Het is prettig om voor jezelf op een rijtje te zetten hoeveel geld er maandelijks binnenkomt, maar ook hoeveel geld er maandelijks uit gaat. Het is fijn om te weten hoeveel de totale vaste lasten bedragen, maar ook hoeveel je maandelijks besteedt aan je boodschappen. Een digitaal huishoudboekje kan je daarbij helpen. Het geeft je inzicht in je financiën, maar je ziet misschien ook de mogelijkheden waarop je kunt besparen. Er zijn diverse online huishoudboekjes waarin jij je inkomsten en uitgaven kunt bijhouden.
AFAS Personal
AFAS Personal is gratis en onafhankelijk van banken. In dit programma zie je in één oogopslag hoeveel geld je per budget kunt besteden. Bovendien is het ook makkelijk om bonnetjes te koppelen aan je transacties. Zo heb je geen last meer van rondslingerende losse bonnetjes. Transacties kun je aan verschillende categorieën toekennen zodat je ook precies weet hoeveel geld je bijvoorbeeld aan boodschappen uitgeeft. Ook geeft de app een voorspelling hoe je er aan het eind van de maand voorstaat. Zo zie je direct of je nog even naar die leuke goedkope winkel kunt om al het leuks wat je tegenkomt te kopen.
MijnGeldzaken.nl
Dit huishoudboekje is van mijngeldzaken.nl. Met deze app kun je makkelijk jouw uitgaven vergelijken met andere huishoudens die vergelijkbaar zijn met de jouwe (volgens Nibud). Je kunt het bovendien aan je eigen internetbankieren koppelen zodat je het niet steeds handmatig elk bonnetje hoeft in te voeren. Dit programma geeft je een uitstekend inzicht in je inkomsten en uitgaven. Maar nog veel meer dan dat. Het geeft je ook inzicht in je financiële situatie in de toekomst. Zelfs tijdens je pensioen. Ook worden de gevolgen van risico’s als werkloosheid en arbeidsongeschiktheid inzichtelijk gemaakt.
Cashflow
Cashflow is eenvoudig op je computer te installeren en via je internetbankieren kun je zo je transacties downloaden in dit programma. Je transacties worden handig ingedeeld in categorieën en zo weet je direct waar jij je geld aan uitgeeft, en ook waarop je kunt bezuinigen.
Cashflow viewer heb je al voor € 11,95 per jaar, maar er zijn ook nog twee uitgebreidere versie, die dan natuurlijk wel iets meer kosten.
Het huishoudboekje
Het is niet ingewikkeld en je hebt er geen financiële kennis voor nodig. Met dit programma kun je je uitgaven eenvoudig groeperen en ook budgetten instellen zodat het jouw stimuleert om niet te veel geld uit te geven. Het importeren van transacties is eenvoudig en ze werken samen met diverse banken. Zo is het voor jou veilig om je transacties te importeren. Het basisaccount is gratis, maar wil je meer functies, dat moet je ervoor betalen.
Simpel huishoudboekje
Simpel huishoudboekje heeft 3 verschillende versies. Er is een gratis basic-versie, maar ook een deluxe-versie en een family-versie. Voor de laatste 2 versies moet je een klein bedrag betalen. De laatste twee versie zijn dan ook uitgebreider dan de gratis versie. Maar welke je ook kiest, door je financiën inzichtelijk te maken, zal het je sowieso geld opleveren.
Deze 5 digitale huishoudboekjes geven je inzicht in je financiën. Maar als je even op internet gaat speuren, dan vind je er nog veel meer. Zowel gratis en als betaalde versies. Via een app of voor op de computer. Ga op zoek naar een versie waarbij jij het meest uit de voeten kunt en die het beste bij jou past.
Een huishoudboekje geeft je inzicht in wat er binnenkomt en wat je uitgeeft. Het geeft je inzicht in hoeveel je maandelijks kunt sparen voor later, of voor de studie van je kinderen. Het geeft je inzicht of je eens een extraatje kunt doen, eens gezellig met elkaar uit eten bijvoorbeeld. En het geeft je inzicht op welke kostenposten je nog kunt bezuinigen. Wellicht kom je er ineens achter dat je nog een abonnement hebt op een tijdschrift die je toch eigenlijk nooit leest … Opzeggen dan, en je eerste geld is weer verdiend!