Home Computers Wat is precies het verschil tussen SSD en HDD?

Wat is precies het verschil tussen SSD en HDD?

12355
0
DELEN
ssd of hdd

Als je een nieuwe computer of harde schijf gaat kopen, dan kun je tegenwoordig kiezen uit Solid State Drive (SSD) en Hard Disk Drive (HDD). Elk type heeft zijn voor- en nadelen. Deze bespreken we hier, zodat je een beter keuze kan maken voor je nieuwe harde schijf.

ssd of hdd

Wat is een HDD precies?

Tot een jaar of tien geleden kon je maar één soort harde schijf kopen. Dit type wordt daarom nu nog steeds een Hard Disk Drive genoemd. Bij een HDD wordt de data van een draaiende magnetische schijf gelezen. Doordat dit type harde schijf al heel lang op de markt is, is het een goedkope manier geworden om data op te slaan. De capaciteit van Hard Disk Drives die in en op gewone huis-tuin-en-keuken desktops en laptops kunnen worden aangesloten loopt uiteen van zo’n 32 Gigabyte tot vier Terrabyte (een Terrabyte is 1.000 Gigabyte).

Bekijk hier de meest populaire HDD schijven.

Wat is een SSD precies?

In tegenstelling tot een Hard Disk Drive bevat een Solid State Drive (SSD) geen bewegende delen. De data wordt opgeslagen en afgelezen van geheugenchips, in plaats van een ronddraaiende magnetische schijf. Dit kun je enigszins vergelijken tussen het afspelen van muziek vanaf een CD en vanaf een MP3-speler. Vanaf de geheugenchips kan een SSD data veel sneller opslaan en lezen dan een HDD vanaf zijn magnetische schijf. Dat komt onder meer doordat het apparaat niet hoeft te wachten tot de leeskop bij de locatie is waar de data op staat. Een SSD is dus geavanceerder, en daardoor tien tot twintig keer sneller dan een HDD.

Bekijk hier de meest populaire SSD schijven.

SSD of HDD: wat gebruik je waarvoor?

Moet je nu kiezen voor SSD of HDD als opslagmedium? Het antwoord op die vraag is niet direct te geven. Het hangt namelijk vooral af van het budget dat je ervoor over hebt, de hoeveelheid data die je kwijt wilt, en het doeleinde waar je je harde schijf voor wilt kopen.

SSD versus HDD: budget

Wil je zo goedkoop mogelijk uit zijn, kies dan voor Hard Disk Drive (HDD). In de regel ben je dan per Gigabyte zeven keer goedkoper uit. Gemiddeld kost de opslag van één Gigabyte op een HDD met een grotere capaciteit namelijk maar drie eurocent, terwijl de prijs per Gigabyte bij een SDD met ongeveer twintig cent per Gigabyte aanzienlijk hoger is.

SSD versus HDD: opslagcapaciteit

Wil je zoveel mogelijk opslagcapaciteit hebben (minimaal één Terrabyte), kies dan voor een HDD. Naast dat Solid State Drives veel duurder zijn, is de maximale opslagcapaciteit nu nog minder groot. Heb je bijvoorbeeld veel opslagruimte voor je backups nodig, dan is een HDD een prima keuze. Je backups zul je toch niet vaak nodig hebben, en het is dan zonde om een dure en snelle SSD te kopen. Doordat Solid State Drives zo nieuw zijn is ook nog niet bekend hoe duurzaam ze zijn. Overigens wordt aangeraden om iedere tien jaar al je harde schijven te vervangen, ongeacht het type.

SSD versus HDD: snelheid

Op het gebied van snelheid is er maar één goede keuze: de Solid State Drive. Deze is tot twintig keer sneller dan de oudere techniek van de HDD. Bovendien is een SSD energiezuiniger, betrouwbaarder, schokbestendiger en stiller dan een Hard Disk Drive.

SSD of HDD: de conclusie

Wil je vooral veel opslagruimte voor weinig geld hebben, dan kies je voor een Hard Disk Drive. Als je een oude computer als backup wilt gaan gebruiken, dan is een HDD een prima keuze. Voor alle overige redenen is een Solid State Drive de beste keuze. Met een SSD maak je je systeem veel sneller. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om je huidige HDD als tweede schijf te gebruiken en een Solid State Drive met een beperkte opslagcapaciteit (bijvoorbeeld 200 Gigabyte) als primaire harde schijf te gebruiken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here