Home Business 3 kansrijke technische beroepen buiten de IT

3 kansrijke technische beroepen buiten de IT

1355
0
DELEN
3 kansrijke technische beroepen buiten de IT

Dat er behoefte is aan meer ICT’ers is allang bekend. Maar niet iedereen met technisch inzicht ziet het zitten om de hele dag achter of rondom computers te moeten werken. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je wellicht benieuwd welke technische beroepen als ‘kansrijk’ beschouwd worden. Dat wil zeggen dat er genoeg werk in te vinden is. We bespreken drie kansrijke beroep buiten de IT.

Elektromonteur

Een uitdagend technisch beroep buiten de IT is dat van elektromonteur. Elektromonteurs zijn gespecialiseerd in verschillende soorten elektrotechnische installaties en het installeren, testen, onderhouden en repareren daarvan. Als elektromonteur voer je werkzaamheden uit in schakelkasten of aan transformatoren of sleutelt aan verschillende soorten machines. Om volwaardig elektromonteur te worden voor een installatiebedrijf of elektrotechnisch bedrijf, is het nodig om een opleiding elektrotechniek met succes te voltooien. Dit kan al binnen anderhalf jaar!

Installatiemonteur

In plaats van elektromonteur kun je er ook voor kiezen om installatiemonteur te worden. Dan kun je je bezig gaan houden met de aanleg van technische installaties. Dat kunnen verwarmingsinstallaties zijn, maar ook ventilatiesystemen, beveiligingssystemen of brandveiligheidssystemen. Omdat bepaalde kennis van belang is, moet je om installatiemonteur te kunnen worden een installatietechniek opleiding volgen. Bij sommige bedrijven is het mogelijk om dit te combineren met werk, zodat je alvast kunt meelopen voor praktijkervaring en geld kunt verdienen tijdens je leertraject. Ook de installatietechniek opleiding kan binnen anderhalf jaar voltooid worden.

Installatiemonteur

Kanter

Ook kanter is een technisch beroep. In feite is een kanter iemand die ervoor zorgt dat plaatmateriaal in de gewenste vorm wordt gevouwen, van onderdelen voor hoogwerkers tot tv-steunen. Dat klinkt wellicht wat minder technisch, maar het kan zelfs tegen de IT aan schuren. Om te kanten gebruikt men namelijk een kantbank, die een programma volgt dat op de computer is geschreven om het plaatmateriaal in de gewenste vorm te vouwen. Die programma’s kun je zelf aan de hand van tekeningen schrijven op de computer. Om kanter te worden, kun je een mbo-opleiding volgen. Vaak is er werkervaring nodig om zelf de programma’s te kunnen schrijven. Als je je wilt specialiseren, kun je ook nog voor CNC-kanter gaan. Dit betreft een speciale, computergestuurde manier van bewerken met een kantbank. Met een speciale opleiding kun je je hierin specialiseren door je uit te breiden met kennis van de software en hardware van de computer en machine.

Ook als je niet de IT in wilt, kun je dus je technisch inzicht inzetten voor je beroep. Omscholing is wel noodzakelijk, maar het voordeel van banen waarvoor je een opleiding gevolgd moet hebben, is dat ze doorgaans ook beter betalen dan banen waarbij dat niet zo is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here