Home Computers 5 tips om jezelf beter te beschermen tegen cyberaanvallen

5 tips om jezelf beter te beschermen tegen cyberaanvallen

1327
0
DELEN
5 tips om jezelf beter te beschermen tegen cyberaanvallen

Wat doe jij momenteel al om de kans op een succesvolle cyberaanval op je systemen tot een minimum te beperken? Cyberpreventie is de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden. Niet alleen voor grotere organisaties, ook voor particulieren. Criminelen gebruiken tal van verschillende technieken om systemen binnen te dringen. Onder meer de toepassing van ransomware is hierbij populair, waarbij criminelen de systemen van particulieren of bedrijven blokkeren. In ruil voor losgeld wordt het systeem weer ontgrendeld. Het is vaak nauwelijks mogelijk dit type aanval zelf te herstellen. Pogingen daartoe kunnen leiden tot het blijvend verwijderen van bestanden. In dit artikel vind je tips die je helpen om jezelf beter te beschermen tegen cyberaanvallen. 

Tip 1: update je smartphone en laptop tijdig 

Een belangrijke eerste stap in het voorkomen van cyberaanvallen is het tijdig installeren van updates op een mobiele telefoon en laptop. Het verkleint de kans op aanvallen aanzienlijk, daar eventuele beveiligingslekken gedicht worden voordat men deze kan misbruiken. 

Tip 2: maak gebruik van antivirussoftware

Antivirussoftware helpt je computer, tablet en telefoon te beschermen tegen indringers. Zo wordt het automatisch laten uitvoeren van zogenaamde .exe-files voorkomen, wanneer je op een “foute” link in een e-mail klikt. 

Tip 3: kijk wie welke rechten heeft op een systeem 

Wanneer je een computer deelt met je partner en kinderen, is het zaak om eens kritisch te kijken naar de rechten die iedere gebruiker heeft. Kan een kind bijvoorbeeld zelfstandig programma’s installeren? Het vergroot de kans op een cyberaanval op het systeem. Vaak kun je de rechten die je kinderen hebben verder specificeren in de antivirussoftware op je systeem. 

Tip 4: beveilig apparaten altijd met een veilige code of een wachtwoord 

Voorkom dat mensen toegang hebben tot je laptop of telefoon, wanneer je deze tijdelijk ergens laat liggen. Denk aan de situatie waarbij je tijdens het werken in een café kort naar het toilet gaat. Je wilt voorkomen dat anderen op zo’n onbewaakt moment in je systeem kunnen komen. Kies op je smartphone voor een code van vijf of zes cijfers, in plaats van de standaard van vier cijfers. 

Tip 5: maak gebruik van een VPN  

maak gebruik van een VPN

Door voor het gebruik van een VPN, een virtual private network, te kiezen voorkom je dat kwaadwillende personen met je internetverkeer mee kunnen kijken. Het gebruik van een VPN wordt voornamelijk aangeraden aan personen die regelmatig gebruik maken van een publiek WiFi-netwerk. Er zijn verschillende aanbieders van deze VPN’s. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here