Sluit jij een nieuw abonnement af? Dan verwacht je waarschijnlijk een goede 4G internetverbinding. Het is bijna iets vanzelfsprekends. Providers werken nu hard aan een nog beter netwerk: het 5G netwerk. In dit artikel bespreken we wat jij kunt verwachten!
Wat is 5G?
5G is de vijfde generatie mobiele netwerk. Het is de opvolger van de vierde generatie mobiele netwerk (4G). Het nieuwe netwerk is sneller en richt zich voornamelijk op innovatieve toepassingen van internet. Denk hierbij aan ziekenhuis operaties op afstand en zelfrijdende auto’s. Het 4G netwerk was juist gefocust op het verbeteren van de gesprekskwaliteit.
Wat zijn de voordelen?
- Het mobiele netwerk van 5G is sneller. Dit komt omdat de frequenties veel hoger zijn. (Frequenties verzenden data vanaf je mobiele telefoon naar zendmasten.) Met het nieuwe netwerk komen signalen eerder binnen vanuit de zendmast, waardoor een pagina sneller laad op je telefoon.
- Je bent overal bereikbaar. Op dit moment zijn er namelijk nog plekken in het land waar internetten via 4G niet mogelijk is. Door het uitzetten van het 5G netwerk, komt hier verandering in.
- Meerdere gebruikers kunnen het 5G netwerk tegelijkertijd gebruiken. Dit zal geen tot weinig invloed hebben op de snelheid van het netwerk.
Wanneer kunnen we het gebruiken?
In 2020 wil de Europese Unie dat elke lidstaat tenminste één stad heeft waar 5G is geïntroduceerd. De Nederlandse overheid werkt op dit moment aan een beleid waarin de 5G-regels worden verwerkt. Ondertussen wordt het nieuwe netwerk getest in de provincie Groningen, Amsterdam Zuidoost en de haven van Rotterdam.
Volgens simonly.nl zou je de eerste toepassingen van 5G moeten zien in 2020. Wanneer het beschikbaar is voor iedereen is afhankelijk van twee partijen: de ontwikkelaars van 5G-apparaten en mobiele providers. De mobiele providers betalen en bouwen namelijk het hele netwerk. Als dit rendabel is zal dit in werking gezet worden.
Het 5G netwerk brengt dus veel voordelen met zich mee. Wanneer iedereen het kan gebruiken is nog onduidelijk, maar de eerste toepassingen worden in 2020 al zichtbaar.