Home Business 4 verschillende typen kunsthars voor de 3D-printer

4 verschillende typen kunsthars voor de 3D-printer

1574
0
DELEN
4 verschillende typen kunsthars voor de 3D-printer

Inkjet-printers werken met inktcartridges, laserprinters met toner, maar hoe zit het eigenlijk met 3D-printers? Hier kunnen cartridges met verschillende materialen voor gebruikt worden, waaronder zogenaamde 3D printer resin. Dit is in feite kunsthars. Dit materiaal zorgt er bij 3D printen voor dat fijne details geprint kunnen worden en het eindresultaat voorzien is van een gladde afwerking. Maar er zijn ook verschillende soorten resin voor verschillende toepassingen. We bespreken daar een aantal voorbeelden van.

Draft resin

Draft resin is bedoeld voor ontwerpen en prototypes. Het heeft het voordeel dat er op een vier keer zo hoge snelheid mee geprint kan worden dan met andere soorten resin terwijl er nog steeds met een hoog detailniveau gewerkt kan worden. Zo kunnen er snel goede prototypes geproduceerd worden.

Engineering resin

Voor engineering-doeleinden bestaan verschillende soorten resin met elk hun eigen eigenschappen. Zo is er stevige en duurzame kunsthars die wel hard is, maar ook bestand is tegen compressie en kan rekken en buigen zonder te breken. Deze komt van pas wanneer je het materiaal liever wat kunt buigen lagere spanningsniveaus dan dat er meteen een brosse breuk ontstaat. Dan is er ook nog flexibelere en elastische resin die gebruikt kan worden om onderdelen te maken die anders vervaardigd zouden worden van siliconen, urethaan of rubber.

Rigid resin

Voor het maken van prototypes van sterke en stijve onderdelen die onder belasting vormstabiel moeten blijven, is er rigid resin. Onderdelen die hiervan gemaakt worden zijn bestand tegen buigen en zijn thermisch en chemisch resistent. Als ze tot het uiterste gedreven worden, zal er echter wel een brosse breuk ontstaan.

High temp resin

High temp resin

Wil je iets produceren dat een hoge temperatuur kan verdragen, dan heb je high temp resin nodig, die bijvoorbeeld van pas komt voor hittebestendige bevestigingen, behuizingen en armaturen. Deze biedt een hoge warmtedeflectietemperatuur, waardoor hij tot meer dan 235 graden Celsius kan verdragen voordat hij zijn vorm en consistentie verliest.

Daarnaast zijn er ook nog verschillende resins voor uiteenlopende toepassingen in de tandheelkundige zorg en gezondheidszorg. Dit zijn resins waarmee anatomische modellen geproduceerd kunnen worden, of producten die bijvoorbeeld geschikt moeten zijn voor kortstondig, langdurig of zelfs permanent contact met huid of slijmvlies. Ook is er resin die medische producten die normaliter van siliconen vervaardigd worden kan vervangen. Al met al kan dus gezegd worden dat het 3D-printen niet meer in de kinderschoenen staat en veel potentie heeft om voor allerlei toepassingen ingezet te worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here