Home Computers 5 Tips bij het kopen van een nieuwe computer

5 Tips bij het kopen van een nieuwe computer

3750
0
DELEN
Computer kopen tips

Het wordt weer eens tijd om een nieuwe computer aan te schaffen, maar weet je wel welke computer je nou precies moet kopen? Sommige mensen vinden het genoeg om anderen om advies te vragen en zo hun beslissing te nemen. Anderen vragen in de shop welke het nieuwste model is en nemen die, maar je moet eerst een beetje onderzoek plegen om te zien welke computer het beste voor jou zou kunnen zijn.

Soort pc

Allereerst moet je weten welk soort computer je wilt kopen. Ga je voor een desktop computer of liever voor een laptop? We weten dat een desktop computer krachtiger is dan een laptop. Het kan probleemloos voor werk en voor entertainment gebruikt worden, maar het is niet mobiel. Een laptop kun je overal met je meenemen en is ideaal om het voor office-werk te gebruiken. Alleen is het beter om een desktop computer te gebruiken als je van plan bent voor zwaardere taken.

Computers kun je nu in verschillende formaten krijgen. Zo heb je:

  • Het staand model:

Deze kennen we allemaal. Ze zijn over de jaren heen compacter geworden, maar de verschillende onderdelen nemen toch veel plaats in op een bureau.

  • Het All-in-one PC model:

Deze is ook niet onbekend bij ons. Hier zijn het beeld en de computer samengevoegd en heb je dus niet te maken met een computerkast.

  • Het ‘Small Form Factor’ model:

We hebben hier te maken met kleine pc’s met kasten die ook klein van vorm zijn. Het is dus een kleinere versie van de desktop computer.

  • De Stick pc

Het voordeel van zo een Stick pc, is dat je ze overal met je mee kunt nemen. het nadeel van ze, is dat je een tv of losse monitor ervoor nodig hebt. Ze zijn even groot als USB sticks en zijn goed wanneer je ermee wilt internetten of e-mails wilt versturen.

Je weet nu wat voor soort computer je wilt aanschaffen, maar daar stopt het niet bij. Er zijn meerdere factoren waar je op moet letten en daar gaan we het nu over hebben. De belangrijkste kenmerken bij een computer kopen waar je op moet letten:

  • De Processor

Dit is het belangrijkste deel van een computer. Dit doet het meeste van het werk en je moet de juiste processor kiezen voor de taken die je op je computer wilt verrichten. Je kunt liever geen gaming processor kiezen voor office-werk. In principe kan het wel, maar het is niet daarvoor gemaakt. De 2 bekendste en meest gebruikte processoren komen van AMD en Intel. Ze zijn beide in verschillende series t verkrijgen.

Er zijn in totaal 2 processors:

  • De Core i3 processor: deze is geschikt voor kantoor werk en voor het internetten.
  • De Core i7 processor: dit is meer bedoelt voor het gamen, fotografie en multitasking.

Gezien hoe belangrijk zo een processor is, is het niet vreemd dat een prijs van een computer grotendeels op de processor gebaseerd is. Je zult wel bekend zijn met het term ‘hoe duurder, hoe beter’ en dat geldt hier wel als je een pc zoekt voor verschillende gaming en foto en video editor programma’s. Als je een computer nodig hebt voor het internetten, voor het office-werk of voor het e-mailen, dan is een goedkope pc wel een goed idee. Maar als je een echte gamer bent en verschillende bewerking programma’s wilt gebruiken, dan is een duurdere zeker een beter idee. Vooral een computer die 1000 of meer kost is ideaal voor zo een persoon.

  • De harde schijf

De harde schijf is natuurlijk ook heel belangrijk. Het bepaalt hoeveel data je op je computer kan opslaan. Een harde schijf met een klein geheugen is dus niet iets dat vele mensen zouden willen, maar als je dat eenmaal hebt is het geen ramp. Je kunt het eenvoudig uitbreiden met een externe harde schijf. Als je een traditionele kast hebt, kun je meer opslag creëren door een HDD schijf erbij te doen. De meeste pc’s komen met een 320 of 500 GB opslagruimte en dat is meestal genoeg. Duurdere modellen komen met ongeveer 640 GB opslagruimte.

Ook de snelheid van een computer hangt af van de harde schijf. Daarom zul je verschillende harde schijven vinden met diverse snelheden. Als je een echte snelle computer wilt hebben, dan kun je beter kiezen voor een SSD (Solid State Drive). Het is geen harde schijf en heeft geen groot geheugen, maar je kan met dit voor geen sneller systeem wensen. Het is wel duurder dan een HDD schijf, maar het is het geld wel waard. Ook kun je, zoals eerder vermeld, de opslagruimte uitbreiden.

  • Het beeldscherm

Ja, ook moet je opletten wat voor beeldscherm je krijgt wanneer je een pc op het oog hebt. monitors komen met beeldschermen die voor verschillende doeleinden gemaakt zijn. Zo heb je monitoren die gemaakt zijn om alledaags gebruik, kantoorgebruik en voor gaming. Zo is een beeldscherm dat groter is dan 24 inch beter voor gaming en kun je beeldschermen, die voor kantoorgebruik zijn gemaakt, zo regelen dat ze niet vermoeiend werken op je ogen.

Meestal kiest men voor breedband schermen, maar die komen ook in diverse soorten. Zo heb je schermen die veel reflecteren. Heel mooi om aan te zien, maar het kan best lastig zijn als zon erop schijnt en je moeilijk zicht hebt op je scherm. Bij het gamen is het ook handig wanneer een beeldscherm een snelle verversingsfrequentie heeft.

Let er ook op dat je bij aankoop van een pc de monitor ook inbegrepen is, want in vele gevallen is dat niet zo.

  • De aansluitingen

Wanneer je je pc of laptop voor diverse taken wilt gebruiken, is het belangrijk om te weten of het met de juiste aansluitingen komt. Pc’s komen met verschillende aansluitingen. Sommige van ze komen met 3 of 4 usb aansluitingen, terwijl je 5 nodig hebt. Ga van tevoren na hoeveel je precies nodig gaat hebben, zodat je geen problemen hiermee krijgt in de toekomst. Natuurlijk horen card readers hier ook bij.

Wanneer je een aparte monitor gaat kopen moet je erop letter dat het ook met een HDMI-aansluiting komt en niet alleen een DVI- aansluiting heeft. Computers met DVI-aansluitingen komen niet zoveel voor, maar het is altijd goed om een oogje hierop te gooien. Tegenwoordig werkt met vaak met 2 monitoren tegelijkertijd, dus als je van plan bent om dat te doen moet je ook nagaan hoeveel aansluitingen er zijn.

Als je de juiste pc gevonden hebt, moet je er als laatste ook voor zorgen dat het een goede besturingssysteem hebt. Voor Windows pc’s is dat Windows 10 en voor Mac computers is het MacOS Sierra (versie 10.12).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here