligence

In 2017 zullen we veel pogingen zien om machines te laten leren via trial en error. Deze manier van leren wordt reinforcement learning genoemd. Zij vindt haar grondslag in de manier waarop dieren leren. Bepaald gedrag resulteert in een positieve of negatieve uitkomst. Op deze manier kan een computer bijvoorbeeld uit een doolhof navigeren door middel van trial en error. Het positieve resultaat, de ontsnapping uit het doolhof wordt geassocieerd met de acties die daaraan vooraf gingen. Op deze manier kan een computer leren zonder instructies en zelfs zonder voorbeelden. In 2017 zal deze techniek worden gebruikt om problemen op te lossen in de robotica.

Machine Learning

Tijdens de Neural Information Processing Systems conference was de nieuwe machine learning techniek generative adversarial networks onderwerp van gesprek. De techniek werd uitgevonden door Ian Goodfellow, een onderzoeker van OpenAI. Generative adversarial networks zijn systemen die bestaan uit een netwerk dat nieuwe data genereert nadat het geleerd heeft van een training set. Een ander netwerk dat probeert echte en onechte data van elkaar te onderscheiden verwerkt dit vervolgens. Door met elkaar samen te werken kunnen deze netwerken zeer realistische synthetische data produceren.

Zelfrijdende auto’s

Zelfrijdende auto’s vind je op een schaal van een veredelde cruise control tot volledig geautomatiseerde auto. Bij de eerste variant hebben we het over een ingebouwde assistent die zorgt ervoor dat je auto recht blijft op de rijbaan.Een en geavanceerde cruise control zorgt voor een constante afstand tot je voorganger. Aan de andere kan vinden we een volledig geautomatiseerde auto die vanaf een parkeerplaats naar een bestemming kan rijden zonder dat het stuur wordt aangeraakt. Dit jaar zullen auto fabrikanten alles op alles zetten om dit utopia te bereiken. Niet alleen techbedrijven zullen deze technologie branche betreden maar ook autofabrikanten als Nissan en BMW. Verwacht echter niet dat we dit jaar in een zelfrijdende auto kunnen rijden. Er zijn een hoop hindernissen te nemen. Zaken als aansprakelijkheid en andere juridische zaken die erbij komen kijken zullen niet snel zijn opglost. In 2017 dus nog geen zelfrijdende auto’s in het straatbeeld.

Bluetooth

Bluetooth wil met het oog op IoT devices veral aanwezig zijn. Op alle apparaten die op een korte afstand met elkaar moeten kunnen communiceren wil Bluetooth het beste communicatiemiddel zijn. Met de komst van Bluetooth 5 zijn er om deze reden eigenschappen aangepast. Bluetooth 5 kan op meer verschillende apparaten gebruikt kan worden. Een van de veranderingen is dat het bereik groter is geworden naar maximaal 400 meter buiten en 45 meter binnen. Verder is Bluetooth sneller geworden en kan er meer data worden verstuurd. In 2017 zal Bluetooth 5 een belangrijke plaats gaan innemen.

De Blockchain

De Blockchain heeft het potentieel om bestaande industrieën te veranderen. De eerste applicaties die gebruikmaken van de Blockchain technologie bevinden zich in het bankwezen. In een studie uit 2016 gaf 15% van de banken aan de Blockchain in 2017 in productie te willen nemen. Dit jaar zal ook bekend worden of alle investeringen die gedaan in bedrijven die zich richten op deze technologie zijn vruchten zullen afwerpen. Er is tot nu toe veel geïnvesteerd in de Blockchain, maar tot nu toe is er nog weinig resultaat geboekt anders dan een proof of concept.

Chatbots

Chatbots bestaan al sinds de jaren zestig. In 2016 ontstond er een hype rondom chatbots. De wereld is app moe en messaging speelt een steeds belangrijkere rol in ons leven. Een chatbot blijkt in staat om simpele taken voor ons uit te voeren zoals het boeken van vliegticket of hotel. Doordat Facebook Messenger in 2016 zijn Messaging API openstelde voor ontwikkelaars ging de ontwikkeling van chatbots op het Facebook Messenger platform ineens snel. Dit jaar zullen we de eerste chatbot applicaties zien met AI integraties.

2017 zal vooral in het teken staan van de doorontwikkeling van technologieën die we vorig jaar populair zagen worden. De technologie zal komend jaar beter en complexer worden en langzaam zal het een steeds belangrijkere plaats in ons leven gaan innemen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here