Home Televisie 4K- of 8K-tv: wat zijn de verschillen?

4K- of 8K-tv: wat zijn de verschillen?

4177
0
DELEN
4K 8K

De resolutie van een televisie wordt steeds hoger. Na 4K-televisies worden er tegenwoordig ook al 8K-televisies verkocht. Maar wat is nou het verschil tussen een 4K- en 8K-tv? In dit artikel gaan we dieper in op wat 4K en 8K inhoudt en wat de verschillen hiertussen zijn. 

Wat is 4k?

4K en 8K geven het aantal pixels van scherm aan. Het aantal pixels bepaalt hoe helder en scherp de beeldkwaliteit is. Jaren geleden hadden we een beeldkwaliteit hadden van 1080p (1920 x 1080). 1080p stond ook wel bekend als Full HD. Een paar jaar later was daar 4K: dit is vier keer het aantal pixels van 1080p, namelijk 3840 x 2160. 

Wat is 8K?

Bij 8K heeft het scherm een resolutie van 7680 x 4320 pixels. Het aantal pixels is dus verdubbelt ten opzichte van 4K. Dit houdt dus in dat de resolutie van het scherm nóg beter is. 

Als je iets wilt kijken in 4K of 8K, is het nodig om een televisie te hebben die dit kan uitzenden. Dit werkt ook andersom, wanneer je een 4K- of 8K-tv aanschaft, is het wel goed om in je achterhoofd te houden dat het materiaal dat je wil bekijken ook 4K of 8K ondersteunt. Alleen dan krijg je het optimale effect. Wel is het vaak mogelijk bij een 4K-tv om te werken met upscaling. Hierbij kunnen bijvoorbeeld films en series die een lage resolutie hebben, softwarematig gemanipuleerd worden. Een andere mogelijkheid is het gebruiken van een converter. Op deze manier kan je content naar een andere beeldresolutie brengen. Dit kun je doen door middel van bijvoorbeeld een 4K to 8K converter. Bij 4K en 8K spreekt men vaak over UHD of Ultra HD.

Wat zijn de verschillen tussen een 4K- en 8K-tv?

Het grootste verschil spreekt voor zich: met 8K zie je meer details en is het beeld scherper. Een ander verschil is dat er momenteel meer materiaal beschikbaar is voor 4K, dan voor 8K. Dit komt omdat 8K nog best nieuw is, en er nog niet veel materiaal is dat dit ondersteunt. Momenteel is er dus content te zien op een 4K tv dan op een 8K-tv. Een ander verschil is de prijs. Wanneer je een 8K-tv wilt aanschaffen, kun je alvast rekening houden met een hoog prijskaartje. Het is een stuk duurder dan een 4K-tv. Daarnaast zijn er veel meer 4K-televisies dan 8K-televisies te koop momenteel. Wel zijn de 8K-televisies vrij spectaculair. Een zeer populair toestel is bijvoorbeeld de Samsung 8K QLED-tv. Naast Samsung richten ook andere bedrijven zich op 8K-televisies, zoals bijvoorbeeld Sony en LG.

Of een 8K-tv de moeite waard is, betwijfelen veel mensen. Dit komt omdat er tegenwoordig nog maar weinig content is die deze 8K resolutie ondersteunt. Het is dan ook maar de vraag of 16K, de volgende reeks, zo populair zal worden als er wordt gedacht. 

DELEN
Vorig artikelWaarom zijn e-bikes zo populair?
Volgend artikelMoeten we binnenkort betalen voor Twitter?
Mijn naam is Tessa Kok en ik ben werkzaam als freelance tekstschrijver. Ik ben gespecialiseerd in onder andere blogs, advertorials, SEO-teksten en vacatureteksten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here