Home Computers 3D printen met twee materialen tegelijk

3D printen met twee materialen tegelijk

134
0
DELEN
3d printen techreview.nl

Het Nederlandse Ultimaker zet bijna dagelijks innovatieve stappen om haar 3D printers te verbeteren. Met de Ultimaker 3 heeft het een printer op de markt gebracht die heel nauwkeurig twee materialen tegelijk kan printen. Dit is mogelijk doordat er praktisch twee printkoppen zijn die beide kunnen printen. Daarmee kan er dus voor worden gekozen om van één materiaal twee kleuren te gebruiken of om simpelweg twee verschillende materialen in te zetten. Met name de laatste mogelijkheid zorgt ervoor dat de Ultimaker 3 zeer complexe figuren kan printen. Lees hieronder meer over de mogelijkheden van 3D printen met een Ultimaker 3!

 

Verschillende kleuren gebruiken in één print

Als je in het aanbod van ifind3d.com kijkt, dan zie je daar met name 3D printdesigns die bestaan uit één kleur. Niet onlogisch als je beseft dat de meeste printers maar één extrusiekop hebben waardoor ze maar één kleur tegelijk kunnen printen. Met de Ultimaker 3 is het eenvoudig om met twee kleuren tegelijk te kunnen printen. Daarmee kun je accenten binnen het 3D ontwerp veel beter benadrukken dan wanneer je één kleur gebruikt.

Printen met twee verschillende materialen

Door de twee printkoppen in de Ultimaker 3, is het ook mogelijk om met twee verschillende materialen te printen. Deze functie maakt het mogelijk om erg complexe geometrische figuren te printen. De Ultimaker 3 kan overweg met de volgende materialen:

  • PVA
  • Nylon
  • PLA
  • ABS
  • CPE

Hiervan is met name PVA een vreemde eend in de bijt. Dit materiaal is namelijk oplosbaar in water. Het PVA heeft dan ook een tijdelijk doel. Omdat de 3D printer werkt volgens het printen volgens de techniek waarbij er gebouwd wordt met gesmolten ligamenten, wordt de materie pas echt sterk na een paar uur. In de tussentijd is het fijn als de stoffen op hun plaats blijven. Hier kan het PVA voor zorgen tijdens het proces. Als alles dan droog is dan kan er voor worden gekozen om het object in het water te leggen waardoor het PVA verdwijnt en er een object overblijft dat erg complex is. Vaak kunnen deze objecten ook niet geprint worden met een SLS printer omdat SLS printers praktisch alleen solide objecten kunnen maken. Daarmee onderscheidt de Ultimaker 3 3D printer zich dan ook echt in de markt van de 3D printers.

Met de andere materialen kan de Ultimaker goed ingezet worden om diverse toepassingen voor de objecten te realiseren. Nylon en PLA zijn bijvoorbeeld twee totaal verschillende producten. Door het juiste materiaal te kiezen kan er goed getest worden met bijvoorbeeld een prototype. Ook kan de uitstraling van de objecten een stuk verbeterd worden door verschillende materialen met elkaar te gebruiken.

Ultimaker 3 kopen

De Ultimaker 3 is online te koop via verschillende kanalen. Bij de aankoop van de Ultimaker 3 is het vooral belangrijk om de betrouwbaarheid van de webwinkel te peilen. Het gaat bij de aankoop van een Ultimaker 3 toch vaak om een paar duizend euro. Dan is het goed om zeker te weten dat je na aankoop nog bij de verkopende partij terecht kunt voor een stukje service.

Afbeelding via Shutterstock.com.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here